
A torta hozzávalói:
1 db 6 tojásos piskótalap gáztepsi méretű
Töltelék:
3 dl tej (itt rizstej - még nem eszik tehéntejet a gyerek)
1 csomag vanília ízű pudingpor
3 evőkanál cukor
10 dkg margarin
5 db kisebb nektarin
1-2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 evőkanál vanília ízű pudingpor (vagy étkezési keményítő)
2 dl víz (kb.)
Bevonat: pillecukros bevonó, étcsokoládé
Továbbá: darált keksz, kakaópor, 1-2 evőkanál lekvár, 3-5 dkg margarin, cukor ( a fej és a csáp kialakításához)
22 cm átmérőjű kerek tál (kb. másfél literes), két darab műanyag pálcika a csáphoz
Elkészítés:
A töltelékhez a tejjel, a 3 evőkanál cukorral a szokásos módon sűrűre főzzük a pudingport, kevergetve hagyjuk kihűlni.
A szobahőmérsékletű margarint habosra kavarjuk, a hideg pudingos masszát kanalanként keverjük hozzá jó krémesre.
A megtisztított barackokat felkockázzuk. Tetszés szerint cukrozva, és annyi vízzel, hogy ellepje, pár percig pároljuk.
Valamennyi levet leöntünk róla, amit majd a piskóta meglocsolgatásához használunk fel.
1 evőkanál pudingport (étk.keményítőt) kevés hideg vízzel csomómentesre keverünk, hozzáadjuk a barackhoz, és besűrítjük vele a levét. Ezt is kihűtjük.
A formát először folpackkal béleljük ki, hogy könnyebben tudjuk majd kiborítani belőle a kész süteményt.
A piskótalapból a forma méretének megfelelően háromszögeket vágunk, kibéleljük velük a formát. Kissé meglocsolgatjuk a tésztát a félretett sziruppal úgy, hogy ne ázzon át.
Egy réteg barackos masszát terítünk el benne, erre kerül a vanília krém.
A piskótalappal úgy ügyeskedünk a szabásnál, hogy a torta tetejére is jusson, ami majd az alja lesz (nálam ezt két félkör alakban sikerült kivágni), a leeső maradék nagyobb darabokból a krém tetejét befedjük.
Ezt a tésztaréteget is meglocsoljuk a sziruppal, ismét barackos réteg, vaníliakrém következik, végül befedjük a két félkörös darabbal.
Fóliával letakarjuk, ráteszünk egy vágódeszkát, kissé lenyomkodjuk vele, és hűtőbe tesszük dermedni. (Nálam másnapig volt így hidegen.)
Kiborítjuk a formából a tortát, bevonjuk, és tetszés szerint alakítjuk, díszítjük.
A bogár feje a megmaradt kisebb tésztadarabokból, kekszmorzsából margarinnal lett összegyúrva, kakaóval, cukorral, lekvárral lett ízesítve.
Műanyag pálcikára lett tűzve a két gömb, amit szintén ugyanebből a masszából alakítottam ki jó szilárdra.
A fű ételszínezékkel elkevert kókuszreszelék, amit előzőleg készíttetem el, hogy meg tudjon teljesen száradni.
A piros bevonó színes pillecukorból készült, amihez még piros ételszínezőt adtam, így sikerült viszonylag erősebb színt elérnem. ( A festék legegyszerűbb tescós menőség.)
Ez a torta jól megdolgoztatott, a legnagyobb igyekezetem ellenére egy csomó baleset érte szegényt, míg valahogy végre elkészült.
Amikor bevontam, és a tálcára akartam csúsztatni, egyszerűen felborult, és lendületesen a hátára esett, győztem utána simogatni...
A sötét részek csokoládéból lettek elkészítve, ami ebben a nagy melegben rossz választásnak bizonyult.
Az olvasztott csokit sütőpapíron elkentem egyenletesen, hűtőbe tettem, utána kiszúrtam belőle a korongokat, és kivágtam a hátára a csíkot.
Normális körülmények között elkészíteni ugyanennyi idő, mint leírni. Azonban a módszer, ami máskor jól bevált, ebben a hőségben kifogott rajtam. Mihelyt hozzányúltam, már olvadt is az egész.
A fejét gondosan kialakítottam előre az illesztésnek megfelelően, rácson öntöttem le a csokival, hogy egyenletesen vonja be. Elkészítettem szintén a csápokat, sikerült azt is ugyanígy bevonni, majd beleszúrtam a fejbe, hogy megkössön a csoki. Tényleg szép lett akkor...
Azonban amikor a testhez igazítottam, akkor derült ki, hogy fordítva tettem oda, le kellett szednem az egészet, akkor már hozzáértem több helyen, ki kellett venni a csápokat, újra fel, mázolódott, kenődött, így nem lett olyan szép egyenletes, mint amilyenre szántam.
Ettől a sok megpróbáltatástól eltekintve a torta finom lett, a kislány rögtön a csápoknak esett neki, azt majszolta, a vendégek pedig a torta ízével voltak nagyon megelégedve.
16 szelet lett belőle.
Most így utólag nézve az adott körülményeket, amik nehezítették a dolgomat, a sötét részeket jobb lett volna szintén pillecukorból elkészíteni.
A fehér masszát porított, átszitált széntablettával (patikából) nagyon jól lehet feketére színezni, ehhez a mennyiséghez, ami ehhez kellett, talán kb. 8 darab elég is. A szembogár pl. itt is abból van.
Legfeljebb a díszítésnek ezt a részét nem ette volna meg senki sem, ez nem jelentett volna akkora gondot.
Na majd legközelebb...
7 megjegyzés:
ÉDES! A torta és a kicsi is! Boldog születésnapot Neki!
Köszönjük Dia! :-)
Sok boldogságot!
Nagyon szépségesek
Nagyon szép a kisunoka így oldalról (legközelebb szembe-fotót kérünk!) és a torta sem piskóta mellette! Gratulálok!
Anonymus
Köszönjük Bianka!:-)
Kedves Anonymus, köszönjük szépen!
Tudod, a személyiségi jogokat tiszteletben tartom... :-)
Szia!
nagyon szép lett a torta.
Kérném abba a segítségedet, hogy kislányom kedvenc álltkája a csiga lett és a 2. szülinapjára csigabiga tortát szeretnék csinálni, tudnál ebbe segíteni.
Előre is köszönöm
Orsi
Köszönöm szépen Orsi!:-)
A csigát valószínűleg úgy oldanám meg, hogy egy téglalapból kiszabnám a testét fektetve, a házát valamilyen spirál díszítéssel készíteném el. Álló verzióval is lehetne, az kicsit bonyolultabb. Próbáld meg a goggleval a képeket megnézni (akár magyar vagy angol nyelven), mások hogyan oldották meg, forma tekintetében segítség lehet.
Így leírva egy kicsit nehéz elmagyarázni a forma megoldását, de remélem tudtam valamennyit segíteni.
Sok sikert kívánok! :-)
Megjegyzés küldése