Maradék tojásfehérje
felhasználásával.
Hozzávalók:
(24-26 cm átmérőjű)
6 tojás fehérje
3 egész tojás
25 dkg cukor
5 evőkanálnyi forró víz
3 evőkanálnyi olaj
20 dkg liszt
10 dkg darált dió
2 evőkanálnyi kakaópor
1 csomag (12 g) sütőpor
1 közepes citrom leve és
reszelt héja
Elkészítés:
A tojásfehérjéket habosra
verjük a citrom levével, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, kemény habot készítünk, majd egyenként
belekeverjük a 3 tojás sárgáját.
Apránként belecsorgatjuk az
olajat, a vizet, végül az előzőleg elkevert száraz hozzávalókat forgatjuk a
habos keverékbe kis adagokban.
A masszát, alul sütőpapírral
bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, közepes hőfokú, 180 °C-os
sütőben kisütjük kb. 40 perc alatt.
(Hőlégkeveréses sütőben 160 °C
).
A sütő ajtaját érdemes
picit kitámasztani egy hurkapálcikával, hogy a gőz szabadon el tudjon távozni
ahhoz, hogy szép magas piskótánk legyen.
A tésztát hagyjuk a
formában hűlni egy ideig, majd borítsuk ki lisztezett felületre, és húzzuk le
róla a papírt. Könnyebben lejön, ha vizes ecsettel átkenegetjük.
A kb. 4.5-5 cm magas tortalapot 3 lapra tudjuk vágni.
A tojásfehérjét
mélyhűtőben (-15 °C)
akár 1 évig tudjuk tárolni, ha kienged, ugyanúgy használható, mint a
friss.
Érdemes kisebb műanyag
dobozba tenni, és ráírni, mennyi van benne.
2 megjegyzés:
A diós tortalapodat már kipróbáltam nagyon finom. Legközelebb ez következik nagyon jó recept ez is. Most pld. van eltéve tojásfehérje bár most viszont nincs semmilyen alkalom hogy tortát süssek:-)) Majd egyszer!
Örülök Éva, hogy tetszett a recept!
Nálam mindig összejönnek a fehérjék, és időnként jól jön egy lehetőség, hogy elhasználjam őket. :-)
Megjegyzés küldése