Hozzávalók:
Kakaós tortalap 26 cm átmérőjű:
3 tojás
6 dkg liszt
9 dkg cukor
1 evőkanál kakaópor
1 csapott mokkáskanálnyi
sütőpor
1-2 teáskanálnyi olaj
Krém:
6 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé (jó
minőségű)
1 db narancs reszelt héja
3 teáskanálnyi zselatinpor
Ízlés szerint cukor a
tejszín édesítésére
Tetejére csokimáz:
3 evőkanál kakaópor
3-4 evőkanál víz
3 evőkanál cukor
5-7 dkg vaj
Elkészítés:
A tortalaphoz a tojások
fehérjét felverjük, és a cukor fokozatos hozzáadásával, keményebb habot
készítünk.
Egyenként adjuk hozzá a
tojások sárgáit, majd kevés olajat keverünk hozzá, végül az előzőleg egymással
elkevert száraz összetevők kerülnek a masszába.
A forma alját sütőpapírral
béleljük, és előmelegített, 180
°C –os sütőben kisütjük a lapot.
A krémhez 2 dl habtejszínt felforralunk, majd a darabokra vagdalt
csokit elkeverjük benne úgy, hogy egynemű masszát kapjunk.
A zselatint kevés vízben,
kis lángon kevergetve áttetszőre feloldjuk, a csokis krémből keveset hozzáadunk,
és így keverjük a teljes mennyiségű krémhez.
A krémet langyosra hűtjük, majd kihabosítjuk.
Ekkor a maradék tejszínt kemény
habbá verjük. Ha natúr tejszínt használunk, ízlés szerint lehet édesíteni.
2 teáskanálnyi zselatint
feloldunk, és az előzőek szerint a habhoz adjuk.
A krém felét a reszelt
narancshéjjal ízesítjük.
A tortalapra simítjuk a
narancsízű krémet, erre a barna krém kerül, tetejére a fehér tejszínhab.
Legjobb a formában
tölteni, és ha megdermed a krém, akkor vonjuk be kívülről is mázzal.
A mázhoz a kakaóport, a
cukrot, és a vizet kis lángon állandó kavarással összeolvasztjuk simára,
lehúzzuk a tűzről, és egyneműre keverjük a vajjal.
A recept ITT található, az
enyém némileg módosított.
A tejszínt nem mértem ki,
csak kb. osztottam el, mert siettem, így nem lett sajnos a három krém egyenletes
vastag, pedig szebb lett volna. :-)
2 megjegyzés:
Biztos nagyon finom lesz a torta, csak sajnos hiányzik a leírásból, hogy a csokis tejszínt is fel kell verni. Bár gondolhattuk volna, de sajnos nem tettük meg. Remélem, hogy ennek ellenére megkeményedik a krém, és finom lesz.
Sajnálom, hogy nem volt egyértelmű a leírás, kijavítottam.
Remélem, nem lesz vele gond, és ízleni fog.
Megjegyzés küldése