Hozzávalók:
10 tojás (37 dkg) fehérje, mérjük ki, ha szükséges, adunk hozzá még egyet
25 dkg cukor
25 dkg darált dió
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C –ra.
Így elkerülhetjük, hogy a kisült tészta alján képződő vékony réteg leváljon a tésztáról, amikor húzzuk le róla a papírt.
A tojások fehérjét 2 percig verjük robotgéppel, majd a cukrot hozzáadva még további másfél percig verjük. Azért verjük ilyen rövid ideig, mert így a tészta kicsit szaftos marad magasabb hőmérsékleten sütve.
A felvert fehérjehabhoz adjuk a diót fakanállal egyenletesen elkeverve. A tepsibe simítjuk a masszát.
Ne kezdjük el felverni a habot, ha még nem melegedett fel a sütőnk eléggé! A sütő sokáig melegszik, a hab hamar felverődik, és azonnal a sütőbe kell, hogy kerüljön, nem lehet vele várni.
A tésztát kb. 20 – 25 percig sütjük középső bordaálláson 200 °C – on.
Amikor sül, akkor kicsit megnő a tészta, és amikor hűl, a vastagsága 1 cm lesz.
Ha a fehérjét pl. 10 percig verjük a 3.5 helyett, a tészta megvastagszik, majd 1 cm vastag lesz kihűlés után. Ezért felesleges sokáig dolgozni vele.
Vannak tésztafélék, amik igénylik a kemény tojáshab felverését, pl. habcsók, amiknek az a lényege, hogy száradjon a sütőben, ne süljön. A tortalapnak is jó, ha szárazabb, szebben szeletelhető, ilyenkor süssük tovább 5 perccel, és ehhez vegyük le kicsit a hőmérsékletet. De van, amikor jobb, hogy szaftos maradjon. Ilyen pl. a "Reform torta."
Néha előfordul, hogy vékonyabb lesz a tészta, mint kellene, ez a diótól is függ. A dióbél nedvességtartalma befolyásolja a kisült tészta vastagságát. A nedves diót fel lehet ismerni már az őrléskor, ilyenkor zsemlemorzsával ellensúlyozhatjuk. A morzsa finomsága miatt a dió is szárazabb lesz, és a tészta is megfelelő vastagságra sül.
Ez a mennyiség egy gáztepsiben (kb.34x34 ,- nálam ekkora) süthető egy lapban, és annyi csíkra vágjuk, amennyi rétegben szeretnénk megtölteni egy hosszúkás téglatest alakú tortának.
4 réteghez 8.5 cm széles csíkokat tudunk belőle kihozni. Nagyobb tortához 5-6 rétegre lenne szükség. Jobban kiadná a méretét, ha 40x35 cm tepsiben készülne.
Ha kerek formában szeretnénk sütni, akkor minden egyes lapot külön sütünk ki, és külön-külön keverjük ki hozzá a masszát, mivel a vékony törékeny lap nem szelhető.
Nálam kisebb házi tojásokból készült, így 12 tojásfehérjéből nyertem a súlyra mért mennyiséget.
Mandulával és mogyoróval is elkészíthető, de ne legyen hántolt, maradjon rajta a héja. A mandulásból világosabb tésztát kapunk.
Dade leírása alapján.
4 megjegyzés:
Szia!
Köszönöm a sok ötletet! Nagyon örülök, hogy ráleltem blogodra.
Ez a bejegyzés egy pontot ér Számodra Eszter "Egy jó szó" játékában!
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html
Köszönöm szépen Dina, nagyon kedves tőled! :-)
Szia, mar masodszor sutom meg, de hamar odaeg, feketedik meg a szele es kicsit az alja. Nem lenne jobb szaritani csak kis langon,mint a habcsokot vagy macaront?Udv
Szia Alice!
Ha ilyen hamar odaég, akkor természetesen érdemes kisebb hőfokon sütni.
Köszönöm a visszajelzést! Üdv!
Megjegyzés küldése