2011. március 12., szombat

Csokis-vaníliás krémes csokoládétorta


Tészta:

12.5 dkg puha vaj/ margarin

30 dkg cukor

3 tojás

1.2 dl tej

16 dkg liszt

6 dkg kakaó

1 kiskanál sütőpor

1 kiskanál szódabikarbóna

1 csipetnyi só



Fehér krém:

1 púpozott evőkanál zselatin (10 gr) + 5 evőkanál víz

2.4 dl tej

1 rúd vanília

4 tojás sárgája

8 dkg cukor

1 kávéskanál vanília aroma

3 dl édes tejszín

1 csomag Bourbon vaníliás cukor (10 gr)

2 csomag (10 gr) habfixáló - ha szükséges



Csokis krém:

1 púpozott evőkanál zselatin+ 5 evőkanál víz

2 tojás sárgája

9 dkg cukor

2.5 dl tej

20 dkg főzőcsokoládé

3 dl édes habtejszín

2 csomag habfixáló (ha szükséges)

+ csokoládé a díszítéshez


Elkészítés:

Elkeverjük el a lisztet, a sót, a kakaót, a sütőport és a szódabikarbónát.

A vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ezután kerül bele a liszt és a tej felváltva.

Egy 26 cm-es kerek forma alját kibéleljük sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és előmelegített 180 °C – os sütőben sütjük ki 30-40 perc alatt.

Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé, mennyire sült át.

Kivesszük, hagyjuk a formában állni kb. 15 percet, lazítsuk meg óvatosan késsel az oldalánál, majd borítsuk ki a tésztát lisztezett felületre. 3-3.5 cm magas tortalap lesz belőle.

Vízszintesen elvágjuk a tortalapot 2 lapra, ha kicsit felpúposodott volna, először egyenesre vágjuk a tetejét is.

A tortát úgy töltjük meg, hogy tálcára tesszük a forma karikáját, papírral béleljük az oldala mellett, és beletesszük az alsó lapot.

A fehér krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe 10 percre.

A tejet felforraljuk a felhasított vaníliarúddal, 10 percig főzzük, majd leszűrjük.

A tojások sárgáit kikeverjük a cukorral robotgéppel, lassan felöntjük folytonos kevergetés mellett a forró tejjel, és kis lángon (vagy gőz fölött) addig főzzük állandó kavarással, míg kissé besűrűsödik. Kb. 15 perc.

Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez, ízesítjük a vanília aromával, és hagyjuk hűlni. (Hideg vízbe állítva gyorsabban hűl.)

A kihűlt tojásos krémet habverővel felverjük. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a tojásos krémmel óvatosan összeforgatjuk.

Az alsó lapra simítjuk a kész krémet, ráillesztjük a másik lapot, majd betesszük a hűtőbe.

A csokis krémhez a csokoládét felaprítjuk. A zselatint ismét beáztatjuk vízbe 10 percre.

A tejet felforraljuk. A tojások sárgáit a cukorral kikeverjük robotgéppel, a forró tejjel lassan felöntjük, miközben állandóan keverjük.

Lassú tűzön főzzük 10-15 percig, hogy kissé besűrűsödjön, a forráspontot ne érje el!

Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez. Belekeverjük az aprított csokoládét is, addig keverjük, míg a csoki teljesen felolvad, majd hagyjuk kihűlni.

A kihűlt csokis krémet habverővel csomómentesre felverjük.

A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a csokis krémmel óvatosan összeforgatjuk.

A krémet a tortalap tetejére simítjuk, és hideg helyre tesszük legkevesebb 5-6 órára, de legjobb, ha hagyjuk összeérni az ízeket másnapig.

Hosszú pengéjű éles késsel vágjuk fel, ne húzzuk a kést, inkább csak nyomjuk rá határozott mozdulattal.

A felvágott tortáról is készült kép, de már csak a vendégségben tudtam róla az asztalon készíteni, de a lényeg látszik így is, ha nem a legjobb minőségű is a kép:

A torta oldalát és a felső szélét csokireszelékkel díszítjük.

Amennyiben mégis díszíteni szeretnénk, a további hozzávalók szükségesek az eredeti leírás szerint:

5 dl habtejszín

2 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál kakaópor

2 csomag habfixáló, - ha szükségesnek érezzük

A tejszínt verjük fel habosra a cukorral és a habfixálóval, de ne legyen túl kemény a hab. Végül szitáljuk hozzá a kakaóport, és vonjuk be a habbal a tortát.

Ezt a receptet két horvát oldalon is megtaláltam, az eredeti Jasenka blogján található, Maja tortája pedig az eredeti alapján készült, én pedig a két leírást vetettem össze az elkészítéshez.

Mindent igyekeztem betartani, mivel vendégségbe vittem, és nagyon nem akartam elrontani, a leíráshoz is hű maradtam legjobb tudásommal, ezért ennyire részletes. Véleményem szerint nyugodtan lehetett volna 28 cm-es formában is elkészíteni, kicsit vékonyabb lenne a tészta, és jobban elterülne a krém.

Ugyanis sem a tészta, sem a krém vastagságával nem volt semmi különösebb baj, csupán az, hogy a torta végső magassága díszítve elérte a 10 cm magasságot. Csak úgy tudtam megtölteni, hogy az acél tortakarika magassága 8 cm volt, de még ezt is meg kellett toldanom egy kaucsuk tortakarikával, hogy a felső krémet rá tudjam simítani. Ezért meglátásom szerint elég lenne a tejszínből a krémhez 2-2 dl. (A kommentelők között van olyan, aki elkészítette és jelezte, hogy a második tortalappal tele lett a formája, a barna krémnek nem maradt hely.)

Ahhoz, hogy a csokireszeléket fel tudjam vinni a torta oldalára, amikor már kellőképpen megdermedt, külön felvertem kb. 1 dl tejszínt 2 evőkanál kakaóporral, és azzal kentem körbe a tortát. Amit a díszítéshez ír az eredeti recept plusz 5 dl tejszínt, azt erős túlzásnak tartottam, hiszen így is óriási lett a torta.

Mivel nálunk 15 fős vendégség volt, ez a méret így is megfelelt, de jobb, ha jelzem, ez nem egy szokványos torta-méret. A tortáról még annyit, hogy nagyon nagy siker volt!!!




Azóta elkészültek a Csokis-vaníliakrémes kockák szögletes formában is, íme a kép róla:

19 megjegyzés:

Bianka írta...

Hű de guszta szeletek

Máté írta...

Alul olyan, mint a Pingui! :-)
Szép! :-))

Stefifáni írta...

Jól néz ki! A krém nagyon felizgatott, hamarosan én is kísérletezgetni fogok vele.
Anonymus

mariam írta...

Köszi Bianka! :-)
Köszönöm Máté! :-)
Köszi Anonymus, csak rajta hát...! :-)

Csepei Cecilia írta...

Azt a...de jól néz ki!Ezt feltétlen ki kell próbálni!

Andi/cuki írta...

Gyönyörű ez a torta, fincsi lehet ez a tejszínes krém, viszem is a receptet!:-))

mariam írta...

Köszönöm Cecilia! :-)

mariam írta...

Köszönöm Andi, érdemes kipróbálni, nagy sikert aratott! :-)

Mák írta...

Köszönöm , köszönöm! Kipróbáltam, tökéletes a leírás ilyen bénalénáknak, illetve antitortasütőknek is mint én, éééés nagy nagy sikerem volt!Köszönöm!

(((Valóban elég a 2-2 dl tejszín a krémekhez, és az egy dl a külső borításhoz!)))

http://makviraga.blogspot.com/2011/03/sutottem-tortan.html

mariam írta...

Szia Mák(virág)!:-)
nagyon örülök, hogy sikerült, és köszi a visszajelzést, így biztosra tudom, hogy jól kalkuláltam! :-)

mariam írta...

Most látom, hogy Mák Világa, ezer és egy bocs!!!! :-)
tényleg elnéztem... :-)

Mák írta...

:D:D:D:DNem nyúltál mellé, mert szoktam Mák (virága) is lenni:D:D:D...Olyan jó érzés, a tortád miatt mindenki agyon dícsért..Csajok még az ANYÓSom is!!!!Ezt felírom a kéménybe..Szóval köszii:D!

mariam írta...

Őszintén örülök, hogy ekkora sikered volt! :-)
..és hogy még az anyós tetszését is elnyerte, az már igen...! :-)

mariann írta...

szia,

Regota tervezem hogy irok neked, most eljott az ido, hogy meg is tegyem. En is - mint sokan masok - szeretnem megkoszonni a recepteidet, nem csak ezt a fantasztikus csokitortat, hanem mindegyiket. En Egyiptomban, Dahabban elek a Voros-tenger partjan, es regota almom volt, hogy egy cukraszdat nyissak itt, mivel nincs itt semmi ehhez hasonlo. Az elet ugy hozta, hogy almom valora valt, jelenleg egy szallodat uzemeltetek etteremmel es cukraszdaval. A tortakat en sutom, amikhez honlapod adta reszemre a legnagyobb segitseget. Koszonom hogy megosztod velunk recepteidet es tapasztalataidat, nagy siker minden torta amit elkeszitek.
Mariann

mariam írta...

Kedves Mariann!
Nagyon örültem levelednek, és köszönöm szépen a dicséretedet!:-)
Igazán csak gratulálni tudok, hogy sikerült megvalósítani álmodat, nagy dolog, hogy azt csinálhatod, amire vágytál! Jó hallani az ilyen beszámolókat.
Biztos finom tortákat készítesz, és az is a Te érdemed. Örülök, hogy ilyen sikereid vannak, és annak is, hogy ezekhez hozzájárulhattam az itt közölt receptekkel.
Ha egyszer arra járok, betérek a cukrászdádba, és megkóstolom a sütéseidet! :-))
További sok sikert, és minden jót kívánok az élet minden területén!
Üdvözlettel: Marica

Névtelen írta...

Szia! nagyon jok a receptek. az volna a kerdesem hogy ha Zselatin fix-et használok, áztatás meg minden nélkül akkor is ugyanugy 1 evőkanálnyi kell belőle?
Köszi!

mariam írta...

Szia!
Köszi a dicséretet! :-)
Valószínűleg elég a tasak fele a krémhez, mivel habfixáló is kell hozzá.
A tasak tartalma kb. 5 dl krémhez elég, hogy teljesen szilárd legyen, ezért gondolom.

István írta...

Üdvözöllek!
Már több receptedet elkészítettem, mindig nagy sikerrel. Most ezt néztem ki nejem szülinapjára. Mivel a tésztákkal gondom szokott lenni, próbasütést végzek. Ez történt most is. Szépen feljött, egyenes is lett, de 35 perc sütés után még folyt a közepe. Mire megsült, a széle rendesen megégett. Hőlégkeverés 160°C. Mi lehetett szerinted a gond?

Köszönettel: István

mariam írta...

Kedves István!
Valószínűleg nem a megfelelő hőfokot sikerült eltalálnod, a hőfok a receptekben mindig irányadó, mivel minden sütő másként süt.Kezdéshez jól elő kell melegíteni, majd inkább alacsonyabb hőfokra tenni valamivel, úgy sütni egyenletes hőfokon, és nem szabad nyitogatni a sütőt.
Ha látszik, hogy nagyon pirul a széle, de a közepe még lágy (a sütés kétharmad részénél érdemes megnézni), akkor jobb egy alufóliával letakarni, és úgy sütni tovább.
Sajnos nehéz megszabni erre a szabályokat, mindig a készülék adottságai döntik el a sikerességet. Szerintem ez még egy hőfokszabolyozós tűzhelynél is így van, saját tapasztalat.
Nekem azt mondta a szerelő, hogy várjam meg, míg másodszorra is felmelegíti, ne azonnal tegyem be a sütést, amikor a jelzőlámpa elalszik a kívánt hőfoknál.
Sok sikert kívánok!