2011. március 13., vasárnap

Málnás túrókrémes csokitorta



Hozzávalók:

12.5 dkg puha vaj / margarin

30 dkg cukor

3 tojás

1.2 dl tej

16 dkg liszt

6 dkg kakaópor

1 kiskanál sütőpor

1 kiskanál szódabikarbóna

1 csipetnyi só

Krém:

25 dkg túró

25 dkg krémsajt

15 dkg porcukor, - ízlés szerint

1 csomag (10 gr) vaníliás cukor, Bourbon

4 dl habtejszín

20 dkg málna (itt fagyasztott)

1 evőkanál zselatinpor

5 cl víz

Tetejére:

2.5 dl habtejszín

10 dkg fehér csokoládé

1 csomag (10 gr) habfixáló

Csoki forgácshoz: 5 dkg tortabevonó csokoládé


Elkészítés:

A torta bevonásához a tejszínt felforraljuk, feloldjuk benne a felaprított fehér csokoládét, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tésztához elkeverjük el a lisztet, a sót, a kakaót, a sütőport és a szódabikarbónát.

A vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ezután kerül bele a liszt és a tej felváltva.

Egy 26 cm-es kerek forma alját kibéleljük sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és előmelegített 180 °C – os sütőben sütjük ki 30-40 perc alatt.

Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé, mennyire sült át.

Kivesszük, a formában hagyjuk állni kb. 15 percet, óvatosan meglazítjuk késsel az oldalánál, majd kiborítjuk a tortalapot lisztezett felületre.

Miután teljesen kihűlt, vízszintesen elvágjuk 2 lapra, ha kicsit felpúposodott volna, először vágjuk egyenesre.

A torta alja kerüljön majd a tetejére, mivel az minden körülmények között egyenletes felületű.

Az egyik lapot tálcára tesszük, köré csatoljuk a forma karimáját, az oldalánál sütőpapírral béleljük.

A krémhez kikeverjük a túrót a krémsajttal, a cukrokkal, hozzáadjuk a málnát.

Az előzőleg vízbe áztatott zselatint kis lángon folyamatos keveréssel áttetszőre feloldjuk, 2-3 evőkanál túrós krémet elkeverünk benne, majd így adjuk a nagyobb mennyiséghez.

A tejszínt kemény habbá verjük, kisebb adagonként óvatosan beleforgatjuk a túrókrémbe.

A krémet rásimítjuk az alsó tortalapra, és befedjük a másik lappal.

A hideg fehércsokis tejszínt felverjük habverővel, ha szükség van rá, adhatunk hozzá 1 csomag habfixálót (nálam nincs benne), de nem az a cél, hogy nagyon kemény hab legyen belőle. A tortát bevonjuk vele, és hidegre tesszük, hogy kissé megszilárduljon.

A forgácshoz a felaprított tortabevonó csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, vékonyan egy tepsi vagy egy fémtálca felfordított aljára kenjük, hagyjuk szobahőmérsékleten megdermedni, és amikor kissé megkötött, késsel forgácsokat készítünk belőle.

Ehhez a kés élét kis szögben tartva a felülethez nyomjuk, miközben a csokiréteg alá vágva felpöndörítjük a csokit. Egy erősebb és kicsit szélesebb élű kést válasszunk erre a célra. (Nekem sikerült megkarcolni a tálca alját, vegyük ezt is tekintetbe.)

Nem lesz jó, ha még túl lágy a csoki, vagy ha túl keményre dermed, akkor törni fog, és nem tudjuk forgáccsá hajlítani a csokit.

A tortát ajánlatos előző nap elkészíteni, hogy összeérjenek az ízei. (Finom!!!!)



10 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon mutatós

mariam írta...

Köszönöm Bianka! :-)

Mimi írta...

Mentettem a recpetet, nagyon jól néz ki a torta :) nézz be hozzám, van egy meglepim :)

InfoKata írta...

Nagyon guszta!

Nézz be hozzám kérlek!

http://infoim.blogspot.com/

Unknown írta...

Isteni ez a recept!!! Tegnap készítettem a kisfiam 3. szülinapjára, csak eperrel, mert az a favorit. Életem legszebb tortája lett! Ráadásul az íze, hmmm, mennyei! :) Nagyon örülök, hogy megosztod ezeket a remekműveket, és hogy rábukkantam a neten a blogodra! Ki is dobom az összes receptkönyvet, semmit nem érnek! A következő a csokis-vaníliás krémes csokitorta lesz amit kipróbálok, felbuzdulva a sikerélményen!

mariam írta...

Szia Tamara!
Köszönöm a dicséretet, a receptkönyveidet kár lenne kihajítani! :-)
Örülök, hogy ízlett a torta, a másik is jó választás lesz.
Isten éltesse a kisfiadat sokáig jó egészségben!
További sikeres sütögetést kívánok! :-)

Orsi írta...

Az utolsó morzsáig elfogyott.
Bár pár dolog nem úgy sikerült, a tejszín kemény habbá verése nálam vajjá változott.
A fehér csokis krémet, meg beszívta a torta ezért újat kellett csinálom, de azt már sokkal kevesebb tejszínnel csináltam.
Nagyon finom torta, mindenkinek nagyon ízlett,még így is, hogy elszúrtam rajta pár dolgot.

mariam írta...

Nem tudom, miért szívta be a fehér csokis krémet, nálam jó lett.
A tejszín azért vált vajjá, mert túlverted, vigyázni kell, mert egy ponton túl már vaj köpülődik belőle sajnos. Ez az igazi tejszínre vonatkozik, a növényi hab (ami igazából nem tejszín) nem csinál ilyeneket, de nem is szereti mindenki. :-)

Gigi írta...

Kinéztem a fiam szülinapjára. Milyen krémsajtot használtál hozzá?

Köszi:
Gitta

mariam írta...

Szia Gitta!

Úgy emlékszem, hogy talán Ricotta lehetett, vagy Mascarpone.
Nincs akkora jelentősége, amilyen van, jó bármelyik.
Tejfölből is szoktam krémsajtot csinálni, az is nagyon finom.
Üdv: Marica