2011. december 8., csütörtök

Vizes piskóta tortalap 2.



Hozzávalók:

6 tojás
32 dkg cukor
25 dkg liszt
6 evőkanálnyi víz


A forma mérete itt: 26 cm

Elkészítés:

A tojások sárgáját kihabosítjuk a cukorral, lassacskán hozzáadjuk a vizet, majd beleforgatjuk a szitált lisztet.
Végül a tojások fehérjének habja kerül a masszába óvatosan beleforgatva.

Papírral bélelt (vagy kikent, lisztezett) formába simítjuk, előmelegített közepes hőfokú kb. 180 °C -os sütőben sütjük ki kb. fél óra alatt.
A sütés ideje változó lehet, több tényező befolyásolhatja, de nem lényegesen több, vagy kevesebb.

Ha barna tészta lesz belőle, akkor még egy evőkanálnyi víz kell hozzá az adott mennyiségen kívül, és 1 evőkanálnyi étolaj is. A lisztből pedig 2-3 evőkanálnyit vegyünk el, és kakaóval pótoljuk. Keverjük el, és szitáljuk át, így egyenletes lesz.

A sütő ajtaját sütés közben ki lehet résnyire támasztani pl. kanál, villa szárával, így a gőz el tud távozni, és a piskóta nem esik össze. Ez nálam mindig beválik.

10 megjegyzés:

marisz57 írta...

Ezt a kitámasztós dolgot még nem hallottam, de szeretek mindent megtapasztalni.

mariam írta...

Érdemes kipróbálni, én így tanultam még annak idején az anyósomtól (harmic-valahány éve...), azóta így csinálom, és bevált. :-)

Gerdi írta...

Én valamiért nem részesítem előnyben a vizes piskótát, nekem szárazabbnak tűnik, mint a sima piskóta. Vagy nem jól csinálom? Legközelebb követem a leírásodat.

mariam írta...

Szia!
Nekem is a hagyományos piskóta jobban tetszik. :-)

Vicuska írta...

Én meg szeretem a vizes piskótát, kb. ugyanígy készítem. Ahhoz, hogy ne legyen száraz érzetetek, be kell locsolni édesített lével a piskótalapokat töltés előtt cukros víz, tej, gyümölcslé- revizor koromban tanultam cukrászoktól ezt a trükköt :)

mariam írta...

Én minden piskótát valamivel felturbózok ilyen formában, vagy ha nincs meglocsolva, akkor lekvárral megkenem.
Egyébként nem találok egetverő nagy különbséget a kettő között, csupán a hagyományos jobban ízlik valamennyivel.
De mondhatnám eben-guba... :-)))

Névtelen írta...

Szia!
A forma tortákhoz milyen piskótát érdemes sütni,hogy könnyen lehessen faragni és ne morzsálódjon szét???Várom válaszodat!

mariam írta...

Szia!
Én mindenhez sima piskótát használok, bár nem sok formatortával bajlódtam eddig. :-)
Minden tojáshoz 2 dkg liszt, 3 dkg cukor. Több lapban összeállítani a torta-alapot, amit inkább valamilyen vajas krémmel tölteni, így dermedés után jól lehessen formálni, szabni.
Sok sikert, remélem, tudtam segíteni!:-)

Névtelen írta...

A vizes piskóta működik rizsliszttel is?
kicsilány

mariam írta...

Szia!
Szerintem meg lehet próbálni, még nem csináltam.