
Hozzávalók:
1 db 3 tojásos piskóta tortalap (26 cm)
1 db mandulás tortalap:
7 tojás fehérje
21 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál narancslé (vagy citromlé)
5 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
9 dkg darált mandula
½ narancs reszelt héja (vagy citrom)
Krém:
5 dl tej
6 evőkanál cukor
2 csomag vanília ízű pudingpor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
2 dl narancslé
5 dl habtejszín
1 evőkanál zselatin
Továbbá:
2 db nagyobb őszibarack (vagy narancs)
0.5 - 1 dl narancslé a lapok megöntözéséhez
Elkészítés:
A mandulás laphoz a tojások fehérjét felverjük, fokozatosan hozzáadva a cukrokat, a narancslevet, kemény habot készítünk.
Belekeverjük a sütőporral, mandulával, és narancshéjjal előzőleg elkevert lisztet, és sütőpapírral bélelt formába simítjuk a masszát.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben kisütjük kb. 25 perc alatt.
A formában hagyjuk 5-10 percet, kiborítjuk, és miután teljesen kihűlt, két lapra szeljük.
A krémhez a pudingport a tejjel, a narancslével és a cukorral folyamatos keveréssel besűrítve felfőzzük, narancshéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük, majd időnként megkevergetve kihűtjük.
A kihűlt krémet robotgéppel simára keverjük, és lazán beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját is.
A zselatint kb. 1 dl vízben (még finomabb lesz, ha narancslében) elkeverjük, hagyjuk kicsit állni, majd kis lángon állandó keveréssel áttetszőre feloldjuk.
Hozzáadunk 3-4 evőkanálnyi krémet, elkeverjük, majd a többi krémhez adjuk, és óvatosan átkevergetjük, hogy a könnyű habos krémet ne nagyon törjük össze.
A tortát a formában töltjük meg, a lapokat narancslével (vagy valamilyen likőrrel) kissé meglocsolgatjuk.
Az egyik mandulás lap kerül alulra, megszórjuk darabolt naranccsal vagy őszibarackkal, krémet simítunk rá.
Erre a sima piskóta kerül, gyümölcs, krém, és ismét mandulás lap.
Tetejét krémmel vonjuk be.
Tetszés szerint díszítjük.
A felvágott torta:

Nálam a díszítés egy narancsos kandírozott görög édesség volt csokoládéval bevonva, belül finom keserű-édes szirupos töltelékkel, ajándékba kaptuk. Önmagában kissé kesernyés, a csokival kombinálva nagyon finom lett. Legalábbis nekem ízlett, akinek nem, az átadhatta nekem.
A torta saját elképzelés szerint, és pillanatnyilag otthon található alapanyagokból készült, az egyik szempont a felhalmozódott tojásfehérje hasznosítása volt.
A krémet gyakran szoktam készíteni, mert nagyon finom, könnyű, bármilyen piskótaféleséghez jól illik.
Tudom ajánlani, mindig mindenkinek elnyeri a tetszését, biztos siker.
9 megjegyzés:
Nagyon szép a tortád!!
Jó, hogy erre jártam, mert érdekelhet ez a tojásfehérjéből sütött lap. Van egy csomó fehérje a fagyasztóban, de annyira nem akaródzik pavlovát csinálni.
Szeretném megtudni tőled, hogy ha sütök egy ilyen lapot, akkor az ugyanúgy viselkedik, kb. mint egy piskótalap? Tehát használhatom mondjuk egy túrókrém alá?
Köszönöm szépen!:-)
Olyan, mint a piskóta, a színe világosabb, és nem lett olyan magas, mintha teljes tojásokkal készült volna. Így is kb. 3-4 cm magas lett.
Nyugodtan használhatsz olyan krémeket hozzá, mint a piskótákhoz, a túrókrémet is.
Üdv: Marica
Itt is van pár receptem, ahol tojásfehérjét kell használni:
http://www.tortaimado.hu/search/label/Alapt%C3%A9szt%C3%A1k%20receptjei
http://nassolo.blogspot.com/search/label/Toj%C3%A1sfeh%C3%A9rj%C3%A9vel
Köszi, ki fogom próbálni, elpusztítom a fehérje tartalékomat! :))
Nagyon fenséges lett, biztos az íze is az :)
Köszönöm Bianka! :-)
<< Szia Mariann! Évek óta sütögetek, főleg kelttésztát, mivel a tortákkal nincs szerencsém, sem izben, sem diszitésben, ezért elmondhatom, hogy igazán finom tortát még nem ettem, mert a cukrászda-i nem izlik, nem házias jellegü az ize.!! Egyszer ha arra járok bekopogtatok hozzád egy szeletért, mert ilyen guszta tortákat, még álmomban sem láttam! :-) üdv.: fekatalina
Szia!
Kár, hogy eldöntötted magadról, hogy a tortákhoz nincs szerencséd, nagyobb önbizalommal többre vihetnéd! :-)
Szerintem ne is ragaszkodj a torta-formához, elvégre az csak egy forma, szögletes formában is elkészítheted a krémes sütiket, nem olyan nagy tudomány.
Nálam is hol így sikerül, hol úgy, és vannak kifejezetten balszerencsés napjaim, amikről jobb említést sem tenni.
A lényeg a szándék, ízre minden jó lesz a végére...
Sok sikert! :-)
Gyönyörűek a tortáid, ezért kapsz tőlem egy díjat. Nézz be hozzám.
Köszönöm szépen! :-)
Megjegyzés küldése