2014. január 12., vasárnap

Diótorta rumos meggyel




Maradék tojásfehérje felhasználásával.

Hozzávalók:

1 db diós tortalap 24-26 cm átmérőjű.


Krém:

20 dkg cukor
20 dkg darált dió
2 evőkanálnyi liszt
2 dl tej
0.3 cl rum / vagy rum aroma 1-2 evőkanálnyi
1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor/ vagy 1-2 teáskanálnyi vanília aroma
20 dkg puha margarin/ vaj

A töltelékhez: romos meggy, és a lapok locsolásához a meggybefőtt leve

Tetejére csokimáz:

3 evőkanálnyi kakaópor
3 evőkanálnyi cukor
3 evőkanálnyi víz
5 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj

Elkészítés:

A krémhez elkeverjük a diót a cukorral, a liszttel és a tejjel, majd kevergetve felforraljuk. 
Pár percig főzzük, míg kissé besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.

A margarint kihabosítjuk, a diós krémet kanalanként adjuk hozzá, és jó alaposan kikeverjük. Ízesítjük vaníliával és rummal.

A tortalapot 3 lapra vágjuk, a lapokat meglocsoljuk a meggybefőtt levével, és megtöltjük meggyel és krémmel.
Ha nincs rumos meggyünk, sima meggybefőttel is finom, vagy a sütemény készítése előtt 2-3 nappal tehetünk a meggybefőttbe rumot, addigra átjárja az íze.



A csokimázhoz a kakaót elkeverjük a cukorral és a vízzel, kis lángon folytonos keveréssel összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről, majd az aprított csokival is elkeverjük, végül a vajat adjuk hozzá. Egyneműre keverjük, önthető krémes massza lesz belőle.


Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.
Érdemes akár két nappal korábban is elkészíteni, mert harmadnapra értek össze igazán finoman az ízei!

5 megjegyzés:

Vicuska írta...

Meggy, csokoládé, dió és rum íze- finom torta!

Vicuska írta...

Meggy, csokoládé, dió és rum íze- finom torta!

mariam írta...

Igen, az volt!:-)

Névtelen írta...

Nagyon jó a recept, én is szoktam tortákat csinálni, általában tőled veszem a krémekhez a recepteket, szerintem kipróbálom egy kis módosítással ezt is (hála istennek most lett jó sok meggybefőtt itthon)

mariam írta...

Érdemes kipróbálni, nekünk nagyon ízlett!:-)