2013. március 17., vasárnap

Epres ünnepi torta




Hozzávalók 28 cm-es tortaformához:

Piskóta:

9 tojás
18 dkg liszt
27 dkg cukor
1 evőkanálnyi citromlé

Krém:

7.5 dl habtejszín
10-15 dkg porcukor
7.5 dl epres joghurt
50 dkg fagyasztott eper (szezonban friss gyümölcs)
1.5 evőkanálnyi zselatinpor


Díszítés:

15-20 dkg friss eper
5-10 dkg étcsokoládé


Elkészítés:

A tortalaphoz a tojások fehérjét felverjük a citromlével, a cukrot kisebb adagokban hozzáadva, kemény habot készítünk. A sárgákat egyenként adjuk hozzá, végül a szitált lisztet kavarjuk el a masszában.
Sütőpapírral bélelt formába simítjuk, előmelegített 200 °C-os sütőbe tesszük, és levesszük a hőt 180 °C-ra. Kb. 40 perc alatt kisütjük, tűpróbával ellenőrizhetjük.
A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd lisztezett felületre borítjuk.
Kihűlés után 3 egyforma lapra vágjuk.

A fagyasztott epret hagyjuk kiengedni, leszűrjük, a lecsorgott léhez 1 evőkanálnyi cukrot adunk, és összeforraljuk. A lapokat a sziruppal megöntözzük.

A krémhez a zselatint kb. 1 dl vízbe áztatjuk, majd kis lángon folytonos keveréssel áttetszőre feloldjuk (nem forraljuk fel!).

A habtejszínt kemény habbá verjük a cukorral, és a joghurtot lassan hozzáadjuk.
A masszából 2-3 evőkanálnyit elkeverünk a langyos zselatinnal, és így adjuk a nagyobb mennyiséghez.

Az alsó tortakarikát tálcára helyezzük, egy tortakarikát köré illesztünk úgy, hogy maradjon egy kis hézag a forma és a lap között, így a krém a torta oldalára is kerül.
A két alsó lapot kirakjuk eperrel, és egyenlő arányban elosztva töltjük meg a tortát a krémmel.

Ez egy születésnapra készült torta, jó kiadós súlyra és magasságra is, kb. 10 cm magas lett. Sajnos itt sem készült kép a szeletről, amit igazán sajnálok, mert nagyon mutatós volt szeletelve.


16 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Nagyon szép! :)

Konyhavirtuóz írta...

Csodaszép, de azt én is sajnálom hogy szeletben nem készült róla fotó.:(

mariam írta...

Köszönöm szépen!:-)

mariam írta...

Köszönöm szépen, Tejszínhab!:-)

Attila0427 írta...

Szia!

Már régóta figyelem a receptjeid, nagyon jók!

Tavaly már csináltam - azt hiszem pont a te recepted alapján - egy epertortát, elsőre kicsit savanykás lett a krém, de idén, amint beérik az eprünk, újra próbálkozni fogok - látva a képet, már alig várom, hogy megcsináljam a sajátom!

Üdv,
Attila.

mariam írta...

Kedves Attila!
Köszönöm a dicséretet!:-)
A cukor mennyisége a tökteléknél ízlés szerint módosítható.A joghurtok sem egyformák, vagy ha valaki pl. növényi eredetű habot használ, az édesített, az állati eredetűt ízesíteni kell, tehát jobb kóstolgatni a kikevert krémet.
Mi nagyon szeretjük ezt a krémvariációt, könnyű, habos,nagyon eteti magát, vendégvárásra kiváló, mindig sikert jelent.:-)
Sok sikert a sütéshez!:-)
Üdv!

Éva Benczéné Jabronka írta...

Szia Mariam!
Holnap lesz 17 éves a kisebbik lányom, de ma tartjuk a szülinapját, melyre ezt a tortádat készítettem el. Csodaszép lett, köszönöm, hogy a blogodon közzétetted ezt a gyönyörűséget! :)

mariam írta...

Kedves Éva!
Nagyon örülök, hogy a tortámra esett a választásod, remélem, mindenkinek ízlett, főleg az ünnepeltnek!:-)
Sok boldog születésnapot kívánok a lányodnak!:-)

Névtelen írta...

A Húgom szülinapjára szeretnék ilyen epres tortát készíteni, de a piskótával mindig gondjaim vannak. El tudnád mondani, hogyan lehet BIZTOSAN könnyű, nem tömör piskótalapot készíteni, ami nem esik össze sütés után? Már próbáltam nem kinyitni, nem ránézni, rá sem gondolni, de akármilyen receptet használtam eddig, mindig összeesett és olyan tojásízű volt.
Előre is köszönöm, ha segítesz!

mariam írta...

Szia!
A piskóta készítéséről külön van egy nagyon részletes bejegyzés, érdems átolvasnod.
Jó módszer, ha sütés közben pl. hurkapálcával vagy akár egy villával kitámasztod egy picit a sütő ajtaját, így a keletkező gőz eltávozik a sütőből.

Névtelen írta...

Szia!
Nem akarlak kritizálni, de a tészta receptje kicsit sántít nekem.
A tortákhoz eleve több lisztet adunk, mint cukrot. talán fölcserélted az adagokat.
Plusz ha 200 fokos előmelegített sütőben sütöd, kapásból megég a teteje, és utána nyers lesz a tészta, mert nem tud kiszáradni, olyan kevés benne a liszt.
A fennmaradó időre szintén túl sok a 180 fok, főleg ha hőlégkeverés nélküli sütőben sütöd.

Amit én javaslok:
9 tojás
18 dkg cukor
27 dkg liszt

Előmelegített 180 fokos sütőben pár percig sütjük, míg látjuk hogy egy viszonylag stabil hártya nem keletkezik a tészta tetején, majd 165 fokra levesszük, és készre sütjük.
Kivéve a sütőből fejtetőre borítjuk pár percig. (Több okból is)

Hőlégkeveréses sütőben 170 fokra előmelegített sütőben kezdjük a sütést, majd 155 fokra levéve készre sütjük.
Feltéve hogy van opció az alul-felül melegítésre.
Ha csak felülről hap hőt a hőlégkeverés, akkor 175, és később 160 fok.

Üdv: Egy Cukrász

mariam írta...

Kedves Cukrász!

Köszönöm az észrevételt!:-)
Ami a piskótát illeti, idestova 36 éve ezekkel az arányokkal, és így sütöm, ahogy leírtam, még megboldogult anyósom receptje és okítása alapján. Neki mindig gyönyörű piskótái voltak, és nekem is általában jól sikerülnek, kivéve, amikor sietek, és összecsapom. Az alapreceptje: minden tojáshoz 2 dkg liszt, 3 dkg cukor.
Egészen biztosan jó a Te módszered is, nem vitatom. Ezek szerint igaz a mondás, mindenki másként csinálja.
Majd kipróbálom a javaslatodat, bár a másik mondáshoz szoktam magam tartani: " a járt utat a járatlanért el ne hagyd!".:-)
Üdvözlettel: Marica

Névtelen írta...

Szia Marica!

Próbáld ki, ahogy én cinálom :)
(Előjáróban mondom, ha egy kis kosz kerül a fehérjébe, nem fog sikerülni a tészta-ilyen pl a tojássárga is-)
24 szeletes tortához:

7 tojás
14 dkg cukor
20 dkg liszt

Tojásokat választod, a cukor 1/3-ával a tojássárgát kivilágosodásig dolgozod habverőgéppel, majd a habverőket elmosva addig vered a fehérjét, míg egész kemény nem lesz, de még volna vissza pár perc. Ekkor hintve hozzáadod a kristálycukrot, majd készre vered.
Ezután kis fokozatba kapcsolod a habverőt, és a sárgáját hozzáadod, de csak addig dolgozol géppel, amig el nem elegyedik.
Ezután kézi habverővel finom, alányúlós mozdulatokkal elkevered a (ha lehet szitált)lisztet.
A fent említett hőfokokkal dolgozva csodaszép tortákat lehet készíteni.
Nem árt, ha teszel be vizet a sütőbe a hőlégkeverés mellé. Így nem kiszárad a tészta, hanem átsül.
Amikor a tortaformába öntöd a tésztát, ne aggódj, hogy kevesebb mint a forma pereme. Úgy lesz tökéletes.
Habkártyával középről indulva kihúzod a peremhez a masszát. Így egy homorú felületű nyers tortát kapsz.
Amikor kisül.... Azt majd írd meg te :)

Sok sikert! :)
Üdv: Cukrász

mariam írta...

Köszönöm szépen! Ki fogom próbálni így is!:-)
Üdvözlettel: Marica

Névtelen írta...

Szia! Köszönjük a sok jó receptet! Többet is kipróbáltam és sosem csalódtam. A kérdésem pedig, ha a fent említett receptben levő összeforralt eperszirupot rálocsolom a már tökéletes tortalapra, milyen állagot fogok kapni? Milyen lesz tőle a tortalap? Magába szívja esetleg nem lesz tőle vizes, szivacsos? Ha ezt a lépést kihagyom a receptből, úgy is finom lehet? Köszönöm a válaszodat előre is! :) Holnap szeretném sütni. ;) üdv.

mariam írta...

Szia!
A szirupot beissza a tortalap, nem áztatja el, de nyugodtan ki is hagyhatod ezt a lépést, ha el vagy bizonytalanodva. Sok sikert!