2010. április 6., kedd

Citromkrémes pitetorta 2.



Hozzávalók:

Tészta:

13 dkg vaj
6 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
18 dkg liszt

Tetejére:

citromkrém

tejszínhab / vagy 5 dkg porcukor és 2 evőkanál baracklekvár

Elkészítés:

A vajat a cukorral és a citromhéjjal robotgéppel összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, és a lisztet.
Cipót formálunk belőle, és letakarva hűtőbe tesszük 1 órára.

Lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 26 cm-es kapcsos tortaformát ki tudjunk vele bélelni úgy, hogy 2-3 cm magas pereme is legyen.
Villával megszurkáljuk a tésztát, hogy ne púposodjon fel a sütés folyamán.

Előmelegített, 220 °C –os sütőben kb. 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük.
Rácsra téve kihűtjük.

Közben elkészítjük a citromkrémet, megtöltjük vele a tortát, és hagyjuk megdermedni.

Kínálhatjuk tejszínhabbal (mi így ettük), de a továbbiakban eljárhatunk a recept leírása szerint így is:

Tálalás előtt 1-2 órával beállítjuk magas hőfokra a sütőben a grillt. A tészta szélét alumínium fóliával betakarjuk, hogy ne barnuljon meg nagyon, majd a krémet megszórjuk 5 dkg porcukorral.
6-8 percre a sütőbe tesszük, míg a cukor elolvad, és barnulni kezd.
Hagyjuk kihűlni, és tegyük hűtőbe.

Kínálás előtt a baracklekvárt megolvasztjuk, átpasszírozzuk, megkenjük vele a torta tetejét, és citromkarikákkal díszítjük.

Előző nap érdemes elkészíteni.

A recept a Torták, sütemények, csemegék c. könyvben található.

1 megjegyzés:

Stefifáni írta...

Nagyon guszta. Megint egy kipróbálandó recept a sorban.