2010. március 6., szombat

Diós tortalap - tojásfehérjével



Hozzávalók:

7 tojás fehérje
1 csipetnyi só
20 dkg cukor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál étkezési keményítő (liszt is jó)
1 csomag sütőpor
15 dkg darált dió (vagy mogyoró, mandula)

Elkészítés:

A tojások fehérjét felverjük pici sóval. Amikor már szép habos, kanalanként adagolva hozzáadjuk a cukrot, és kemény habot készítünk belőle.
A többi száraz adalékot elkeverjük egymással, majd a tojásfehérje habjába forgatjuk óvatosan.

A tésztát egy alul sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékletű, kb. 180 C°-os sütőben kisütjük 25 perc alatt.

A formában hagyjuk kihűlni rácsra téve, majd a tortaforma oldala mentén késsel meglazítjuk a tésztát, és kiborítjuk.

Jól alkalmazhatjuk, amikor összejön sok tojásfehérjénk, vagy olyan töltelék krémekhez, ahol a főzött krémhez a tojások sárgáit használjuk.
A tésztához tehetünk kakaóport is 1 evőkanállal, ilyenkor ennyivel kevesebb liszt kell hozzá.

Ez a tortalap egy 26 cm átmérőjű formában készült, és 3-4 cm magas lett.

2 megjegyzés:

Stefifáni írta...

Ki fogom próbálni, jól hangzik. Meg jól is néz ki.

Receptgyűjtő írta...

Tudod, amikor a tojásfehérje összejön...