
Hozzávalók:
10 dkg lágy, szoba hőmérsékletű vaj/margarin
20 dkg porcukor
1 csomag (10 gr) vaníliás cukor
4 tojás
50 dkg áttört túró
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
2.5 evőkanál búzadara
½ mokkáskanálnyi szódabikarbóna
Tetejére: vaníliás porcukor, vagy csokimáz
Forma kenéséhez: zsiradék, zsemlemorzsa
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukrokkal, egyenként elkeverjük a tojások sárgáival, majd hozzáadjuk a túrót, a szódabikarbónával elkevert búzadarát, a citromhéjat, és az előzőleg leöblített, és lecsorgatott mazsolát.
Végül a tojások keményre vert habját forgatjuk bele a masszába lazán.
Zsírozott, zsemlemorzsával meghintett (vagy sütőpapírral bélelt) formába öntjük a masszát, és előmelegített, kb. 170-180 °C – os sütőben sütjük ki szép pirosra kb. 40 perc alatt.
Úgy sütjük, mint a piskótát, a sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük. Ha nem ragad rá a massza, akkor már jól átsült.
A formában hagyjuk pihenni egy kis ideig, majd a sütemény szélét a forma mellett vékony pengéjű éles késsel meglazítjuk, és deszkára borítjuk.
Vaníliás porcukorral meghintjük, vagy bevonjuk csokimázzal.
Ez a recept Péter Jánosné 800 receptes „Süteményeskönyv” c. kiadványában (1989) található meg, de szerintem hasonló vagy ilyen az interneten úton-útfélen megtalálható „Aljnélküli túrós” is, mazsolával vagy a nélkül.
Nálam 26 cm-es formában készült, és kb.3 cm magas a végeredmény, valószínű kisebb formában érdemesebb sütni, hogy még magasabb legyen.
A zsemlemorzsa szépen rátapadt a tésztára, és jó ropogós lett tőle.
Finom lett!
6 megjegyzés:
Nagyon finom lehet, imádjuk a túrós süteményeket, kivéve a mazsolát :)))
Ki kell hagyni a mazsolát... ! :-)
Szia, légy kedves, nézz be hozzám, ha van egy kis időd. :)
Ez nagyon-nagyon finom! Ma megsutottem! :-)
Kedvencünk..:-)
Vörös áfonyát kell bele tenni.
Megjegyzés küldése