2010. április 11., vasárnap

Rizslisztes piskóta tortalap (gluténmentes)



Hozzávalók:

5 tojás
10 dkg rizsliszt
5 dkg étkezési keményítő
15 dkg cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 evőkanál olvasztott vaj / vagy étolaj
½ citrom reszelt héja

Elkészítés:

A tojások fehérjéből habot verünk, kanalanként hozzáadva a cukrot, kemény habot készítünk.
Egyenként belekeverjük a sárgákat, belereszeljük a citromhéjat, és hozzáadjuk az olvasztott zsiradékot.
Végül lazán belekeverjük a szódabikarbónával, és az étkezési keményítővel elkevert lisztet.

A tortaforma alját jól kikenjük, liszttel megszórjuk (vagy sütőpapírral béleljük), és belesimítjuk a masszát úgy, hogy a közepéről a széle felé húzzuk kissé kenőlapáttal.

Jó meleg, kb. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és rögtön levesszük a hőt 190 °C-ra.
A sütőt érdemes már akkor bekapcsolni, amikor elkezdjük kimérni a hozzávalókat, mire végzünk a tészta összeállításával, addigra kellőképpen bemelegszik.

Kb. 30-35 perc alatt sül ki a sütőtől és a forma nagyságától függően.
Ez a tortalap 26 cm-es formában készült (4 cm magas lett kisütve), és 35 perc kellett hozzá.

A tortalapot a formában hagyjuk rácsra téve kihűlni, majd meglazítjuk a szélén, tálcára borítjuk, és lehúzzuk róla a papírt.

Tetszés szerint tölthetjük ugyanúgy, mint a búzalisztből készült piskótát, ízre sincs szinte semmi különbség.
Mivel nem tartalmaz kalászos gabonát, lisztérzékenyek is fogyaszthatják.



Most csupán lekvár került bele, mivel gyors sütinek készült, és porcukorral lett megszórva.

7 megjegyzés:

Stefifáni írta...

Jól néz ki!

Stefifáni írta...

nagyon jól néz ki, ezt is ki kéne próbálni!

Ragini írta...

Nekem nagyon bevált ez a recept, köszönöm szépen!

mariam írta...

Használd egészséggel! :-)

Erika Győri írta...

Nem tudod, le tudnám készen fagyasztani?

mariam írta...

Igen, fagyaszthatod nyugodtan. Üdv!

Torok Craft írta...

Finci vót. A keményítőt kihagytuk belőle, helyette kicsit több lisztet raktunk bele. Próbáljátok ki, finom úgy is!