2012. május 13., vasárnap

Diós tortalap tojásfehérjével





Hozzávalók:

9 tojás fehérje
1 teáskanálnyi ecet (vagy citromlé)
25 dkg cukor
9 evőkanálnyi liszt
1/2 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
15 dkg darált dió (vagy mogyoró, mandula)

Elkészítés:

A tojások fehérjét felverjük habosra az ecettel.
Amikor már szép habos, több részletben hozzáadjuk a cukrot, és kemény habot készítünk belőle.
A maradék száraz adalékot elkeverjük egymással, majd a tojásfehérje habjába forgatjuk óvatosan úgy, hogy egyenletes masszát kapjunk.

A tésztát egy alul sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk ( 24-26 cm átmérő), és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben (180 C°) kisütjük kb. 30 perc alatt.

A forma karimája mellett meglazítjuk késsel a rátapadt tésztát, hagyjuk hűlni kis ideig, majd lisztezett deszkára borítva (vagy rácsra téve) teljesen kihűtjük.

26 cm-es formában 4.5-5 cm magas tortalap lett belőle.

Előfordul, hogy bizonyos recepteknél megmarad a tojásfehérje, ilyenkor érdemes mélyhűtőben gyűjtögetni, hogy ne vesszen kárba.
A tésztához tehetünk kakaóport is 1-2 evőkanállal, ilyenkor ennyivel kevesebb liszt kell hozzá.

Nincsenek megjegyzések: