2012. december 28., péntek

Meggyes, mandulás krémes torta




Hozzávalók:

1 db mandulás (diós)piskóta tortalap, 26 cm átmérőjű

Meggyes töltelék:

1 üveg meggybefőtt (kb. 35-40 dkg meggy)
5 dkg cukor
1 csomag (40 g) vanília ízű pudingpor
1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj

Krém:

1 csomag ( 40 g) vanília ízű pudingpor
2 tojás sárgája
2,5 dl tej
20 dkg cukor
1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
25 dkg vaj
10 dkg darált mandula
1-2 evőkanál kakaópor
3 cl konyak (rum)

Díszítésre: mandula forgács

Elkészítés:

A meggyes krémhez a pudingport a cukorral és kevés befőttlével csomómentesre keverjük.
A maradék befőttlevet felforraljuk, hozzáadjuk a meggyet, a fahéjat, a pudingos masszát, és kis lángon kevergetve besűrítjük.
Időnként megkeverve még kenhető langyosra lehűtjük.

A krémhez a pudingport kb. fél deciliter tejjel és a tojások sárgáival simára keverjük.
A maradék tejet a cukorral felforraljuk, a pudingos krémhez öntünk óvatosan belőle egy keveset, majd az egész mennyiséget elkeverjük egymással.
A vaníliás cukorral ízesítjük, kis lángon állandó kavarással sűrűre főzzük, majd időnként megkevergetve hagyjuk kihűlni.

A vajat kihabosítjuk, kanalanként hozzáadjuk a sárga krémet, majd a darált mandulát, végül a konyakot is (ez az utóbbi el is maradhat tetszés szerint).

A krém 2/3 részébe a kakaópor kerül.
Megtöltjük a tortalapot: 1 réteg meggyes krém, erre kerül közvetlenül a világos mandulás krém, a következő sorba a barna krém fele, majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát.
Ha a krém megdermed teljesen, díszítjük.

A torta nagyon finom, ezért a csapnivalóan rossz fotó ellenére felteszem a receptet. Tortatartóban szállítottuk másnap, és esti fényben lett fényképezve.Sajnos a vágott tortáról nem lett készítve kép.




2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tényleg nagyon finom torta! Piskóta még életemben nem sikerült ilyen szépre, pedig került már ki jópár a kezem alól, az arányok jók és az ízek is fennségesek!! Vera

mariam írta...

Kedves Vera,nagyon örülök, hogy a torta elnyerte a tetszésedet! :-)