
Hozzávalók:
Tészta:
(23 cm-es formához)
25 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
pici só
30 dkg kristálycukor
12 dkg szoba hőmérsékletű vaj
2 db tojás
2 teáskanál vanília kivonat
2.5 dl író (tejsavó) /helyettesíthető : tej, kefir, joghurt
2 evőkanál céklalé
2 teáskanál ecet
2 teáskanál szódabikarbóna
Krém:
3 dl tej
3 evőkanál liszt
10 dkg cukor
1 kisebb narancs leve
1 kávéskanál reszelt narancshéj
15 dkg margarin
1.5-2 dl habtejszín
Tetejére: csokimáz
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál víz
2 evőkanál cukor
5 dkg vaj
Elkészítés:
A tésztához a vajat kihabosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, a vanília aromát, jól kikeverjük, majd egyenként eldolgozzuk az egész tojásokkal.
A száraz adalékokat összekeverjük.
Az íróban elkeverjük a céklalevet, és a lisztes keverékkel váltakozva hozzáadjuk a vajas krémhez.
Végül a szódabikarbónára öntjük az ecetet, és amíg pezseg, belekeverjük a tésztába.
A forma alját sütőpapírral béleljük ki, és a masszát úgy simítjuk el benne, hogy a forma szélénél egy kissé felhúzzuk az anyagot, mivel a közepe púposodni fog.
A tésztát két lapban sütjük ki, előmelegített, közepes hőfokú, 180 °C-os sütőben kb. 25-30 perc alatt.
A sütés utolsó fázisában ellenőrizhetjük tűpróbával, a sütési idő mindig változhat a körülményektől függően.
A kész lapokat 10 percig hagyjuk állni a formában, majd lisztezett felületre borítjuk óvatosan, mert kissé törékenyek.
Állaga piskóta-szerű, kissé tömörebb a hagyományos piskótánál.
A lapok vastagsága megengedi, hogy felezve legyenek a töltelék rétegezéséhez, ezért ha el szeretnénk vágni őket, a kihűlt tésztát jobb másnapig hideg helyen tartani, vagy pedig mélyhűtőbe tegyük 30-45 percre, így könnyebben boldogulunk.
A krémhez simára keverjük a lisztet a narancslével. Adhatunk hozzá egy kis tejet is, ha túl sűrű.
A maradék tejet felforraljuk a cukorral, lassan felöntjük vele kevergetve a lisztes masszát, és kis lángon állandó keveréssel besűrítjük, végül ízesítjük a narancshéjjal.
A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A margarint kihabosítjuk, kanalanként eldolgozzuk a hideg narancsos masszával.
Végül lazán beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját, ezt is fokozatosan adagolva hozzá.
A tortalapokat megtöltjük krémmel. Általában meg szoktam kenni a lapokat belülről valamilyen pikáns lekvárral, most narancsos almalekvár került bele.
Tetejére csokimáz kerül:
-ehhez kis lábasban állandó keveréssel összeolvasztjuk a kakaóport a vízzel és a cukorral, amikor teljesen egynemű, elkeverjük a vajjal.
Ez a tortalap tulajdonképpen a „Red Velvet”, azaz Vörös bársony torta alapja lett volna. Mivel nem lett olyan színű, mint amilyennek kellett volna lennie, ezért ahhoz másik lapokat készítettem, és ezt megtöltöttem narancskrémmel.
A céklalé itt ennél a receptnél most nyugodtan elhagyható, mivel nem az a jellemző, hogy általában van a háznál céklalé, legfeljebb barnább lesz a tészta, csupán hű szerettem volna lenni az eredeti elkészítés leírásához.
A forma nem baj, ha ettől kisebb, lehet akár 18-20 cm-es, magasabb és könnyebben szeletelhető lapokat kapunk.
5 megjegyzés:
Ez nagyon finom lehet :)
Köszönöm, az volt! :-)
Én lemaradtam a vörös bársony tortáról, de mindjárt pótolom. Jól hangzik a recept!
Az író és a tejsavó ugyanaz? Házi túró készítésekor maradt savót mindig elhasználom, dagasztani. Sok receptben találkoztam íróval, azt hittem, az valami más...
Szia Gerdi!
Ezt írja wikipédia:
"Az író a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék, mely összetételét illetőleg leginkább a lefölözött tejhez hasonlít."
Ezek szerint ugyanaz.
Láttam már régebben a Spárban árulni is, de ebben, ami hozzánk közel van, most nem volt. A tejfölt lecsöpögtettem, kiegészítettem joghurttal a mennyiséget, a tejföl maradványát meg felhasználtam krémtúró helyett a töltelékhez. Tökéletes lett.
Üdv!
Mariam, köszönöm az információkat! A tejföl lecsöpögtetése is jó ötlet, elraktároztam:-)
Megjegyzés küldése