2012. október 31., szerda

Csokoládé tortakeret/rács készítéseA tortakeret/rács/csipke egy Diós grillázsos tortához készült, így annak a leírását nem ismétlem meg.
A tortát vonjuk be krémmel, majd hűtsük be alaposan, és a teljesen megdermedt bevonatra tegyük majd a csokidíszt.

Hozzávalók a rács elkészítéséhez:

15-20 dkg tortabevonó étcsokoládé (attól függően, milyen nagy a torta, inkább több legyen, mint kevesebb)

Elkészítése:

A torta 26 cm-es átmérőjű volt. Számoljuk ki a kerületét:
26 x 3.14= 82 cm.
Én egyszerűbb megoldást választottam: mérőszalaggal körbemértem a tortasütő formát.:-)

Sütőpapíron előre rajzoljuk meg vonalzóval a sablont a torta magasságának megfelelően.
A torta magassága kb. 6.5 cm volt, ilyen széles sávra volt szükség, amelyen belül lehetett a mintázást készíteni.
Meg lehet rajzolni előre is a mintát, majd annak megfelelően végigmenni, írni, rajzolni rajta a csokival. Az ügyesebbjének biztosan menni fog….Persze más az elképzelés, más a valóság, én is megrajzoltam, aztán a vonalat nem nagyon tudtam tartani, főleg az elején nem, és örültem, hogy valamelyest sikerült valamilyen rácsos formát kihoznom az eredeti virágos helyett.:-)

A felaprított csokoládét vízgőz felett kevergetve olvasszuk fel teljesen csomómentesre.
Egy műanyag zacskót helyezzünk pohárba az egyik sarkával lefelé nézve, töltsük bele a masszát. Csavarjuk meg a zacskó száját, majd a sarkát éles ollóval vágjuk ki kb. fogvájó vastagságú résre.A csokoládé ne legyen se túl lágy, se túl sűrű.
Amikor teljesen felolvad, érdemes kicsit várni, hogy hűljön, kevergessük meg néha. Ha még túl folyós a meleg massza, akkor elfolyik, és nehéz vele mintázni.
Ha meg nagyon lehűtjük, akkor meg nehezen fog folyni a résen a massza.

Egy darab papíron próbálkozzunk vele, hogyan tudjuk a vonalakat formázni.
Ne legyen túl vékony az írás, mert hamar fog törni, de az sem jó, ha túl vastag, mert nehéz lesz felragasztani a torta oldalára.

Először az alsó és a felső szélét húzzuk, rajzoljuk meg a sablonnak, utána mintázzuk.
A mintát természetesen lehet keret nélkül is készíteni, kinek mi tetszik, fantázia kérdése.
Aki ügyes, két részletben elkészítheti (egy darabban elég kockázatos), 2 x 41 cm-es darabban.
Én óvatosságból 4 részre osztottam (kis ráhagyást is kell hagyni), könnyebb volt vele dolgozni.

Ha készen van a mintázás, szobahőmérsékleten hagyjuk dermedni. Nem jó hűtőbe tenni azonnal, túlzottan törékennyé válna a hirtelen lehűléstől.
Amikor megköt a csokoládé, már nem ragad, ollóval vágjuk le a felesleges papírt a sablon alsó-felső széléről a csokirács mellett.
Nagyon óvatosan fektessük, simítsuk a torta oldalára a sablonokat szépen egymáshoz illesztve a két végüknél fogva, majd tegyük a hűtőbe a tortát kb. 10-15 percre.
Ezután óvatosan húzzuk le a papírt. Amennyiben még nem kötött volna meg a csokoládé eléggé, akkor ez a művelet nem fog hibátlanul megvalósulni.

A csokirácsos díszítést szilárdabb bevonatú tortára lehet alkalmazni (vajas krém, fondant), tejszínes bevonaton pl. elmázolódik a tejszín a minta felillesztésekor. Lágyabb pudingos krémre sem lehet jól használni, nedvessége miatt valószínűleg csúszkálna rajta a minta.

Ezt a tortadíszítést a Coolinarika oldalán találtam.6 megjegyzés:

Gerdi írta...

Hű, nagyon szép! Olyan jó a munka menetének a leírása, hogy kedvem támadt kipróbálni:-) De várok a következő tortás alkalomra.

tejszínhab írta...

Gyönyörű lett és köszi a részletes leírást! Ahogy magamat ismerem, az általad elkövetett bakikat mind elkövettem volna :)

mariam írta...

Köszönöm szépen Gerdi!:-)
Nyugodtan kipróbálhatod, tovább tartott leírni, mint megcsinálni.:-)
Bár izgalmamban mindenütt lett a csokiból, de a végére már elég jól ment.

mariam írta...

Köszönöm Tejsínhab!:-)
Én is úgy jártam, hogy elolvastam a tudnivalókat, majd azt hittem mindenre fogok emlékezni, aztán időnként kapkodtam a fejemet, hogy talán mégsem úgy csinálom, ahogy kellene.:-)
Pedig elég egyszerű...:-)

Unknown írta...

Szia! Már régóta szemezek ezzel a technikával. Néztem youtube-on is videókat csak angol és így nem teljesen volt világos :) ahogy te is írod, teljesen hagyni kell megkötni a csokit? És ha úgy teszem rá, akkor is simán felveszi a kerek alakját illetve nem törik a minta? Amúgy ha tortabevonóból készítem gőz felett simán megolvasztom, nem adok hozzá semmit?Bocsi a sok kérdésért, a válaszodat előre is köszönöm!! :)

mariam írta...

Szia!
A csokinak meg kell kötni annyira, hogy ne legyen lágy és kenhető, de ne túlzottan dermedjen meg, mert akkor törni fog, ha a tortára igazítod.
Itt sincs a csokiban semmi, csak fel lett olvasztva.
Sok sikert!
Üdv!