Maradék tojásfehérje felhasználásával.
Hozzávalók:
1 db diós tortalap 24-26 cm átmérőjű.
Krém:
20 dkg cukor
20 dkg darált dió
2 evőkanálnyi liszt
2 dl tej
0.3 cl rum / vagy rum
aroma 1-2 evőkanálnyi
1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor/
vagy 1-2 teáskanálnyi vanília aroma
20 dkg puha margarin/ vaj
A töltelékhez: romos meggy,
és a lapok locsolásához a meggybefőtt leve
Tetejére csokimáz:
3 evőkanálnyi kakaópor
3 evőkanálnyi cukor
3 evőkanálnyi víz
5 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
Elkészítés:
A krémhez elkeverjük a
diót a cukorral, a liszttel és a tejjel, majd kevergetve felforraljuk.
Pár
percig főzzük, míg kissé besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.
A margarint kihabosítjuk,
a diós krémet kanalanként adjuk hozzá, és jó alaposan kikeverjük. Ízesítjük
vaníliával és rummal.
A tortalapot 3 lapra
vágjuk, a lapokat meglocsoljuk a meggybefőtt levével, és megtöltjük meggyel és
krémmel.
Ha nincs rumos meggyünk,
sima meggybefőttel is finom, vagy a sütemény készítése előtt 2-3 nappal
tehetünk a meggybefőttbe rumot, addigra átjárja az íze.
A csokimázhoz a kakaót
elkeverjük a cukorral és a vízzel, kis lángon folytonos keveréssel
összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről, majd az aprított csokival is elkeverjük,
végül a vajat adjuk hozzá. Egyneműre keverjük, önthető krémes massza lesz belőle.
Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.
Érdemes akár két nappal korábban is elkészíteni, mert harmadnapra értek össze igazán finoman az ízei!
5 megjegyzés:
Meggy, csokoládé, dió és rum íze- finom torta!
Meggy, csokoládé, dió és rum íze- finom torta!
Igen, az volt!:-)
Nagyon jó a recept, én is szoktam tortákat csinálni, általában tőled veszem a krémekhez a recepteket, szerintem kipróbálom egy kis módosítással ezt is (hála istennek most lett jó sok meggybefőtt itthon)
Érdemes kipróbálni, nekünk nagyon ízlett!:-)
Megjegyzés küldése