2007. november 30., péntek

Mézes alagút


Mézes alagút

Hozzávalók:

Tészta:

4 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
1 csapott evőkanál kakaó
1 evőkanál olaj
½ csomag sütőpor

Krém:
20 dkg Ráma margarin
25 dkg gesztenyemassza
1 evőkanál rum
1 evőkanál porcukor

Töltelék:

2 nagyobb birsalma
1/2 citrom leve
1 dl édes fehér bor
3 evőkanál méz
2 szem szegfűszeg
fahéj
zselatin vagy tortazselé

Tetejére:
csokimáz
durvára őrölt, pirított dió

Elkészítés:

A tésztához a tojások fehérjét habbá verjük pici sóval, belekeverjük a sárgáit, majd a sütőporos, kakaós lisztet átszitálva, és belecsorgatjuk az olajat is. Sütőpapíron, nagyméretű tepsiben sütjük.
Vékonyabb piskótatészta lesz belőle.
A tésztából akkora lapot szabunk, hogy egy őzgerincformát kibélelhessünk, s egy akkorát, amivel majd befedjük.
A krém összetevőit kikeverjük, s megkenjük vele a lapokat. Maradjon a külső felületre is belőle. Fóliával béleljük a formát, beleigazítjuk a nagyobb lapot.
A töltelék adalékait 4 dl vízzel felforraljuk, 5 percig főzzük, leszűrjük, hűtjük.
A leszűrt gyümölccsel megtöltjük a tésztát.
1 evőkanál zselatint feloldunk a leszűrt lében, kevergetve langyosítjuk, majd ráöntjük a gyümölcsre.
Mielőtt megdermedne, rátesszük a tetejét is a süteménynek.
Fél napig dermesztjük, kiborítjuk, a maradék gesztenyekrémmel bekenjük. Erre csokimáz kerül, amit megszórunk a dióval. (A diót elég, ha a tészta sütése után berakjuk a még meleg sütőbe, így kicsit megpirul.)
Forró
vízbe mártott késsel ujjnyi szeleteket vágunk, mindig csak annyit, amennyi éppen fogyasztásra kerül.

Nagyon finom, mutatós, ünnepi sütemény!


Az eredeti leírást egy régi kiadású Magyar konyha számában találtam.

Nincsenek megjegyzések: