2010. május 2., vasárnap

Születésnapi emeletes torta 3.



Születésnapot ünnepeltünk a hétvégén családi körben, számomra igen kedves személynek készítettem ezt a tortát.
Ezúton kívánok további nagyon sok boldog születésnapot jó egészségben!

Mivel a vendégek száma több volt, mint 20 fő, ezért igyekeztem jó kiadósan tervezni, ami sikerült is, mert igencsak súlyos lett a végeredmény, - mérni ugyan nem mértem, de volt mit rajta tartani a szállításkor…

Hozzávalók:

1. Alsó torta

Kakaós tortalap, 28 cm átmérőjű

Hozzávalók:

9 tojás
22 dkg porcukor
4.5 evőkanál étolaj
4.5 evőkanál víz
22 dkg liszt
4.5 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor

A tojások fehérjét felverjük, a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként adjuk hozzá a sárgáit, majd az olajat, a vizet adagoljuk a masszához, végül a sütőporral, kakaóval elkevert, szitált lisztet.
A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, és előmelegített sütőben, közepes, kb. 180 °C –os hőmérsékleten kisütjük.
A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizhetjük.

Töltelék:

6 dl tejszín
8 dkg cukor
15 dkg felaprított csokoládé
1 üveg magozott meggy
meggylé

Előző este a tejszínt felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk a csokoládét, addig főzzük, míg a csokoládé teljesen feloldódik, és egynemű krémet kapunk.
Hagyjuk lehűlni, másnapig hűtőben tartjuk.
A töltés előtt robotgéppel keményre verjük.

A tortalapot 3 részre szeljük, meglocsoljuk a két alsó lapot meggylével, meggyel megszórjuk, és a tejszínes krémet rásimítjuk.

2. Középső torta

1 db 5 tojásos 20 cm átmérőjű sárga piskóta tortalap

Töltelék:

1 csomag eper ízű pudingpor
1 csomag vanília ízű pudingpor
15 dkg cukor
6 dl tej
20 dkg szobahőmérsékletű puha margarin
40 dkg eper darabokra vagdalva
6 evőkanál eperlekvár

A pudingot a szokásos módon sűrűre főzzük a tejjel és a cukorral, kevergetve teljesen kihűtjük.
A puha margarint jól kihabosítjuk, kanalanként hozzáadjuk a pudingot, egynemű krémet készítünk belőle.
Végül a felaprított epret keverjük hozzá úgy, hogy ne pépesítsük el, inkább darabosan maradjanak meg a szemek.

A tortalapot 3 részre vágjuk, az alsó és a középső lapot lekvárral megkenjük, és a krémmel megtöltjük.

3. Legfelső torta

1 db 3 tojásos diós tortalap, a mandulás piskóta alapján
14 cm átmérőjű

Krém:

2 dl tej
7 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
15 dkg darált dió
1 csapott evőkanál liszt
7 dkg puha margarin
3 cl rum

A krémhez a tejet a cukrokkal, a citromhéjjal, és a liszttel elkevert dióval sűrűre főzzük, állandó keveréssel, kis lángon.
Hagyjuk teljesen lehűlni, miközben időnként átkeverjük.
A margarint kihabosítjuk, és kanalanként hozzáadva a diós krémet, egyneműre keverjük, a rummal ízesítve.
A tortát megtöltjük, szintén két rétegben.

A torták bevonata:

2 csomag fehér marshmallow pillecukorból készült bevonó
A bevonat alá kenéshez vajkrém:
15 dkg finomra szitált porcukor 30 dkg vajjal alaposan kihabosítva

Összeállítás:

A tortákat, miután behűtöttük őket és a töltelék krémek is megdermedtek, bevonjuk vajas krémmel, hogy a cukorbevonat jól megtapadjon a felületükön.
Megvárjuk, míg a vajas bevonat is megdermed.

Mielőtt ráillesztenénk a tortára a kinyújtott lapot, simítsuk el vizes kézzel a vajkrémes felületet, így tudunk igazítani a bevonaton az illesztés során.
A tortát szintén színezett pillecukor bevonóból kiszabott elemekkel díszítjük.
A díszek felvert tojásfehérjével lettek felragasztva.

Megjegyzés az összeállításhoz:

Mivel elég súlyosak voltak külön-külön is a torták, ezért tartottam tőle, hogy az alsó sorok nem bírják el a terhelést.
Ezért a felső tortákat karton tortatálcára tettem, és a legalsó, és a középső tortákba 4-4 vastag szívószálat szúrtam a torta magasságának megfelelően. Ezek tartották meg a tortákat.

A tortának sikere lett, mindhárom finom volt, különösen a legalsó barna tortának volt keletje.
Személyenként két szeletet számítottam, de mivel volt még kétféle édes sütemény,így kb. fele fogyott el az ünnepi ebéden, mára is maradt belőle.
Gondolom azóta már elfogyott lassacskán.....

15 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Gyönyörű lett, sok-boldog évet még az ünnepeltnek!

mariam írta...

Köszönöm szépen Noémi! :-)

Bianka írta...

Gyönyörű

Moha írta...

Nagyon szép lett, szolid díszítés! Boldog születésnapot az ünnepeltnek!

mariam írta...

Köszönöm Bianka és Moha!:-)

Yasmine írta...

Isten éltesse az Ünnepeltet! Nagyon szép tortát kapott! :))

mariam írta...

Köszönjük Yasmine! :-)

Stefifáni írta...

A dícséreteket már nem lehet fokozni, csodaszép. Csak egy baja van, hogy nem ettem belőle. És ez megint nagyon súlyos probléma. Nyam, nyam...............

mariam írta...

Köszönöm Fáni! pedig érdemes lett volna megkóstolni....:-)

Kitti írta...

Nagyon szép lett a torta! És még milyen finom, gondolom...:D
Azt írtad, hogy marshmallow pillecukoból csináltad a bevonatot. Hol kaptál fehér pillecukrot? Én mindenhol csak szineset találok...:(

mariam írta...

Köszönöm szépen Kitti!
Még volt tavalyról, a Lidl árulta, amikor bejött a grillezés szezonja. Lehet, hogy most is elkezdik árulni, még nem jártam utána. És még az egyik barátnőm is kisegített, neki is tartaléka volt.

Névtelen írta...

Gyönyörű torta!

Én is szeretnék emeletes tortát sütni, de rettegek, hogy az alsó rétegek szétnyomódnak. A te tortád meddig állt összeállítva? Csodálkozom, hogy a tejszínes krém az alján ilyen jól bírta, ennyit jelent a szívószálas megoldás? Nekem múltkor cukrászdában is azt mondták, hogy tejszínes, joghurtos, feketeerdő stb. krém nem lehet az alján. Mi a tapasztalatod ezzel kapcsolatban? Előre is köszönöm válaszod!

Edit

mariam írta...

Szia Edit!
A tortát előző nap készítettem, semmi baja nem lett, vastag hurkapálcát használtam hozzá. Ezeken állt a felette lévő torta, amit karton tortatálcára tettem, így stabil lett. A tejszínes krém testesebb a csokitól, nem annyira lágy.
Ezt a szöveget én is hallottam cukrásztól, de úgy látszik mégis megoldható a dolog, leleményesség kérdése az egész.
Üdv!

Petra Jusztin írta...

szia atortákat menyié adod mariam ?

mariam írta...

Szia Petra!
A tortákat nem árulom, a családnak készültek,és már mind elfogyott!:-)
Köszönöm az érdeklődést!:-)