2011. november 27., vasárnap

Meggyes mákos torta



Hozzávalók:

10 tojás fehérje
25 dkg cukor
25 dkg darált mák

A tészta ugyanúgy készül, mit a diós változata. 3 vagy 4 lapot sütünk belőle.
A forma itt kerek, 26 cm átmérőjű.


Fehér krém:

3 dl tej
3 evőkanál liszt (vagy búzadara)
10 dkg puha (szoba hőmérsékletű) vaj
3 evőkanál porcukor
½ citrom reszelt héja
½ citrom leve
1 csomag vaníliás cukor (10 gr) vagy 1 teáskanál vanília eszencia

Meggykrém:

50 dkg magozott meggy (befőtt, - nyers is jó)
3 dl meggylé ( a befőtt leve, vagy a kimagozott meggy leve vízzel felhígítva)
1 csomag vaníliaízű pudingpor (40 gr),- vagy étkezési keményítő
3 evőkanál cukor
Ízesítésre: ½ citrom reszelt héja, őrölt fahéj

Krémek elkészítése:

A fehér krémhez a tejet csomómentesre keverjük a liszttel, kis lángon kevergetve sűrűre főzzük, majd időnként megkevergetve kihűtjük.
A vajat a cukorral habosra keverjük, kanalanként elvegyítjük a hideg tejes masszával, ízesítjük a citromlével, citromhéjjal és vaníliával.

A meggylevet simára keverjük a pudingporral, ráöntjük a meggyre, elkeverjük, és addig főzzük kavargatva, míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az ízesítőket, és hagyjuk kihűlni.

A lapokkal óvatosan kell bánni, mert törékenyek. Lehúzzuk róluk a sütőpapírt, és megtöltjük a lapokat a krémekkel.
A legszebb felületű maradjon a tetejére.

Moha gusztusos tortája alapján, köszönettel! - kis módosításokkal, ahogy az itthon található alapanyagok megengedték.

4 megjegyzés:

Reka írta...

Tokeletes kombinacio, imadom.

Csiperke írta...

Ez nagyon guszta! Nagyon szeretem a mákot és a meggyet együtt! A receptet köszönettel mentettem! :))

Gerdi írta...

Nagyon jó ez a torta! Talán a mákot nem szerető családtagokkal így meg tudom etetni, mert a meggyet szeretik

mariam írta...

Köszönöm szépen! :-)