Hozzávalók:
12.5 dkg puha vaj / margarin
30 dkg cukor
3 tojás
1.2 dl tej
16 dkg liszt
6 dkg kakaópor
1 kiskanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 csipetnyi só
Krém:
25 dkg túró
25 dkg krémsajt
15 dkg porcukor, - ízlés szerint
1 csomag (10 gr) vaníliás cukor, Bourbon
4 dl habtejszín
20 dkg málna (itt fagyasztott)
1 evőkanál zselatinpor
5 cl víz
Tetejére:
2.5 dl habtejszín
10 dkg fehér csokoládé
1 csomag (10 gr) habfixáló
Csoki forgácshoz: 5 dkg tortabevonó csokoládé
Elkészítés:
A torta bevonásához a tejszínt felforraljuk, feloldjuk benne a felaprított fehér csokoládét, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztához elkeverjük el a lisztet, a sót, a kakaót, a sütőport és a szódabikarbónát.
A vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ezután kerül bele a liszt és a tej felváltva.
Egy 26 cm-es kerek forma alját kibéleljük sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és előmelegített 180 °C – os sütőben sütjük ki 30-40 perc alatt.
Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé, mennyire sült át.
Kivesszük, a formában hagyjuk állni kb. 15 percet, óvatosan meglazítjuk késsel az oldalánál, majd kiborítjuk a tortalapot lisztezett felületre.
Miután teljesen kihűlt, vízszintesen elvágjuk 2 lapra, ha kicsit felpúposodott volna, először vágjuk egyenesre.
A torta alja kerüljön majd a tetejére, mivel az minden körülmények között egyenletes felületű.
Az egyik lapot tálcára tesszük, köré csatoljuk a forma karimáját, az oldalánál sütőpapírral béleljük.
A krémhez kikeverjük a túrót a krémsajttal, a cukrokkal, hozzáadjuk a málnát.
Az előzőleg vízbe áztatott zselatint kis lángon folyamatos keveréssel áttetszőre feloldjuk, 2-3 evőkanál túrós krémet elkeverünk benne, majd így adjuk a nagyobb mennyiséghez.
A tejszínt kemény habbá verjük, kisebb adagonként óvatosan beleforgatjuk a túrókrémbe.
A krémet rásimítjuk az alsó tortalapra, és befedjük a másik lappal.
A hideg fehércsokis tejszínt felverjük habverővel, ha szükség van rá, adhatunk hozzá 1 csomag habfixálót (nálam nincs benne), de nem az a cél, hogy nagyon kemény hab legyen belőle. A tortát bevonjuk vele, és hidegre tesszük, hogy kissé megszilárduljon.
A forgácshoz a felaprított tortabevonó csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, vékonyan egy tepsi vagy egy fémtálca felfordított aljára kenjük, hagyjuk szobahőmérsékleten megdermedni, és amikor kissé megkötött, késsel forgácsokat készítünk belőle.
Ehhez a kés élét kis szögben tartva a felülethez nyomjuk, miközben a csokiréteg alá vágva felpöndörítjük a csokit. Egy erősebb és kicsit szélesebb élű kést válasszunk erre a célra. (Nekem sikerült megkarcolni a tálca alját, vegyük ezt is tekintetbe.)
Nem lesz jó, ha még túl lágy a csoki, vagy ha túl keményre dermed, akkor törni fog, és nem tudjuk forgáccsá hajlítani a csokit.
A tortát ajánlatos előző nap elkészíteni, hogy összeérjenek az ízei. (Finom!!!!)
10 megjegyzés:
Nagyon mutatós
Köszönöm Bianka! :-)
Mentettem a recpetet, nagyon jól néz ki a torta :) nézz be hozzám, van egy meglepim :)
Nagyon guszta!
Nézz be hozzám kérlek!
http://infoim.blogspot.com/
Isteni ez a recept!!! Tegnap készítettem a kisfiam 3. szülinapjára, csak eperrel, mert az a favorit. Életem legszebb tortája lett! Ráadásul az íze, hmmm, mennyei! :) Nagyon örülök, hogy megosztod ezeket a remekműveket, és hogy rábukkantam a neten a blogodra! Ki is dobom az összes receptkönyvet, semmit nem érnek! A következő a csokis-vaníliás krémes csokitorta lesz amit kipróbálok, felbuzdulva a sikerélményen!
Szia Tamara!
Köszönöm a dicséretet, a receptkönyveidet kár lenne kihajítani! :-)
Örülök, hogy ízlett a torta, a másik is jó választás lesz.
Isten éltesse a kisfiadat sokáig jó egészségben!
További sikeres sütögetést kívánok! :-)
Az utolsó morzsáig elfogyott.
Bár pár dolog nem úgy sikerült, a tejszín kemény habbá verése nálam vajjá változott.
A fehér csokis krémet, meg beszívta a torta ezért újat kellett csinálom, de azt már sokkal kevesebb tejszínnel csináltam.
Nagyon finom torta, mindenkinek nagyon ízlett,még így is, hogy elszúrtam rajta pár dolgot.
Nem tudom, miért szívta be a fehér csokis krémet, nálam jó lett.
A tejszín azért vált vajjá, mert túlverted, vigyázni kell, mert egy ponton túl már vaj köpülődik belőle sajnos. Ez az igazi tejszínre vonatkozik, a növényi hab (ami igazából nem tejszín) nem csinál ilyeneket, de nem is szereti mindenki. :-)
Kinéztem a fiam szülinapjára. Milyen krémsajtot használtál hozzá?
Köszi:
Gitta
Szia Gitta!
Úgy emlékszem, hogy talán Ricotta lehetett, vagy Mascarpone.
Nincs akkora jelentősége, amilyen van, jó bármelyik.
Tejfölből is szoktam krémsajtot csinálni, az is nagyon finom.
Üdv: Marica
Megjegyzés küldése