2010. február 7., vasárnap

Narancsos piskótatorta citromkrémmel



Hozzávalók:

1 db piskóta tortalap (26 cm)

6 tojás
15 dkg cukor
1 csipetnyi só
15 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
6 evőkanál hideg narancslé
1 nagy narancs reszelt héja

Citromkrém:

4 tojás
20 dkg cukor
1 csipetnyi só
2 citrom reszelt héja és leve
1 narancs reszelt héja és leve
10 dkg vaj

Elkészítés:

A tésztához a tojások fehérjét a csipetnyi sóval felverjük, majd a cukrot lassan adagolva hozzá, kemény habbá verjük.
Hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáit, lassacskán belecsorgatjuk a narancslevet, és végül a sütőporral és narancshéj reszelékkel elkevert lisztet adjuk hozzá.

Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, forró (200 °C-os) sütőbe tesszük sütni. 5-10 perc elteltével közepesre vesszük a hőt, és kb. 180 °C – on kisütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük!

A krémhez a vaj kivételével kikeverjük az adalékokat, és gőz fölött, vagy esetleg nagyon gyenge tűzön kavargatva összesűrítjük. (Ez a része nekem eltartott egy darabig, így mást is csináltam mellette…)
A krémnek nem szabad forrnia, mert összeugrik benne a tojás!
Amikor besűrűsödik, levesszük a tűzről, és a vajjal egyneművé keverjük. A krém kissé folyékony lesz.

Hagyjuk teljesen kihűlni.

A 3 lapra szelt tortakarikát meglocsolgatjuk narancslével, és megtöltjük a krémmel.

Nem kifejezetten látványos, de nagyon finom sütemény!!!

2 megjegyzés:

Stefifáni írta...

Ezt muszáj megcsinálni, mert egyszerűnek tűnik és nagyszerű a végeredmény, meg nagyon is jól néz ki. Meg finom is. Érzem.

Receptgyűjtő írta...

Jól érzed! Tényleg nagyon finom, isteni a citromkrém benne! :-)
Kicsit untam, amíg a sűrítést csináltam, de közben elfoglaltam magam mással is.