2010. április 5., hétfő

Citromkrém



Hozzávalók:

4 egész tojás
4 tojás sárgája
1.5 dl citromlé
20 dkg cukor
6 dkg vaj

Elkészítés:

A vaj kivételével az adalékokat egyneműre keverjük robotgéppel vagy kézi habverővel, majd egy lábosban egészen kis lángon, folytonos keveréssel addig főzzük, míg besűrűsödik.
Kb. 15 perc kell hozzá.

Forrpontig ne főzzük, mert csomók lesznek benne. Ha óvatosságunk ellenére mégis bekövetkezne a csomósodása, akkor egy sűrű szövésű szűrőn (szitán) átpasszírozva megmenthetjük krémünket.
De ha eléggé odafigyelünk, akkor erre semmiképpen nem lesz szükség. (Nincs utálatosabb, mint egy ilyen szűrőt elmosni…)

A besűrűsödött krémet levesszük a tűzről, és addig kevergetjük benne a vajat, míg teljesen elegyedik a sárga krémmel.
Teljes kihűlés után a krém megdermed, felhasználhatjuk piskótafélékhez, tortalapok töltésére, pitetortákhoz, poharas krémekhez, stb.

2 megjegyzés:

Andi/cuki írta...

Ki fogom próbálni, ilyet még soha nem készítettem.Biztos finom:-))

Receptgyűjtő írta...

Igen finom lett, pitetortához készítettem. :-)