2014. február 3., hétfő

Mákos-almás torta, krémtúrós töltelékkel






Hozzávalók a tésztához:
(24-26 cm átmérőjű forma)

7 tojás fehérje
15 dkg cukor
17 dkg darált mák
4 evőkanálnyi liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
2 db kisebb reszelt alma
1 db kisebb citrom leve és reszelt héja
1 dl olaj

Töltelék:

1 csomag (40 g) vaníliás pudingpor
3 dl tej
5 evőkanálnyi cukor
20 dkg vaníliás krémtúró
1 csapott evőkanálnyi zselatinpor
1 dl víz
3 dl habtejszín

A lapok megkenéséhez almalekvár (ha nincs, más tetszőleges)

Elkészítés:

A tortalaphoz a reszelt almát elkeverjük a citromlé felével, és az egymással elkevert száraz adalékokhoz keverjük az olajjal együtt.
A tojások fehérjét a maradék citromlével habosra verjük, majd a cukrot fokozatosan hozzáadva, kemény habot készítünk belőle.
Először csak kis adagot forgatunk a habból a mákos masszába, majd a maradékot is hozzáadjuk szépen óvatosan beleforgatva.

Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 40 perc alatt, sütőpapírral bélelt formában.

A krémhez a pudingot, a cukrot, a tejet a szokásos módon sűrűre főzzük, és hagyjuk kihűlni.
Kihűlés után átmixeljük a masszát, és a krémtúróval egyneműre keverjük.
A tejszínből kemény habot verünk. Nálam édes cukrászhab volt, ha állati eredetű a tejszín, akkor még adhatunk hozzá ízlés szerint cukrot.
A vízbe áztatott zselatint kis lángon áttetszőre feloldjuk (nem forraljuk fel).
A tejszínhabból 2-3 evőkanálnyit a langyos zselatinhoz keverünk, majd ezt a keveréket adjuk a nagyobb mennyiségű habhoz.

A kihűlt tésztát két lapra vágjuk, megkenjük a lapokat almalekvárral, és megtöltjük a krémmel: a tejszín kétharmad részét a krémbe keverjük, a maradékkal a torta tetejét vonjuk be.


Nincsenek megjegyzések: