2012. december 27., csütörtök

Csokoládés narancsos mousse torta



Hozzávalók:

Kakaós tortalap 26 cm átmérőjű:

3 tojás
6 dkg liszt
9 dkg cukor
1 evőkanál kakaópor
1 csapott mokkáskanálnyi sütőpor
1-2 teáskanálnyi olaj

Krém:

6 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
1 db narancs reszelt héja
3 teáskanálnyi zselatinpor
Ízlés szerint cukor a tejszín édesítésére

Tetejére csokimáz:

3 evőkanál kakaópor
3-4 evőkanál víz
3 evőkanál cukor
5-7 dkg vaj

Elkészítés:

A tortalaphoz a tojások fehérjét felverjük, és a cukor fokozatos hozzáadásával, keményebb habot készítünk.
Egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáit, majd kevés olajat keverünk hozzá, végül az előzőleg egymással elkevert száraz összetevők kerülnek a masszába.
A forma alját sütőpapírral béleljük, és előmelegített, 180 °C –os sütőben kisütjük a lapot.

A krémhez 2 dl habtejszínt felforralunk, majd a darabokra vagdalt csokit elkeverjük benne úgy, hogy egynemű masszát kapjunk.
A zselatint kevés vízben, kis lángon kevergetve áttetszőre feloldjuk, a csokis krémből keveset hozzáadunk, és így keverjük a teljes mennyiségű krémhez.
A krémet langyosra hűtjük, majd kihabosítjuk.

Ekkor a maradék tejszínt kemény habbá verjük. Ha natúr tejszínt használunk, ízlés szerint lehet édesíteni.
2 teáskanálnyi zselatint feloldunk, és az előzőek szerint a habhoz adjuk.
A krém felét a reszelt narancshéjjal ízesítjük.

A tortalapra simítjuk a narancsízű krémet, erre a barna krém kerül, tetejére a fehér tejszínhab.
Legjobb a formában tölteni, és ha megdermed a krém, akkor vonjuk be kívülről is mázzal.

A mázhoz a kakaóport, a cukrot, és a vizet kis lángon állandó kavarással összeolvasztjuk simára, lehúzzuk a tűzről, és egyneműre keverjük a vajjal.

A recept ITT található, az enyém némileg módosított.
A tejszínt nem mértem ki, csak kb. osztottam el, mert siettem, így nem lett sajnos a három krém egyenletes vastag, pedig szebb lett volna. :-)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Biztos nagyon finom lesz a torta, csak sajnos hiányzik a leírásból, hogy a csokis tejszínt is fel kell verni. Bár gondolhattuk volna, de sajnos nem tettük meg. Remélem, hogy ennek ellenére megkeményedik a krém, és finom lesz.

mariam írta...

Sajnálom, hogy nem volt egyértelmű a leírás, kijavítottam.
Remélem, nem lesz vele gond, és ízleni fog.