
Kreol bombatorta
Hozzávalók:
7 tojásból sütött, 2 db kisebb kakaós piskótalap
3 tojás
15 dkg cukor
3 dkg zselatinpor
20 dkg vegyes szárított gyümölcs / pl. barack, szilva, füge, datolya, narancs-, és citromhéj, stb.
5 dkg mogyoró
10 dkg babapiskóta
5 dkg étcsokoládé
5 dkg mazsola
2 evőkanál rum
2 evőkanál narancslikőr / vagy triple – sec
Tetejére: tejszínhab
kakaópor
étcsokoládé
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tejet, a zselatint, s kevergetve, lassú tűzön forráspontig főzzük. Langyosra hűtjük.
A szárított gyümölcsöket, a mogyorót, a babapiskótát, a csokoládét, apró darabkákra vagdossuk, s a mazsolával együtt a krémbe keverjük. Ízesítjük a rummal, a likőrrel, s mielőtt megkocsonyásodna, a kemény habbá vert tejszínt is lazán beleforgatjuk.
Hideg vízzel kiöblített, kerek formát (kb. 2 literes legyen), folpackkal kibélelünk, s az egyik tortalappal béleljük. Legjobb, ha háromszög alakú cikkeket szabunk, s úgy tesszük a szeleteket a formába, jó szorosan egymáshoz igazítva.
A másik lapból kiszabjuk a tetejét.
A leesett darabokat kis kockákra darabolva a krémbe forgatjuk.
A formába töltjük a krémet, rátesszük a tetejére a kerek lapot, kissé lenyomkodjuk óvatosan, s letakarva a hűtőszekrénybe tesszük. Tehetünk rá egy deszkát is, hogy egyenleteses maradjon.
Legjobb, ha másnapig áll, hogy jól összeérlelődjenek az ízek.
Szép, lapos tálcára borítjuk, tejszínnel bevonjuk, kupolájára kakóport szitálunk, s csokimázzal díszítjük, tetszés szerint.
Az eredeti recept egy régi Magyar Konyha kiadásából származik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése