2012. december 31., hétfő

2012. december 28., péntek

Meggyes, mandulás krémes torta




Hozzávalók:

1 db mandulás (diós)piskóta tortalap, 26 cm átmérőjű

Meggyes töltelék:

1 üveg meggybefőtt (kb. 35-40 dkg meggy)
5 dkg cukor
1 csomag (40 g) vanília ízű pudingpor
1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj

Krém:

1 csomag ( 40 g) vanília ízű pudingpor
2 tojás sárgája
2,5 dl tej
20 dkg cukor
1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
25 dkg vaj
10 dkg darált mandula
1-2 evőkanál kakaópor
3 cl konyak (rum)

Díszítésre: mandula forgács

Elkészítés:

A meggyes krémhez a pudingport a cukorral és kevés befőttlével csomómentesre keverjük.
A maradék befőttlevet felforraljuk, hozzáadjuk a meggyet, a fahéjat, a pudingos masszát, és kis lángon kevergetve besűrítjük.
Időnként megkeverve még kenhető langyosra lehűtjük.

A krémhez a pudingport kb. fél deciliter tejjel és a tojások sárgáival simára keverjük.
A maradék tejet a cukorral felforraljuk, a pudingos krémhez öntünk óvatosan belőle egy keveset, majd az egész mennyiséget elkeverjük egymással.
A vaníliás cukorral ízesítjük, kis lángon állandó kavarással sűrűre főzzük, majd időnként megkevergetve hagyjuk kihűlni.

A vajat kihabosítjuk, kanalanként hozzáadjuk a sárga krémet, majd a darált mandulát, végül a konyakot is (ez az utóbbi el is maradhat tetszés szerint).

A krém 2/3 részébe a kakaópor kerül.
Megtöltjük a tortalapot: 1 réteg meggyes krém, erre kerül közvetlenül a világos mandulás krém, a következő sorba a barna krém fele, majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát.
Ha a krém megdermed teljesen, díszítjük.

A torta nagyon finom, ezért a csapnivalóan rossz fotó ellenére felteszem a receptet. Tortatartóban szállítottuk másnap, és esti fényben lett fényképezve.Sajnos a vágott tortáról nem lett készítve kép.




Mandulás piskóta tortalap



 Hozzávalók:

8 tojás
12 dkg liszt
8 dkg darált mandula (dió, mogyoró)
15 dkg cukor
½ csomag (6 g) sütőpor
1 evőkanálnyi citromlé
½ citrom reszelt héja

Elkészítés:

A tojások fehérjét kevés citromlével habosra verjük, a cukrot fokozatosan hozzáadva kemény habot készítünk belőle.
Egyenként belekeverjük a tojások sárgáit, majd óvatosan hozzáadjuk a sütőporral, mandulával és citromhéjjal elkevert lisztet.

A masszát egy legalább 26 cm átmérőjű, alul sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.
Előmelegített, 180 °C – os sütőben sütjük ki kb. 40 perc alatt, sütőtől függően.
Tűpróbával ellenőrizzük a sütés vége felé!

A kisült tésztát a felső szélén a forma mellett kissé meglazítjuk késsel.
A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra borítva hűtjük ki teljesen.

Szép magas tortalap lesz belőle, amit 3 lapra tudunk felvágni.

2012. december 27., csütörtök

Csokoládés narancsos mousse torta



Hozzávalók:

Kakaós tortalap 26 cm átmérőjű:

3 tojás
6 dkg liszt
9 dkg cukor
1 evőkanál kakaópor
1 csapott mokkáskanálnyi sütőpor
1-2 teáskanálnyi olaj

Krém:

6 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
1 db narancs reszelt héja
3 teáskanálnyi zselatinpor
Ízlés szerint cukor a tejszín édesítésére

Tetejére csokimáz:

3 evőkanál kakaópor
3-4 evőkanál víz
3 evőkanál cukor
5-7 dkg vaj

Elkészítés:

A tortalaphoz a tojások fehérjét felverjük, és a cukor fokozatos hozzáadásával, keményebb habot készítünk.
Egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáit, majd kevés olajat keverünk hozzá, végül az előzőleg egymással elkevert száraz összetevők kerülnek a masszába.
A forma alját sütőpapírral béleljük, és előmelegített, 180 °C –os sütőben kisütjük a lapot.

A krémhez 2 dl habtejszínt felforralunk, majd a darabokra vagdalt csokit elkeverjük benne úgy, hogy egynemű masszát kapjunk.
A zselatint kevés vízben, kis lángon kevergetve áttetszőre feloldjuk, a csokis krémből keveset hozzáadunk, és így keverjük a teljes mennyiségű krémhez.
A krémet langyosra hűtjük, majd kihabosítjuk.

Ekkor a maradék tejszínt kemény habbá verjük. Ha natúr tejszínt használunk, ízlés szerint lehet édesíteni.
2 teáskanálnyi zselatint feloldunk, és az előzőek szerint a habhoz adjuk.
A krém felét a reszelt narancshéjjal ízesítjük.

A tortalapra simítjuk a narancsízű krémet, erre a barna krém kerül, tetejére a fehér tejszínhab.
Legjobb a formában tölteni, és ha megdermed a krém, akkor vonjuk be kívülről is mázzal.

A mázhoz a kakaóport, a cukrot, és a vizet kis lángon állandó kavarással összeolvasztjuk simára, lehúzzuk a tűzről, és egyneműre keverjük a vajjal.

A recept ITT található, az enyém némileg módosított.
A tejszínt nem mértem ki, csak kb. osztottam el, mert siettem, így nem lett sajnos a három krém egyenletes vastag, pedig szebb lett volna. :-)

2012. december 24., hétfő

Ünnepi köszöntés

Fotó forrás ITT !


 „… most felragyog a gyertyaláng,
a szobácska lámpái ragyogón kigyúlnak,
a karácsonyfa tündöklőn zenél,
a varázsfény széthinti sugarát,
édes illattal telik be szobánk,
álmot most muzsikál a gyertyaláng...”

Sándor Dénes

Minden kedves olvasómnak szeretettel kívánok áldott, békés ünnepeket !

2012. december 9., vasárnap

Csokitorta kétféle krémmel




Hozzávalók:

Tészta (26 cm átmérőjű formához):

8 tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál forró víz
8 evőkanál liszt
2 evőkanál keserű kakaópor
2 evőkanál olaj
1 csomag (12 g) sütőpor

Fehér krém:

1 csapott evőkanál zselatin+3 evőkanálnyi víz
1.5 dl tej
½ rúd vanília/ vagy 1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
3 tojás sárgája
6 dkg cukor
2 dl habtejszín

Barna krém:

1 csapott evőkanálnyi zselatin+ 3 evőkanálnyi víz
1.5 dl tej
2 tojás sárgája
6 dkg cukor
15 dkg főzőcsokoládé
2 dl habtejszín

Tetejére:

5 dkg étcsokoládé
5 dkg fehér csokoládé

Oldalára: darált dió

Elkészítés:

A tortalaphoz a tojások sárgáit fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk apránként a vizet, az olajat, és belekeverjük a sütőporos, kakaós, szitált lisztet.
A végül a tojások keményre vert habját is óvatosan beleforgatjuk a masszába.
A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a masszát.
Előmelegített sütőben, 200 °C-on sütjük ki.

A fehér krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe 10 percre.
A tejet felforraljuk a felhasított vaníliarúddal, 10 percig főzzük, majd leszűrjük.
Ha vaníliás cukrot használunk, elég csak felforralni.
A tojások sárgáit kikeverjük a cukorral robotgéppel, lassan felöntjük folytonos kevergetés mellett a forró tejjel, és kis lángon (vagy gőz fölött) addig főzzük állandó kavarással, míg kissé besűrűsödik. Kb. 10-15 perc. A forráspontot ne érje el!
Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten kavargatva áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez, és hagyjuk hűlni. (Hideg vízbe állítva gyorsabban hűl.)
A kihűlt tojásos krémet habverővel felverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd a tojásos krémmel óvatosan összeforgatjuk.

A csokis krémhez a csokoládét felaprítjuk.
A zselatint ismét beáztatjuk a vízbe 10 percre.
A tejet felforraljuk.
A tojások sárgáit a cukorral kikeverjük robotgéppel, a forró tejjel lassan felöntjük, miközben állandóan keverjük.
Lassú tűzön főzzük 10 percig, hogy kissé besűrűsödjön.
Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez. Belekeverjük az aprított csokoládét is, addig keverjük, míg a csoki teljesen felolvad, majd hagyjuk kihűlni.
A kihűlt csokis krémet habverővel felverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd a csokis krémmel óvatosan összeforgatjuk.

A tortalapot 3 lapra vágjuk, a formában töltjük meg. A forma karimája mellett béleljük ki sütőpapírral.
A krémmel úgy gazdálkodjunk, hogy maradjon belőle a díszítésre is.
A kétféle csokit gőz fölött felolvasztjuk, és rácsorgatjuk a torta tetejére.
Oldalát darált dióval díszítjük.




A kész tortát hideg helyre tesszük legkevesebb 5-6 órára, de legjobb, ha hagyjuk összeérni az ízeket másnapig.