2013. augusztus 28., szerda

Csokikrémes-kávés torta




Hozzávalók a piskótához (26 cm Ø):

6 tojás
9 dkg liszt
3 dkg kakaópor
18 dkg cukor
1 evőkanálnyi olaj
1 mokkáskanálnyi neszkávé (por)
1 mokkáskanálnyi fahéj
½ citrom leve

Krém:

1 csomag (40 gr) csokoládé ízű pudingpor
5 evőkanálnyi cukor
1 mokkáskanálnyi neszkávé (por)
5 dkg étcsokoládé
5 dl tej
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
1/2 citrom leve

Kenéshez: narancslekvár

Elkészítés:

A tésztához a tojások fehérjét felverjük a citromlével, hozzáadva a cukrot, kemény habot verünk belőle. Egyenként keverjük bele a sárgákat, végül az előzőleg egymással elkevert száraz hozzávalókat szitáljuk a masszához, és az olajat csorgatjuk hozzá.
Sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és előmelegített 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 30 perc alatt.
A sütés utolsó fázisában tűpróbával ellenőrizhetjük.
A kihűlt tésztát két lapra vágjuk.

A krémhez a pudingport az 5 evőkanálnyi cukorral sűrűre főzzük, kevergetve feloldjuk benne az aprított csokoládét és a kávét, majd hagyjuk kihűlni.

A vajat kihabosítjuk, apránként hozzáadva a porcukrot.

A pudingos masszát kanalanként adjuk a vajas krémhez. A végén hozzácsorgatjuk a citromlevet, és egynemű krémet készítünk belőle.

Az alsó lap tetejét, és a felső lap alját megkenjük narancslekvárral, és megtöltjük a krémmel.
Tetejére kakaóport szitálhatunk, vagy tejszínhabbal is bevonhatjuk.
Minél tovább áll, annál finomabb lesz, ezért mindenképpen érdemes előző nap elkészíteni, mint általában a krémes süteményeket, jobban összeérnek az ízek.


4 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finom , pikáns lehet a lekvárral!

mariam írta...

Igen, finom volt, én szeretem a lapokat megkenni valamilyen lekvárral, mindig feldobja az ízeket.:-)

Zita Gyovai írta...

Szia! Születésnapomra készítettem el,mivel nagyon szeretem a kávés sütiket így esett erre a választás.Ez valami isteni lett! Mindenkinek nagyon-nagyon ízlett! Úgyhogy köszönöm szépen a receptet!
Mivel nem volt itthon narancslekvár ezért én baracklekvárral csináltam és így is tökéletes volt az ízharmónia. Igazad van abban, hogy előző nap kell elkészíteni,mert így jobban összeérnek az ízek(én is így csináltam)! :)Gondolom még fogok az oldaladon lévő receptek közül készíteni,mert nagyon sok jó ötletet találtam!
Üdv: Zita

mariam írta...

Szia Zita!
Nagyon örülök, hogy ízlett a torta!:-)...és remélem, hogy találsz még más olyan receptet, amivel meg leszel elégedve!
Isten éltessen sokáig szülinapod alkalmából!:-)
Üdv!M.