2007. november 27., kedd

Kreol bombatorta

Kreol bombatorta


Hozzávalók:

7 tojásból sütött, 2 db kisebb kakaós piskótalap

3 tojás

15 dkg cukor

5 dl tej

3 dkg zselatinpor

20 dkg vegyes szárított gyümölcs / pl. barack, szilva, füge, datolya, narancs-, és citromhéj, stb.

5 dkg mogyoró

10 dkg babapiskóta

5 dkg étcsokoládé

5 dkg mazsola

2 evőkanál rum

2 evőkanál narancslikőr / vagy triple – sec

2 dl tejszín

Tetejére: tejszínhab

kakaópor

étcsokoládé

Elkészítés:


A tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tejet, a zselatint, s kevergetve, lassú tűzön forráspontig főzzük. Langyosra hűtjük.

A szárított gyümölcsöket, a mogyorót, a babapiskótát, a csokoládét, apró darabkákra vagdossuk, s a mazsolával együtt a krémbe keverjük. Ízesítjük a rummal, a likőrrel, s mielőtt megkocsonyásodna, a kemény habbá vert tejszínt is lazán beleforgatjuk.


Hideg vízzel kiöblített, kerek formát (kb. 2 literes legyen), folpackkal kibélelünk, s az egyik tortalappal béleljük. Legjobb, ha háromszög alakú cikkeket szabunk, s úgy tesszük a szeleteket a formába, jó szorosan egymáshoz igazítva.

A másik lapból kiszabjuk a tetejét.

A leesett darabokat kis kockákra darabolva a krémbe forgatjuk.


A formába töltjük a krémet, rátesszük a tetejére a kerek lapot, kissé lenyomkodjuk óvatosan, s letakarva a hűtőszekrénybe tesszük. Tehetünk rá egy deszkát is, hogy egyenleteses maradjon.

Legjobb, ha másnapig áll, hogy jól összeérlelődjenek az ízek.


Szép, lapos tálcára borítjuk, tejszínnel bevonjuk, kupolájára kakóport szitálunk, s csokimázzal díszítjük, tetszés szerint.


Az eredeti recept egy régi Magyar Konyha kiadásából származik.

Nincsenek megjegyzések: