2014. január 3., péntek

Marcipános, mandulakrémes csokitorta gazdagon








Hozzávalók:

Tészta:
(vagy 28 cm-es kerek tortaformához, vagy egy közepes méretű tepsihez)

15 dkg étcsokoládé
15 dkg vaj
10 dkg marcipán
1 mokkáskanál reszelt narancshéj
0.5 dl rum/sütőrum
6 tojás
15 dkg liszt
3 evőkanálnyi kakaópor
1 kávéskanálnyi sütőpor
10 dkg darált mandula
15 dkg cukor
1-2 evőkanálnyi citromlé

Vaníliás töltelék:

2.5 dl tej
½ rúd vanília pépje (vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor, 10 g)
4 tojás sárgája
6 dkg porcukor
3 dkg étkezési keményítő (vagy liszt/ vagy vanília ízű pudingpor)
5 dkg vaj
+1.5 dl habtejszín

Mandulás (vagy diós) töltelék:

2 evőkanálnyi cukor
2 evőkanálnyi rum
2.5 dl habtejszín
15 dkg darált mandula (vagy dió)
2 tojás sárgája
5 dkg vaj
+ 2.5 dl habtejszín

Töltelék alá: 20 dkg meggylekvár

Elkészítés:

A tortalaphoz a csokit vízgőz felett felolvasztjuk, kikeverjük a vajjal, narancshéjjal és a rummal.
A marcipánt a tojások sárgáival habosra kavarjuk.
A tojások fehérjét a citromlével kihabosítjuk, a cukrot fokozatosan hozzáadva, kemény habot verünk belőle.
A száraz adalékokat összekeverjük.
A marcipános keverékhez adjuk a száraz adalékokat és az olvasztott csokit, majd a fehérje habját forgatjuk a masszába.
Sütőpapírral bélelt formába simítjuk a tészta masszáját, és előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt kisütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük!

A vaníliás krémhez a tejet felforraljuk a vanília péppel.
A tojások sárgáit a porcukorral és a keményítővel simára keverjük, a forró tejjel óvatosan felöntjük, ismét tűzre tesszük.
Amikor felforr, levesszük, hagyjuk kihűlni, majd elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, és lazán hozzáadjuk a tejszín keményre vert habját.

A mandulás töltelékhez a cukrot barnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a rumot és 2.5 dl tejszínt, felforraljuk.
Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a mandulát, és egyesével a tojások sárgáit.
Amikor kihűl, a vajjal keverjük ki, és a maradék 2.5 dl tejszín habját forgatjuk a masszába.

Mivel nálam nem tortaformában készült, hanem egy közepes méretű tepsiben, ezért a következőképpen lett megtöltve:
A tészta két lapra lett vágva (elég magas lett, akár 3 lapra is lehetett volna vágni), az alsó lapra a meggylekvár került, erre a mandulás töltelék, majd tortalap, és vaníliás töltelék. Tetejére csokimáz lett csorgatva.



A recept a Kiskegyed konyhája 2011. decemberi számában található, kicsit módosítottam rajta.
Az eredeti receptben 28 cm-es kerek tortaformához szól a leírás.
A krémekhez nincs hozzáadva tejszínhab.

A töltés így alakul eredetileg: 3 lapra vágjuk a tésztát, az alsó lapra diós töltelék kerül, tortalap, vaníliás töltelék, meggylekvár, tortalap.
Mázzal vonjuk be: 15 dkg étcsokoládé 1 dl tejszínnel vízgőz felett összeolvasztva.
Miután megköt a máz, díszítjük:
1 evőkanálnyi cukrot karamellizálunk, hozzáadunk 1 dl tejszínt, lassan összefőzzük, míg besűrűsödik.
2 dkg tejcsokoládét, és 2 dkg fehér csokoládét is felolvasztunk külön-külön.
A tortára csorgatjuk felváltva a tejcsokit, a fehér csokit és a karamellt.

Nagyon kiadós, és nagyon finom vendégváró sütemény lett belőle, csak ajánlani tudom!


2 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Csodás! :)

mariam írta...

Köszönöm szépen!:-)