Hozzávalók:
1 darab kerek diós piskóta tortalap, 26 cm
átmérőjű
Krém:
30 dkg cukor
4 dl habtejszín
10 dkg étcsokoládé
25 dkg margarin
10 dkg darált dió
3 cl rum
Grillázs:
5 evőkanál kristálycukor
1 kávéskanálnyi vaj
5 dkg durvára darabolt dió
Öntet:
1 dl vörösbor
2-3 evőkanál szilvalekvár
Elkészítés:
A grillázshoz a cukrot kis
lángon egy serpenyőben állandóan kevergetve felolvasztjuk a vajjal, majd
beleforgatjuk a diót.
Egy tepsi hátára alufóliát
fektetünk, egyenletesen, vékonyan olajjal vagy vajjal átkenjük, erre elsimítjuk
a diós masszát.
Vigyázva bánjunk vele,
mert az égetett cukor nagyon forró!!!
Amikor megdermed, műanyag zacskóba tördeljük,
és húsklopfolóval finoman átveregetjük, hogy kis darabkákra essen szét.
A krémhez egy mélyebb
edényben folyamatos keveréssel karamellizáljuk a cukrot. Amikor szép aranybarnára
olvad, továbbra is kevergetve nagyon óvatosan hozzáadjuk az előzőleg felforralt
tejszínt.
Fel fog habzani, ezért ne
egyszerre öntsük hozzá, hanem lassan, kis adagokban, rögtön elkeverve.
Kis lángon kevergetjük,
hogy egységes masszát kapjunk.
Ekkor hozzáadjuk a
felaprított csokoládét, és amikor szép krémes masszát kapunk, levesszük a
tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A margarint kihabosítjuk,
hozzáadjuk a diót, rummal ízesítjük.
A csokis krémet
robotgéppel habosra keverjük, kanalanként hozzáadjuk a diós masszát.
Az öntethez a borral
összeforraljuk a lekvárt, ha szükséges, átszűrjük.
A tortalapot 3 részre
szeljük, majd az öntettel minden lapot meglocsolunk, úgy töltjük meg őket a
krémmel. A krémrétegek tetejére szórunk a grillázsból is.
A tortát bevonjuk, hűtőbe
tesszük másnapig. Ha tehetjük, inkább tálalás előtt szórjuk meg a tetejét maradék
grillázzsal, hogy jó ropogós maradjon.
Én még előző este
megszórtam, de így is ropogós maradt.
Nagyon – nagyon finom
lett!
A torta vendégeknek
készült, óriási sikert aratott, ők elnevezték „csodatortának”.
3 megjegyzés:
Ez nagyon jó, ezt mentem! Köszi!:-))
Ez tényleg nagyon finom. Ilyet én is szoktam csinálni! Csak én az összes krémhez tettem ilyen törött grillázst, amit mozsárban törtem én meg.
M.Zsuzsi
Gondolom hasonlót szoktál csinálni, mert ezt úgy kombináltam össze, ahogy a pillanatnyilag itthon található alapanyagokkal tudtam gazdálkodni, és ahogy éppen eszembe jutott, mit tegyek bele. :-)
Megjegyzés küldése