2014. január 11., szombat

Diós tortalap





Maradék tojásfehérje felhasználásával.

Hozzávalók:
(24-26 cm átmérőjű)

6 tojás fehérje
3 egész tojás
25 dkg cukor
5 evőkanálnyi forró víz
3 evőkanálnyi olaj
20 dkg liszt
10 dkg darált dió
2 evőkanálnyi kakaópor
1 csomag (12 g) sütőpor
1 közepes citrom leve és reszelt héja

Elkészítés:

A tojásfehérjéket habosra verjük a citrom levével, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, kemény habot készítünk, majd egyenként belekeverjük a 3 tojás sárgáját.
Apránként belecsorgatjuk az olajat, a vizet, végül az előzőleg elkevert száraz hozzávalókat forgatjuk a habos keverékbe kis adagokban.

A masszát, alul sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, közepes hőfokú, 180 °C-os sütőben kisütjük kb. 40 perc alatt.
(Hőlégkeveréses sütőben 160 °C ).
A sütő ajtaját érdemes picit kitámasztani egy hurkapálcikával, hogy a gőz szabadon el tudjon távozni ahhoz, hogy szép magas piskótánk legyen.

A tésztát hagyjuk a formában hűlni egy ideig, majd borítsuk ki lisztezett felületre, és húzzuk le róla a papírt. Könnyebben lejön, ha vizes ecsettel átkenegetjük.
A kb. 4.5-5 cm magas tortalapot 3 lapra tudjuk vágni.

A tojásfehérjét mélyhűtőben (-15 °C) akár 1 évig tudjuk tárolni, ha kienged, ugyanúgy használható, mint a friss. 
Érdemes kisebb műanyag dobozba tenni, és ráírni, mennyi van benne.

2 megjegyzés:

Éva írta...

A diós tortalapodat már kipróbáltam nagyon finom. Legközelebb ez következik nagyon jó recept ez is. Most pld. van eltéve tojásfehérje bár most viszont nincs semmilyen alkalom hogy tortát süssek:-)) Majd egyszer!

mariam írta...

Örülök Éva, hogy tetszett a recept!
Nálam mindig összejönnek a fehérjék, és időnként jól jön egy lehetőség, hogy elhasználjam őket. :-)