2012. december 9., vasárnap

Csokitorta kétféle krémmel




Hozzávalók:

Tészta (26 cm átmérőjű formához):

8 tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál forró víz
8 evőkanál liszt
2 evőkanál keserű kakaópor
2 evőkanál olaj
1 csomag (12 g) sütőpor

Fehér krém:

1 csapott evőkanál zselatin+3 evőkanálnyi víz
1.5 dl tej
½ rúd vanília/ vagy 1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
3 tojás sárgája
6 dkg cukor
2 dl habtejszín

Barna krém:

1 csapott evőkanálnyi zselatin+ 3 evőkanálnyi víz
1.5 dl tej
2 tojás sárgája
6 dkg cukor
15 dkg főzőcsokoládé
2 dl habtejszín

Tetejére:

5 dkg étcsokoládé
5 dkg fehér csokoládé

Oldalára: darált dió

Elkészítés:

A tortalaphoz a tojások sárgáit fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk apránként a vizet, az olajat, és belekeverjük a sütőporos, kakaós, szitált lisztet.
A végül a tojások keményre vert habját is óvatosan beleforgatjuk a masszába.
A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a masszát.
Előmelegített sütőben, 200 °C-on sütjük ki.

A fehér krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe 10 percre.
A tejet felforraljuk a felhasított vaníliarúddal, 10 percig főzzük, majd leszűrjük.
Ha vaníliás cukrot használunk, elég csak felforralni.
A tojások sárgáit kikeverjük a cukorral robotgéppel, lassan felöntjük folytonos kevergetés mellett a forró tejjel, és kis lángon (vagy gőz fölött) addig főzzük állandó kavarással, míg kissé besűrűsödik. Kb. 10-15 perc. A forráspontot ne érje el!
Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten kavargatva áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez, és hagyjuk hűlni. (Hideg vízbe állítva gyorsabban hűl.)
A kihűlt tojásos krémet habverővel felverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd a tojásos krémmel óvatosan összeforgatjuk.

A csokis krémhez a csokoládét felaprítjuk.
A zselatint ismét beáztatjuk a vízbe 10 percre.
A tejet felforraljuk.
A tojások sárgáit a cukorral kikeverjük robotgéppel, a forró tejjel lassan felöntjük, miközben állandóan keverjük.
Lassú tűzön főzzük 10 percig, hogy kissé besűrűsödjön.
Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez. Belekeverjük az aprított csokoládét is, addig keverjük, míg a csoki teljesen felolvad, majd hagyjuk kihűlni.
A kihűlt csokis krémet habverővel felverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd a csokis krémmel óvatosan összeforgatjuk.

A tortalapot 3 lapra vágjuk, a formában töltjük meg. A forma karimája mellett béleljük ki sütőpapírral.
A krémmel úgy gazdálkodjunk, hogy maradjon belőle a díszítésre is.
A kétféle csokit gőz fölött felolvasztjuk, és rácsorgatjuk a torta tetejére.
Oldalát darált dióval díszítjük.




A kész tortát hideg helyre tesszük legkevesebb 5-6 órára, de legjobb, ha hagyjuk összeérni az ízeket másnapig.



33 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Hűűű, de szép! :)

mariam írta...

Köszönöm!:-)

Névtelen írta...

Nagyon szép! Az oldala mivel van megszórva?

mariam írta...

Köszönöm szépen!:-)
Darált dió van az oldalán, ez lemaradt a leírásból...:-)

Gerdi írta...

Kívánok Neked és családodnak békés, boldog karácsonyt!

mariam írta...

Köszönöm szépen Gerdi, én is kívánok minden jót az ünnepek alkalmából!:-)

Millye írta...

Igazán szép mutatós ez a torta a kétféle krém nagyon feldobja :)

mariam írta...

Köszönöm szépen!:-)

Névtelen írta...

Kedves mariam!
Szeretném elkészíteni a tortát, s a következő kérdésem lenne: milyen habtejszínt használjak? A másik pedig, hogy kb. hány cm-es a torta, mert én csak a csokis krémmel készíteném. Nem fog-e "elveszni" a krém a tésztában?
Köszönettel:
Marietta

mariam írta...

Szia Marietta!
A torta itt 26 cm-es.
A tejszín legalább 30 %-os zsírtartalmú legyen, nálam növényi hab, mert laktózérzékeny vagyok.
Sok sikert a tortához! :-)

Névtelen írta...

Kedves Mariam!
Sikerült elkészítenem a tortát, viszont a zselatinnal problémám adódott. Szilas étkezési zselatint használtam, 1 kanálhoz hozzáadtam a 3 kanál vizet, amit abban a pillanatban magába szívott és összeállt gumiszerű rögökké, ezáltal használhatatlan lett. Úgy oldottam meg a helyzetet, hogy a meleg tojásos tejhez kevertem az 1 kanálnyit, majd együtt főztem sűrűre, gőz fölött. Így nagyon jó állagú lett.
Üdvözlettel: Ditu

mariam írta...

Szia Ditu!
Örülök, hogy végül sikerült a zselatinod, és megoldódott a probléma.
Ha össze is áll, kis lángon állandóan kevergetve szépen feloldódik, nem kell (nem is szabad) felforralni, csak egynemű legyen, utána már lehet dolgozni vele.
Üdv!

Holló Barbara írta...

#1
Ez a legjobb recept amit valaha láttam és elkészítettem! Isteni finom és csodálatosan szép! Én tettem bele egy kis csavart, ugyanis a krémet kinyomoval körkörösen helyeztem a rétegek közé (egy vanilias-egy csokis) ) így felvágva csíkos a torta es még jobban mutat!

mariam írta...

Köszönöm a dicséretet!:-)
Nagyon jó ötlet a díszítés, biztosan szép lehetett! :-)

Névtelen írta...

mit csináljak hogy ne essen össze a piskótám?

mariam írta...

Az alaptészták receptjei között megtalálod a piskóta készítését az összes fortélyával együtt. Üdv!

Névtelen írta...

Szia! Az oldalára hogyan lehet a legegyszerűbben feltenni a darált diót?

mariam írta...

Szia!
Úgy szoktam, hogy fogok egy téglalap alakú, vékonyabb, hajlítható kartonlapot, arra ráteszek valamennyi darált diót, és kissé ívre hajlítva a torta oldalához alkalmazkodva, alulról felfelé lassan a torta oldalára felviszem a diót.
Egyszerű, és gyors megoldás.
Remélem, meg lehet érteni így leírva. :-)

Névtelen írta...

Szia!
Ha dupla mennyiségű krémet szeretnék,akkor duplázhatok minden összetevőt?

Betti

mariam írta...

Szia!
Nem tudom, hogyan fogja kiadni dupla krémmel, mert a krém így is elég bőséges volt, és a torta is jó magas. Szerintem ha még a tészta összetevőit is duplázod, akkor két tortát kellene sütnöd, és aránytalanul magas lenne így maga torta.

Anikó Nyitrai írta...

szia, a főzőcsoki helyettesíthető bármilyen csokival (tej-,magas kakaótart. ét-, esetleg vegyesen)? Vagy van jelentősége a főzőcsokinak? Ha igen, hol tudom beszerezni? bocsi,de kezdő vagyok és ez szülinapi torta lenne a fiamnak. köszi előre is

mariam írta...

Bármilyen csokival elkészíthető. Magas kakaó tartalmú csokit nem szoktam használni, mert jártam már úgy, hogy a krém kemény lett, mint a kő.

Névtelen írta...

Szia. En ma keszitettem el a tesommal mert holnap lesz anyukam szulinapja:-) most mar a hutoben van nagyon kivancsi vagyok hogy reggelre milyen lesz:-) amugy egyszer mar megcsinaltuk ugyanezt a tortat, akkor nagybatyamnak unnepeltuk a szulinapjat az
is mennyei volt csak a piskota lapos Lett. most viszont szep magasra feljott:-)

mariam írta...

Szia!
Örülök, hogy a piskótád is jól sikerült, bízom benne, hogy anyukádnak ízleni fog a torta! Édesanyádnak nagyon sok boldog születésnapot kívánok!:-)
Üdv!

Névtelen írta...

Juj de szep.holnap megsutom kisfiam szulinapjara.aniko

Névtelen írta...

O ez jolnezki.holnap megsutom kisfiam 11.szulinapjara:-*

mariam írta...

Köszönöm szépen!:-)
Isten éltesse a kisfiadat sokáig jó egészségben!:-)

Névtelen írta...

Szia.Kérdésem az lenne hogy a főzőcsokit lehet helyetesíteni ét vagy sima csokival vagy tortabevonoval?
A fehér krémbe esetleg fehér csokit lehetne bele rakni?

mariam írta...

Igen, helyettesítheted, és tehetsz bele fehér csokit is.

Unknown írta...

Szia!Nekem a feher kremem folyos lett,semmi krem allaga nincs. Lehet azert mert felforrt?:(Ott alltam mellette,kb.2-3mp volt míg forrt,utana vegig kevergettem 15 percig,de meg csak be sem surusodott.Miert?:(:(

mariam írta...

Szia! A zselatint elég csak opálossá feloldani, nem szabad felforralni, biztosan ez volt a baj.

Névtelen írta...

Szia, nagyon tetszik, esetleg a krémből kihagyható a tojás? Mert tojásérzékeny vagyok, jó tészta receptem már van, de ez a krém nagyon tetszik. Köszönöm

mariam írta...

Szia! Szerintem akkor más típusú krémet használj, ebben a tojás fontos.