2013. március 14., csütörtök

Kinder torta (mousse torta)




Hozzávalók 28 cm-es kapcsos tortaformához:

42 db Kinder csokoládé szelet

Piskóta tortalap:

3 tojás
3 evőkanálnyi cukor
3 evőkanálnyi forró víz
3 evőkanálnyi liszt
1 púpozott evőkanálnyi kakaópor
½ csomag (6 g) sütőpor

Töltelék:

1 liter habtejszín
15 dkg étcsokoládé
15 dkg fehér csokoládé
30 dkg tejcsokoládé

Tetejére: csokireszelék kb. 5 dkg étcsokiból

Elkészítés:

A krémet előző nap kezdjük el készíteni, vagy pedig hagyjunk neki időt, hogy néhány órát hidegben tudjuk pihentetni.

A tésztához a tojások fehérjét habosra verjük, fokozatosan hozzáadva a cukrot, kemény habot készünk. Egyenként adjuk hozzá a sárgákat, lassan a meleg a vizet, végül az előzőleg egymással elkevert, átszitált kakaóport, lisztet és sütőport keverjük a masszához.
A masszát sütőpapírral bélelt formába simítjuk
Előmelegített, 200 °C-os sütőbe tesszük, majd levesszük a hőt kb. 180 °C-ra, és kisütjük a tésztát.

Előző este a krémhez 2.5 dl tejszínt állandóan kevergetve felfőzünk az étcsokival úgy, hogy a csoki teljesen csomómentesen feloldódjon.
Ugyanígy járunk el a fehér csokival.
2.5-2.5 dl tejszínben pedig a 15-15 dkg tejcsokoládét oldjuk fel.
A krémeket hideg helyre tesszük el másnapig.

Másnap tálcára helyezzük a lehűlt tortalapot, a tortakarikát köré fogjuk.
Először az egyik tejcsokoládés krémet keverjük ki habosra robotgéppel, és rásimítjuk a tésztára. Hidegre tesszük, hogy kissé meg tudjon kötni.
A következő réteg a fehér krém lesz, utána a tejcsokis, végül az étcsokis.
A rétegek között mindig pihentessük hideg helyen, hogy az alsó rétegre egyenletesen rá tudjuk kenni a következő réteget.

Amikor teljesen megköt a torta, a karimát óvatosan levesszük róla.

A csokiszeleteket szépen körbe rátapasztjuk, majd a  tetejére csokireszeléket szórunk.





Ez egy születésnapi tortának készült, kicsit munkás volt ugyan, de megérte a fáradságot.
A tejszín helyett nálam édesített növényi hab volt a laktóz miatt. Akit ez nem érint, érdemes állati eredeti valódi tejszínt használni, finomabb lesz, bár így is nagyon ízlett mindenkinek.
Ebben az esetben adhatunk hozzá kb. 5-5 dkg cukrot is ízlés szerint.
A csokoládét ajándékba kaptuk, így jött az ötlet, hogy felhasználjuk a tortához, nagyon mutatós lett.
3 rétegben is elkészíthetjük a krémet, át kell arányítani csak a hozzávalókat, de az 1 liter tejszín mindenképpen kell hozzá, hogy kitöltse a magasságot.
Sajnos a vendégségben a szeletelt tortáról nem tudtam készíteni fotót.



10 megjegyzés:

Gerdi írta...

Mennyi csoki, kívül-belül! Gondolatban el is majszoltam egy szeletet belőle:-)

tejszínhab írta...

Mindjárt a monitorba harapok:D

mariam írta...

Igen, Gerdi, jó sok csoki kellett hozzá, ahogy mondod, kívül-belül.:-)

mariam írta...

Csak óvatosan, Tejszínhab...! :-)))))

Névtelen írta...

Kedves Tortaimádó!
Meg szeretném kérdezni,hogy zselatin nem kell bele?Megköt a tejszínhab simán,nem folynak össze a rétegek?Bocs ha butaságot kérdezek.
Üdvözlettel:
V. Andi

mariam írta...

Szia Andi!
A csokoládé összefogja a krémet.
Üdv!

Névtelen írta...

Kedves Mariam!
Nagyon szimpatikus ez a tortarecept,most hétvégén meg is szeretném csinálni :),csak annyit szeretnék kérdezni vele kapcsolatban,hogy látom az összes tejszínes réteg egymásra kerül,s a tortalap tetején nincs semmi,csak a csokireszelék...nem kell rákenni semmit?vagy az egyik csokiréteget?Bocsánat a buta kérdésért.... Válaszát előre is köszönöm!!!
Üdvözlettel:
H. Helga

mariam írta...

Szia Helga!

Ez csak sima csokireszelék, nincs rajta semmi más.Így is elég tömény volt, csokibomba. :-)
Sok sikert!
Üdv!

Unknown írta...

Szia. Remélem még él a topic. Azt szeretném kérdezni h kb. mennyi idő mire megköt a krém? Egymásra kell a krémeket tenni ugye? Kisfiam szülinapjára szeretném elkészíteni. :)

mariam írta...

Szia!
Két évvel ezelőtt készítettem, így nem emlékszem óra-percre, mennyi időt vett igénybe, míg megkötöttek a rétegek.Tapintásra is érződik, amikor már rá lehet tenni a következő réteget, nem kellenek hozzá hosszú órák. Egymásra kerülnek a rétegek közvetlenül.