2010. november 7., vasárnap

Csokis-citromos puncskrémes torta



„Kislányom” születésnapi tortája, utólag ünnepeltük meg kissé késve, de annál nagyobb szeretettel.
Sok-sok boldog szülinapot kívánok az ünnepeltnek!

Tészták hozzávalói:

1. / Csokis tortalap:

2 tojás
34 dkg cukor (nálam 25 dkg)
25 dkg liszt
1.5 kávéskanál szódabikarbóna
1.5 kávéskanál sütőpor
3 dkg kakaópor
2 dl tej
1 dl olaj
1 dl forró víz

2./ Citromos lap:

2 tojás
25 dkg cukor (nálam 15 dkg)
25 dkg liszt
1.5 kávéskanál szódabikarbóna
1.5 kávéskanál sütőpor
5 dkg zsemlemorzsa
2 citrom leve
2 dl tej
1 dl olaj
1 dl forró víz

Krémek hozzávalói:

1./ Csokoládé krém:

2 tojás
12 dkg cukor
1 kávéskanál vanília aroma
7.5 dkg darabolt csokoládé (legalább 75 %-os)
1 evőkanál kakaópor
12 dkg vaj

2./ Rumos puncs krém:

2 tojás sárgája
6 dl tej
3 evőkanál cukor
2 csomag vaníliaízű pudingpor (nálam az egyik csomag puncs ízű)
7.5 dkg fehér csokoládé
1.25 dl tej
1 csomag tejszínhab por ( nálam a tej és a habpor helyett 2 dl habtejszín)
3 cl rum
1 evőkanál zselatinpor

Tetejére diós-csokis máz:

5 dkg csokoládé
1 evőkanál cukor
kevés tej és olaj
4 evőkanál vagdalt dió
2 evőkanál tejpor


(Nálam: 20 dkg tortabevonó csokoládé+ 10 dkg vaj)


Elkészítés:

Mindkét lapnál az elkészítés menete ugyanaz.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, és a forró víz kivételével alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval pár perc alatt.
Amikor kikevertük, akkor adjuk hozzá a forrásban lévő vizet.
A masszát egy 26 cm átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 170 °C-on 45-50 percig sütjük.
(A massza rendkívül híg mindkét esetben, amennyiben kapcsos a formánk, a sütőpapírt minden körülmények között szorítsuk le a forma karimájával, hogy ki ne csorogjon véletlenül sem.)

A csokis krémhez alaposan felverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliával, hozzáadjuk a csokit, és gőz fölött kavargatjuk tovább. Végül hozzáadjuk a kakaót és a vajat, és addig főzzük, míg besűrűsödik.
(Ha jót akarunk magunknak, és nem ott akarunk véglegesen megöregedni mellette, a vajat akkor adjuk hozzá, amikor a besűrűsödött csokis krém teljesen kihűlt.)

A puncsos krémhez kevés tejjel csomómentesre keverjük a pudingport.
A maradék tejet felforraljuk, lassan felöntjük vele a pudingporos masszát, és folyamatos keverés mellett jól besűrítjük lassú tűzön. Amikor eléri a kellő sűrűséget, levesszük a tűzről, és belekeverjük az előzőleg kikevert tojás sárgákat és a darabolt fehér csokit is. Egyneműre keverjük, és rummal ízesítjük.
(A rumot már magamtól tettem bele, gondoltam, ha már rumos a krém, biztos a rumot is igényli, ez a recept leírásából szerintem véletlen kimaradt.)
A krémet időnként megkevergetve hagyjuk teljesen kihűlni, végül a tejszín keményre vert habját adjuk hozzá.
A zselatint elkeverjük kb. fél dl vízzel, kis lángon kevergetve áttetszőre feloldjuk. Pár kanál krémmel elkeverjük, így adjuk a nagyobb mennyiségű krémhez.
(A recept nem írt zselatint, utólag láttam, hogy jó döntés volt, mert így pont megfelelő állaga lett a krémnek, és nem folyt el.)

Mindkét lapot elfelezzük, a sorrend a következő:

Csokis lap, puncsos krém, citromos lap, csokis krém, citromos lap, puncsos krém, csokis lap, diós máz.


A diós- csokis mázhoz az első négy adalékot gőz fölött összeolvasztjuk, majd a tejpor és a dió kerül bele, kihűlés után vonjuk be vele a torta tetejét.

Nálam tortabevonó lett felolvasztva és vajjal kikeverve, mert az ünnepelt a diót nem tolerálja.

Az ígéretes recept leírását itt találtam, igyekeztem hű maradni a leírásnál, amit változtattam, jeleztem.

Az elkészítésnél is a hűség vezérelt, ebből adódóan nekem a csokis krém folyt, folyt, és csak folyt ..., ezért javaslom a zárójelben az általam jobbnak tartott sorrendiséget.
A tészták hozzávalóinak arányait elnézve eltöprengtem azon, hogy a szokásos kakaós és citromos piskótáimmal is megoldhatnám rövidebb idő alatt, a rengeteg folyadék és cukor is kissé riasztott. Végül meggyőztem magam, hogy ha másítok, akkor már nem lesz ugyanaz, tehát maradtam az eredeti verziónál.
Mivel a cukor mennyiségét továbbra is elképesztően soknak találtam, így azt azért lecsökkentettem, nem is bánom.
A csokis lappal nem volt gond, viszont a citromos képtelen volt rendesen átsülni majd’ egy óra leforgása alatt sem. Újat nem volt időm sütni, a csalóka látszat reményében felhasználtam.
Hát inkább ne tettem volna…, késő bánat, rossz döntésnek bizonyult.
Kár, hogy nem az eszemre hallgattam, több tekintetben jobban jártam volna.

Leszámítva a becsúszott hibákat, egy nagyon mutatós, magas torta lett belőle, és ízre is finom volt.
ITT megtekinthető, hogy néz ki akkor a torta, amikor minden úgy sikerül, ahogy elő van írva.

16 megjegyzés:

Erga írta...

Nagyon jól néz ki, biztos isteni volt az íze is, nagyon megnéztem volna, hogy hogyan mutat felszelve is.Isten éltesse az ünnepeltet!!!

Kiskukta írta...

Jaj de szép ez a torta! Jól látom, hogy a virágszírmok mandulaforgácsból vannak?

Bianka írta...

Gyönyörű

Dia írta...

Szép!

mariam írta...

Köszönöm szépen Erga!:-)
A vágott tortát már ne volt alkalmam lefényképezni.
Az eredetiről nagyon jó fotó van itt vágottan, ezért is tetszett meg, a bal oldali képsorban az utolsó előtti: http://palachinkablog.com/

mariam írta...

Köszönöm szépen Noémi! :-)
Igen jól látod, mandula a virágszirom.
Igaz, mást terveztem eredetileg, de ez lett belőle...:-)

Moha írta...

Boldog szülinapot a lánynak! A torta gyönyörű lett, bár olvasom, hogy megszenvedtél vele. Halgass máskor a megérzéseidre, akinek ilyen rutinja van, mint neked, az már ránézésre tudja, ha a recept nem jó!

mariam írta...

Köszönöm szépen Moha! :-)
Igazad van, használhattam volna az eszemet. Bár nem valószínű, hogy nem jó a recept, mert az eredeti fotón nagyon jól néz ki a torta.
De nekem valahogy nem úgy akart sikerülni, ahogy kellett volna, biztos mellényúltam a dolgoknak.Hiába, van ilyen.. :-)

Kiskukta írta...

Szerintem nagyon nagy ötlet a mandula mint szirom, nekem nagyon tetszik!:))

mariam írta...

Köszönöm szépen! :-)

Névtelen írta...

A torta gyönyörű, de hogy lett 26 cm átmérőjűből szinte egy gömb?
Nagyon örülnék, ha leírnád, hogy készítenéd el másodszor, ismerve már az első nehézségeit, vagyis nem a receptre hanem tapasztalatodra, érzéseidre támaszkodva. Annak alapján nyugodtan neki mernék kezdeni én is.
Előre is köszönöm
Éva

mariam írta...

Szia Éva!
Ez nem gömb, egy kerek tortaformában kisütött lapokból készült.
Az eredeti vágottan így néz ki:
http://palachinkablog.com/cake2/
Én egyszerűen sima kakaós és sárga piskóta lapokkal készíteném el, ahogy írtam is, a sárga laphoz adnék valamennyi citromlevet és reszelt citromhéjat.
http://www.tortaimado.hu/2007/12/piskta-tortalap-ksztse.html

http://www.tortaimado.hu/2007/12/kaks-pisktalap-ksztse.html

Valószínű nagyon leegyszerűsíteném így...
Bővebbet nem tudok mondani ezzel kapcsolatban, mint amit a recept végén is írtam.
Sok sikert, a torta finom máskülönben!

Stefifáni írta...

Szerintem ez jobban néz ki, mint az eredeti. Az, hogy belülről milyen, nem tudok véleményt alkotni, mivel nem láttam és ugyanez vonatkozik az ízre is. Mindig elfelejted a kóstolót elküldeni.

mariam írta...

Tanúim vannak arra, hogy finom lett,ennyi nem elég...? :-)..mindig ez a távolsági probléma... :-)

Forex Trading Strategy írta...

Ez nagyon jól néz ki, meg kell próbálnom elkészíteni nekem is :)

mariam írta...

Köszönöm szépen, és sok sikert! :-)