2011. március 25., péntek

Diós tortalap tojásfehérjével


Hozzávalók:


10 tojás (37 dkg) fehérje, mérjük ki, ha szükséges, adunk hozzá még egyet

25 dkg cukor

25 dkg darált dió


Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 200 °C –ra.

Benedvesítjük a gázsütő méretű tepsit egy kis vízzel (vizes szivaccsal áttöröljük), és így borítjuk be sütőpapírral.

Így elkerülhetjük, hogy a kisült tészta alján képződő vékony réteg leváljon a tésztáról, amikor húzzuk le róla a papírt.

A tojások fehérjét 2 percig verjük robotgéppel, majd a cukrot hozzáadva még további másfél percig verjük. Azért verjük ilyen rövid ideig, mert így a tészta kicsit szaftos marad magasabb hőmérsékleten sütve.

A felvert fehérjehabhoz adjuk a diót fakanállal egyenletesen elkeverve. A tepsibe simítjuk a masszát.

Ne kezdjük el felverni a habot, ha még nem melegedett fel a sütőnk eléggé! A sütő sokáig melegszik, a hab hamar felverődik, és azonnal a sütőbe kell, hogy kerüljön, nem lehet vele várni.

A tésztát kb. 20 – 25 percig sütjük középső bordaálláson 200 °C – on.

Amikor sül, akkor kicsit megnő a tészta, és amikor hűl, a vastagsága 1 cm lesz.

Ha a fehérjét pl. 10 percig verjük a 3.5 helyett, a tészta megvastagszik, majd 1 cm vastag lesz kihűlés után. Ezért felesleges sokáig dolgozni vele.

Vannak tésztafélék, amik igénylik a kemény tojáshab felverését, pl. habcsók, amiknek az a lényege, hogy száradjon a sütőben, ne süljön. A tortalapnak is jó, ha szárazabb, szebben szeletelhető, ilyenkor süssük tovább 5 perccel, és ehhez vegyük le kicsit a hőmérsékletet. De van, amikor jobb, hogy szaftos maradjon. Ilyen pl. a "Reform torta."

Néha előfordul, hogy vékonyabb lesz a tészta, mint kellene, ez a diótól is függ. A dióbél nedvességtartalma befolyásolja a kisült tészta vastagságát. A nedves diót fel lehet ismerni már az őrléskor, ilyenkor zsemlemorzsával ellensúlyozhatjuk. A morzsa finomsága miatt a dió is szárazabb lesz, és a tészta is megfelelő vastagságra sül.

Ez a mennyiség egy gáztepsiben (kb.34x34 ,- nálam ekkora) süthető egy lapban, és annyi csíkra vágjuk, amennyi rétegben szeretnénk megtölteni egy hosszúkás téglatest alakú tortának.

4 réteghez 8.5 cm széles csíkokat tudunk belőle kihozni. Nagyobb tortához 5-6 rétegre lenne szükség. Jobban kiadná a méretét, ha 40x35 cm tepsiben készülne.Ha kerek formában szeretnénk sütni, akkor minden egyes lapot külön sütünk ki, és külön-külön keverjük ki hozzá a masszát, mivel a vékony törékeny lap nem szelhető.

Nálam kisebb házi tojásokból készült, így 12 tojásfehérjéből nyertem a súlyra mért mennyiséget.

Mandulával és mogyoróval is elkészíthető, de ne legyen hántolt, maradjon rajta a héja. A mandulásból világosabb tésztát kapunk.

Dade leírása alapján.

4 megjegyzés:

Dina írta...

Szia!
Köszönöm a sok ötletet! Nagyon örülök, hogy ráleltem blogodra.
Ez a bejegyzés egy pontot ér Számodra Eszter "Egy jó szó" játékában!
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

mariam írta...

Köszönöm szépen Dina, nagyon kedves tőled! :-)

Unknown írta...

Szia, mar masodszor sutom meg, de hamar odaeg, feketedik meg a szele es kicsit az alja. Nem lenne jobb szaritani csak kis langon,mint a habcsokot vagy macaront?Udv

mariam írta...

Szia Alice!

Ha ilyen hamar odaég, akkor természetesen érdemes kisebb hőfokon sütni.
Köszönöm a visszajelzést! Üdv!