2011. február 20., vasárnap

Karamellkrémes torta



Édesapám ma töltötte be a 88.-ik életévét, szűk családi körben ünnepeltük, ez volt a tortája.
Sajnos az egészsége megromlott az utóbbi évben, de a mai napra sikerült a régi énjéhez visszatalálnia. Előkerültek a régi történetek, évre, napra és órára pontosan visszaidézve, ízesen előadva.
Apai ágon a családban ő élte meg eddig a legmagasabb életkort, így ő a család „matuzsáleme”.
Jól telt el a családi ebéd, reméljük, még a 89.-et is együtt fogjuk ünnepelni.
Papa, Isten éltessen, és erőt, kitartást a gyógyuláshoz!

Hozzávalók:

Diós tortalap (26 cm):

6 db tojásfehérje
6 dkg cukor
10 dkg puha vaj
6 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor (10 gr)
10 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
½ csomag sütőpor (6 gr)

Sárga piskótalap:

2 tojás
6 dkg cukor
4 dkg liszt

Krém:

15 dkg fehér csoki
5 dl habtejszín
20 dkg kristálycukor
2 dl tej
5 dkg vaj / margarin
1 csomag karamell ízű puding (40 gr)
3 dl tej
2-3 evőkanál cukor

Tetejére: 5 dkg csokoládé

Elkészítés:

A diós tortalaphoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral.
A vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a darált diót, kakaót, a vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert, szitált lisztet, végül beleforgatjuk lazán a tojásfehérje habját.
Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát.

Előmelegített, 180 °C – os sütőben sütjük ki, kb. 25- 30 perc alatt, a formában hagyjuk egy ideig hűlni, majd lisztezett deszkára borítjuk.
Kihűlés után 2 lapra vágjuk.

A sárga piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, egyenként elkeverjük benne a sárgákat, végül a lisztet szitáljuk hozzá lazán beleforgatva, de jól elkeverve.
Ugyanúgy sütjük ki, mint a másik lapot, kb. 10 perc alatt.

A krémhez a tejszínt felforraljuk, majd elkeverjük benne a feldarabolt csokoládét, míg teljesen felolvad. Hideg helyre tesszük. Hűtőben hűtsük le akár pár órára is, hogy teljesen kihűljön.
Ezt előző nap is elkészíthetjük.

Egy mélyebb lábasban addig pirítjuk a 20 dkg cukrot kis lángon folyamatos keveréssel, míg felolvad, és szép aranybarna színt kap. Felöntjük óvatosan a 2 dl tejjel, miközben állandóan kavarjuk.
Fel fog alaposan habzani (ezért szükséges hozzá a mélyebb edény), tehát buzgón kavargassuk. Közben a kezünkre is figyelünk, nehogy ráfröccsenjen, mert csúnyán égethet.
A habzás rövidesen lecsendesedik, majd addig főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor levesszük, elkeverjük benne a vajat, és hagyjuk kihűlni.

A pudingot a tejjel és a 2-3 evőkanál cukorral sűrűre főzzük. Időnként megkeverve hűtjük ki, hogy ne bőrösödjön a teteje.

A hideg csokis tejszínt kemény habbá verjük. Kicsit tovább fog tartani, mint a sima tejszín, nem kell elcsüggedni, fel fog verődni.
Átkeverjük simára a pudingos krémet és a karamellkrémet is robotgéppel, a két masszát összekeverjük. A tejszínes habot óvatosan, kis adagokban beleforgatjuk úgy, hogy egyenletes krémet kapjunk.

A tortalapokat megtöltjük. Az egyik diós lap kerül alulra, a másik legfelülre, középre a sárga lap.
Tetejére is krém kerül, és olvasztott csokoládé rácsorgatva.
Előző nap elkészítettem, így nagyon jól összeértek az ízek.

Sok tojásfehérjém volt a mélyhűtőben, így lett belőle ez a diós lap, de természetesen elkészíthető másfajta tortalappal is.
Nem szeretném felülértékelni a tortát, nekem egyébként is kedvencem a karamell.
Aki szereti a karamelles ízt, biztos elégedett lenne vele.
A krém nagyon-nagyon finom könnyű, habos lett, mindenkinek tetszett.

24 megjegyzés:

Életünk és ételeink írta...

nyami..

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Nagyon szép:-))

Ditta írta...

Nagyon finni lehet,én is nyami!:-)

Moha írta...

Isten éltesse Édesapádat! Nagyon szép és finom tortát készítettél neki, a krémreceptet viszem:)

mariam írta...

Köszönöm szépen mindenkinek! :-)
Moha érdemes kipróbálni a krémet, ha szeretitek a karamellásat, nekem nagyon ízlett!

Nelli írta...

Boldog szülinapot kívánok az Apukádnak!Gyönyörű tortát készítettél Neki!:-)

Bianka írta...

Boldog szülinapot az ünnepeltnek, szép finom torta

mariam írta...

Köszönöm szépen Nelli és Bianka! :-)

Wise Lady írta...

Sok szeretettel gratulálok!

Stefifáni írta...

Én már nem is tudom ragozni....

mariam írta...

Köszönöm szépen Wise Lady!:-)

mariam írta...

Steifáni, gondoltam Rád! :-)

Andrea írta...

Sok boldog születésnapot az édesapjának. Az én családom ezt a tortát is imádni fogja mint a többit is amit önnek köszönhetek:) Andi Bakonszegről

mariam írta...

Kedves Andi!
Nagyon köszönöm a kedves szavakat, és örülök, hogy ennyire tetszenek a receptek! :-)
Bízom benne, hogy tetszeni fog a torta!
Üdvözlettel: Marica

Kri írta...

Megcsináltam a tortát annyi változtatással, hogy én sima kakaós piskótát töltöttem meg a krémmel. A krémben pudingpor helyett karamellből magam főztem a karamellpudingot; a habtejszín és a fehércsoki helyett pedig két felvert tojásfehérjével lazítottam a krémet, mert tejérzékeny vagyok. Valami fantasztikus finom lett! Köszönöm a receptet! :)

mariam írta...

Kedves Kri, örülök, hogy ízlett! :-)

Vera írta...

Elkészítettem én is a tortát, nagyon finom lett, ízlett mindenkinek! Köszönöm a Receptet!

mariam írta...

Örülök, hogy ízlett! :-)

Imi írta...

Kedves Hölgyeim!
Nem tudom, hogy a tejszínt és a fehércsokit hogyan verték fel keményre és habosra, de nekem már tűz forró lett a turmixgépem, majdnem leégett a motorja és ugyanolyan folyékony maradt az egész. ezzel nem tudok mit kezdeni4 Ilyen receptet4 az agyamat majdnem eldobtam és 1200 ft-ot pedig ki az ablakon.

mariam írta...

Kedves Imi!
Ne tessék az agyát eldobni, hátha nem fogja utána megtalálni többet...
Sajnálom, hogy nem tudott mit kezdeni a recepttel, vagyunk páran, akik tudtunk, amint a mellékelt ábra is mutatja.
A hab nem lesz kőkemény, még önthető állapotú lesz, ellenkező esetben nem tudná vele megtölteni a tortát. Hűtés után pedig végképp dermedt állaga lesz.
Amint tetszik látni, a töltelék szilárdan áll a lapok között, és a tetején is.
Nem tudom, mi lehetett a gondja alapvetően, ami a problémáját okozta, talán nem hűtötte le teljesen hidegre.
Esetleg ki is derülhetett volna, ha nem acsarkodik ebben a stílusban, hanem normális kérdéseket tesz fel,úgy, mint ahogy mások is teszik.

Névtelen írta...

Haaat nem tudom...keszitettem mar eletemben par tortat..de ez a krem nekem sem allt osssze..konkretan a tejszinhab folyik,lehetetlenseg felverni (jeghideg volt)...a karamella szinten folyekony..mindent osszekeverve itt allok egy hig lottyel..Probalom zselattinnal besuriteni h ne legyen az egesz kuka,es legyen a kislanyomnak szulinapi tortaja..amugy az ize nagyon finom..mindent a recept szerint keszitettem tobbszor is elolvastam..ugy gondolom nem hibaztam.

mariam írta...

Nem tudom, mi lehetett a baj, amint a képen is látható, szilárd lett a krémje.

Ferenc Tálas írta...

3 éve -mióta megtaláltam ezt a receptet- elkészítem a Kedvesemnek szülinapjára, köszönöm neked ezt a szuper receptet :-) Üdvözlettel: Veronika

mariam írta...

Nagyon örülök, Veronika, hogy elnyerte tetszéseteket, és köszönöm a visszajelzést!:-)
Nekünk is kedvencünk... :-)