
Hozzávalók:
5 tojás fehérje
20 dkg cukor
1 evőkanál almaecet (vagy más gyenge ecet)
1 csapott evőkanál étkezési keményítő (vagy kukoricaliszt)
5 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
6 db kivi (kb.) vagy más fanyarkás ízű gyümölcs
Elkészítés:
A tojásfehérjét pici sóval felverjük, a cukrot kanalanként hozzáadva kemény habot verünk belőle.
Az utolsó kanál cukorral együtt az ecettel elkevert keményítőt (vagy lisztet) is a habhoz adjuk.
A hab kemény legyen, és szép fényes.
Egy nagyobb sütőlemezre sütőpapírt fektetünk, előtte a papírra egy kb. 22-24 cm átmérőjű kört rajzolunk. Ebbe a körbe öntjük a masszát úgy eligazítva, hogy a szélein magasabb legyen. Számítsunk rá, hogy a hab terjeszkedni fog a sülés folyamán.
150 °C –ra előmelegített sütőbe tesszük, de azonnal lecsökkentjük a hőt 140 °C –ra.
Legalább 1 órán keresztül sütjük, illetve inkább szárítjuk, és amikor már halvány vajszínű, és kemény a korong felülete, akkor van kész.
A sütés folyamán ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Amikor készen van a sütés, a sütő ajtaját félig nyitott állapotban hagyjuk, és úgy várjuk meg, míg teljesen kihűl a habos tortalap, ellenkező esetben összeeshet a hab.
A hideg tortalapot bevonjuk a kemény habbá vert tejszínnel, tetejét gyümölccsel rakjuk ki.
A tortalapot készíthetjük kakaósan is, kb. 3 evőkanál kakaóval dúsítva, vagy pedig reszelt csokoládéval.
Könnyű, finom, és ropogós az édes sült tojáshab...
A recept „Torták, csemegék, csemegék” című könyvből van, a cukor arányait kissé módosítva.
A leírás szerint a Pavlova torta klasszikus dísze a kivi, ettől eltekintve más savanykás gyümölccsel is elkészíthető.
Nagyon mutatós, ha élénk színű gyümölcsöket használunk.
És akiről elnevezték, Anna Pavlova, akiről itt olvashatunk pár sort.
11 megjegyzés:
Mint ahogy jeleztem, nem nagyon szeretem a tojáshabos édességeket, de ez a látvány teljesen lázba hozott. Mivel nagyon gazdag vagyok maradék tojásfehérjékben, ki fogom próbálni hamarosan. Nagy a valószínűsége annak, hogy változni fog az álláspontom a tojáshabos édességeket illetően. A látvány megint arra ingerel, hogy nyam, nyam, nyaminyami, nyam, nyam
A látvány engem is erre ingerelt a maga valóságában, olyannyira, hogy a vendégeket már nem fogja megérni....
Próbáljátok ki egyszer gránátalmával, isteni!
Köszi az ötletet! :-)
Nigella-tól láttam passiógyümölccsel, az sem lehet utolsó. VAn elfekvőben vagy 7 tojásfehérjém a fagyigyártás folyományaként. Azt hiszem már tudom mi lesz belőle. Amőgy is nagy habcsókimádó vagyok :-)
Nekem is egyik kedvencem a habcsók! :-)
Én ma kétszer is megpróbáltam megsütni és mindig össze esik a habcsók ugy hogy nem nyitom ki a sütőt segíts kérlek hogy csináljam hogy sikerüljön köszönöm
nekem nem sikerül mindig összeesik a habcsók a végére
Szia Marianna!
Nem tudom,mennyire esik össze, ha kicsit esik be a teteje, az még nem baj.
A habnak olyan keménynek kell lenni, hogy szinte darabosan maradjon a keverőszáron, nem szabad, hogy kicsit is lágy vagy folyósabb legyen.
A tojás legyen szobahőmérsékletű.
Van, aki szerint jó, ha a sütő ajtaja kissé ki van támasztva sütéskor, pl. fakanál, villa, hurkapálcika.
Lehet, hogy nem elég alacsony a hőfok, nem egyformák a sütők sem, megpróbálhatod lejjebb vinni a hőfokot, gáznál (kb. 2-es állás) előmelegítetten 120-130-ra, hőlégkeverésesnél 100 °C-ra.
Ennyit sikerült most hirtelenjében összeszednem.Remélem, tudtam segíteni!
Sok sikert!
Szia Mariam
Nem volt folyós a hab kemény volt teljesen. a tojás az hűtött volt. a hab telesen lapos lett, elektromos sütőben sütöttem 150 -ra előmelegítve ahogy írtad de nem tudom lehet hogy az a baj hogy alsó felső sütésen volt a sütő? Aztán próbáltam csak felső sütésen de ahogy lekapcsoltam a sütőt az is össze eset laposra csak addig magas amíg megy a sütő. Az nem lehet hogy nem száradt ki eléggé?
Nagyon szeretném ha sikerülne mert ajándékba sütném az anyukámnak szülinapjára. Köszönöm a segítséget Marianna
Szia Marianna!
Ezt a tortát én is elektromosan sütöttem, alsó felsőn.(nekem is hűtött volt a tojás)
Próbáld meg alacsonyabb hőfokra venni, mondjuk 130-ra (én 140 fokon sütöttem tovább). Szerintem ahány sütő, annyiféle, hiába van hőfokszabályozó rajta, így is sokszor nem úgy dolgozik, ahogy kellene nálam is. Biztos vagyok benne, hogy a hőfokot kell jobban eltalálni.
Kívül ropogósra kell száradnia, belül kissé krémes lesz.
Remélem sikerülni fog! :-)
Megjegyzés küldése