2013. február 4., hétfő

Narancsos csokikrémes torta (liszt nélkül)


Hozzávalók:

Tészta:

8 tojás fehérje
20 dkg cukor
20 dkg darált dió

Krém:

8 tojás sárgája
15 dkg cukor
1 közepes narancs leve és reszelt héja
1 csapott evőkanálnyi étkezési keményítő
20 dkg vaj
7 dkg étcsokoládé
1 csapott evőkanálnyi kakaópor
1 teáskanálnyi neszkávé


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 °C –ra.
Amikor már kellőképpen felmelegedett, akkor kezdjünk a tészta elkészítéséhez, mivel a tésztát kikeverés után rögtön a sütőbe kell tenni.
A gáztepsit áttöröljük enyhén nedves tiszta konyharuhával (szivaccsal), és sütőpapírral béleljük.

A tojások fehérjét felverjük, majd a cukrot hozzáadva, habbá verjük. Ez a művelet kb. 3-4 percig tart.
A felvert fehérjehabhoz adjuk a diót fakanállal egyenletesen elkeverve.
A tepsibe simítjuk egyenletesen a masszát.

A tésztát kb. 20 – 25 percig sütjük középső bordaálláson.
Miután kivettük a sütőből, kicsit hagyjuk állni, majd óvatosan sütőpapírra borítjuk, és lassan lehúzzuk róla a papírt.


Egy lábasba 2-3 ujjnyi vizet teszünk, felforraljuk, és lecsökkentjük a hőt, hogy csendesen forrjon.
A krémhez az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük a narancslében.
A sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot, a keményítős masszát, robotgéppel átkeverjük.
Rögtön egy akkora kislábasba öntjük, amelyik illeszkedik a másik edénybe úgy, hogy ne érjen az alja a forró vízbe.
Így gőz fölött állandó keveréssel besűrítjük a masszát vigyázva, nem szabad felforrnia, mert összeugrik a tojás sárgája.
Ez kb. 15 perc, az első két-három percben nem fontos keverni, mire készen leszünk, addigra úgyis elunjuk az egész kavargatást.  
Abból látjuk, hogy készen van, hogy szép egyenletes, és a fakanalat is egyenletesen bevonja, nem folyik le róla a krém.

Ekkor vegyük le a tűzről az edényt, adjuk hozzá azonnal a neszkávét, kakaóport, és a szobahőmérsékletű, puha vajat.
Mixerrel röviden keverjük át, sűrűbb krémmé fog elegyedni.
Ezután adjuk hozzá a felaprított csokoládét, keverjük addig, míg elolvad, és még egyszer röviden mixeljük át.

A krémet hűtsük le, hogy kissé megdermedjen, és ne folyjon a krém.
Ne legyen túlzottan dermedt sem, legjobb szobahőmérsékleten tölteni vele a tortát, hogy jól kenhető legyen.

A tortalapot négy egyforma széles csíkra vágjuk, és megtöltjük úgy a krémmel, hogy a bevonásra is maradjon belőle.


Hidegre tegyük a tortát legalább néhány órára, de legjobb másnapig.

A torta tulajdonképpen a Reform torta vagy a Papa kedvence kicsit módosított változata.


4 megjegyzés:

Bognár Andi írta...

Kedves Mariam,

a tésztája szerinted jó lesz úgy is, ha előző nap készítem és csak másnap állítom össze? (kisbaba mellett nincs ennyi időm egyszerre:))
köszönöm! Andi

mariam írta...

Szia Andi!
A tésztája készülhet akár 2-3 nappal korábban is, semmi baja nem lesz.
A sütit is előző nap megcsinálhatod.
Sok sikert!
Üdv!

Bognár Andi írta...

szia!
elkészült, kívülről pont olyan lett, mint a Tied,és nagy sikert aratott!!! Isteni!!!
Andi

mariam írta...

Szia Andi!
nagyon örülök, hogy sikered volt a tortával, és ízlett!:-)
Nálunk is sikeres volt, szégyenszemre én ettem belőle a legtöbbet...:-)