2011. január 30., vasárnap

Mazsolás túrótorta (alj nélküli)



Hozzávalók:

10 dkg lágy, szoba hőmérsékletű vaj/margarin
20 dkg porcukor
1 csomag (10 gr) vaníliás cukor
4 tojás
50 dkg áttört túró
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
2.5 evőkanál búzadara
½ mokkáskanálnyi szódabikarbóna

Tetejére: vaníliás porcukor, vagy csokimáz

Forma kenéséhez: zsiradék, zsemlemorzsa

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük a cukrokkal, egyenként elkeverjük a tojások sárgáival, majd hozzáadjuk a túrót, a szódabikarbónával elkevert búzadarát, a citromhéjat, és az előzőleg leöblített, és lecsorgatott mazsolát.

Végül a tojások keményre vert habját forgatjuk bele a masszába lazán.

Zsírozott, zsemlemorzsával meghintett (vagy sütőpapírral bélelt) formába öntjük a masszát, és előmelegített, kb. 170-180 °C – os sütőben sütjük ki szép pirosra kb. 40 perc alatt.

Úgy sütjük, mint a piskótát, a sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük. Ha nem ragad rá a massza, akkor már jól átsült.

A formában hagyjuk pihenni egy kis ideig, majd a sütemény szélét a forma mellett vékony pengéjű éles késsel meglazítjuk, és deszkára borítjuk.

Vaníliás porcukorral meghintjük, vagy bevonjuk csokimázzal.

Ez a recept Péter Jánosné 800 receptes „Süteményeskönyv” c. kiadványában (1989) található meg, de szerintem hasonló vagy ilyen az interneten úton-útfélen megtalálható „Aljnélküli túrós” is, mazsolával vagy a nélkül.

Nálam 26 cm-es formában készült, és kb.3 cm magas a végeredmény, valószínű kisebb formában érdemesebb sütni, hogy még magasabb legyen.
A zsemlemorzsa szépen rátapadt a tésztára, és jó ropogós lett tőle.
Finom lett!

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, imádjuk a túrós süteményeket, kivéve a mazsolát :)))

mariam írta...

Ki kell hagyni a mazsolát... ! :-)

Dóri írta...

Szia, légy kedves, nézz be hozzám, ha van egy kis időd. :)

kicsihod írta...

Ez nagyon-nagyon finom! Ma megsutottem! :-)

mariam írta...

Kedvencünk..:-)