2009. október 31., szombat

Sütőtökös torta



Hozzávalók:

Tészta:

3 tojás
20 dkg porcukor
1.75 dl olaj
5 evőkanál narancslé
20 dkg reszelt sütőtök (almareszelővel)
25 dkg liszt
1 csipetnyi só
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
10 dkg mazsola
5 dkg kókuszreszelék
10 dkg durvára darált dió

Krém:

2 tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál liszt
5 dl tej
1 csomag vanília ízű pudingpor (vagy tejszín ízű)
1 citrom leve és reszelt héja
25 dkg krémsajt (vagy krémtúró)
10 dkg vaj

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral és a sóval habosra keverjük, belecsorgatjuk az olajat, hozzáadjuk a narancslével elkevert reszelt tököt, és a többi, egymással elkevert száraz adalékot.

Sütőpapírral bélelt (vagy kikent, lisztezett) kerek kb. 26 cm-es tortaformába simítjuk a masszát. A massza közepét húzgáljuk ki a forma széle felé, mert a tészta fel fog púposodni.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 45 perc alatt kisütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
A tortát hagyjuk a formában 10 percig, majd rácsra téve hűljön ki teljesen.

A krémhez a tojásokat csomómentesre kikeverjük a cukrokkal, a liszttel, a pudingporral, a tejjel, és kis lángon, folytonos keveréssel sűrűre főzzük, majd időnként megkavargatva kihűtjük.

A vajat kihabosítjuk, fokozatosan hozzáadjuk a krémsajtot, a citrom levét és héját, a tojásos masszát, és egyneműre keverjük.

A tortalapot kétfelé vágjuk, megkenjük a krém felével, másik felét a tetején osztjuk el.

2009. október 16., péntek

Kalaptorta



Most ünnepeltük a lányom születésnapját, neki készítettem ezt a tortát.

Hozzávalók:

1 db 2 tojásos piskóta tortalap gáztepsi méretű
1 db 4 tojásos kerek piskóta tortalap, kb. 26 cm átmérőjű

Töltelék:

Túrós:

25 dkg áttört túró
1 dl tej
25 dkg Mascarpone krémsajt (itt: házi készítés)
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 csomag (25 gr) zselatin por
1 dl víz
5 dl habtejszín

Málnás:

25 dkg málna (fagyasztott)
3 evőkanál cukor
1 csomag pudingpor (vanília ízű)
1 csomag piros tortazselé (12 gr)
Piskóta öntözéséhez: bármilyen likőrféleség, vagy rum

Bevonat: marshmallow-fondant (kb. 60 dkg)
A bevonat alá vajkrém:
5 dkg vaj 10 dkg porcukorral, kevéske tejjel kihabosítva

Elkészítés:

A túrós krémhez a túrót a tejjel finomra turmixoljuk.
A mascarponét habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, apránként beledolgozzuk a túrókrémet, a citrom levét, és reszelt héját.
A hideg vízbe áztatott zselatint lassú tűzön áttetszőre feloldjuk állandó keverés mellett, simára dolgozzuk először 3-4 evőkanál túrókrémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk.
Ezután óvatosan beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját.

A málnás krémhez a málnát a cukorral felfőzzük, szitán átpasszírozzuk, hogy megszabaduljunk a magoktól. Kiegészítjük annyi vízzel, hogy fél liter legyen.
A pudingport elkeverjük a zseléporral, hozzáadjuk a málnához, és folytonos keveréssel, kis lángon besűrítjük. Hideg vízbe tesszük az edényt, és időnként megkavarva kihűtjük.

A tortaformával megegyező átmérőjű kerek aljú tálat kibélelünk folpackkal, és a nagy vékony piskótalappal kibéleljük. Míg meleg a tészta, jól lehet formálni, igazítani. Egy vastag réteg krémet töltünk egyenletesen az aljába, és elsimítjuk.

A kerek lapot félbevágjuk, a mindkét lap egyik oldalát megkenjük málnakrémmel.
Az egyiket a málnás felével rátesszük a túrókrémes rétegre, erre a lapra ismét túrókrém kerül, majd a másik piskótalap, a megkent felével lefelé.

Hűtőbe tesszük dermedni, majd tálcára borítjuk, a fóliát lehúzzuk, a tortát vékonyan bekenjük vajkrémmel. Ismét hűtőbe tesszük, majd vizes kézzel átsimítjuk, a fondantos bevonatot ráigazítjuk, és díszítjük saját elképzelésünk szerint.

2009. október 13., kedd

Répatorta 5.


Fotó: innen

Hozzávalók:

Tortalap:

20 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
15 dkg vaj

Krém:

30 dkg porcukor
2 teáskanál citromlé
1 dl narancslé
50 dkg reszelt sárgarépa
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
½ teáskanál reszelt gyömbér
4 tojás
1.25 dl fehér bor
1 csomag (10 gr) zselatin
4 dl habtejszín

Tetejére:

1 dl habtejszín, darabolt dió, vagy mogyoró, pisztácia

Elkészítés:

A tortalaphoz az olvasztott, de már nem meleg vajat a cukros, fahéjas liszttel villával elkevergetjük, és ezt a morzsalékot egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformába nyomkodjuk. Előmelegített, közepes hőfokú sütőben kb. 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A krémhez a cukrot elkeverjük a citromlével, kis lángon addig melegítjük lassan, míg a cukor karamellizálódni kezd. Rögtön hozzáadjuk a narancslevet, és a fűszerekkel ízesített reszelt répát.
A keveréket visszatesszük a tűzre, felforrósítjuk, és még további 5-8 percet főzzük.
Ekkor tojások sárgáját és a bort adjuk hozzá, és lassú tűzön forrpontig krémesre főzzük (felforrnia nem szabad!), miközben robotgéppel folyamatosan keverjük.
A tálat hideg vízbe állítva, még pár percet keverjük a krémet.

A zselatint kevés vízben, kis lángon állandó keveréssel feloldjuk, és amikor már áttetsző, a krémhez keverjük. Hagyjuk kihűlni.
Amikor már kezd dermedni, beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját is.

A krémet a formában hagyott tortalapra simítjuk, és másnapig (de legalább 6-8 órára) hidegre tesszük.
A forma oldalát lekapcsoljuk, tejszínnel bevonjuk a tortát, és tetszés szerint díszítjük.

2009. október 7., szerda

Mascarpone tortakrém változatok

Fotó

A Mascarpone a tehén tejszínből préselés nélkül készült, túró állagú, sótlan, nyers olasz lágysajt. Fehér színű, krémes, héjatlan. Általában nem önmagában, saját ízéért fogyasztják, hanem más, édes vagy sós, átütő ízű adalékokat hozzákeverve: desszertek alapanyaga - világszerte ismertté a tiramisu tette -, vagy kék nemespenészes lágysajttal szendvicseken feltét. Zsírtartalma a szárazanyag 50-55 %-a. Puha halmazállapota miatt csak olyan műanyag pohárban hozható kereskedelmi forgalomba , mint a tejfel vagy a vajkrémek. Lombardiából származik, házilag télen fejt tejből készítették.(Forrás: Wikipédia)

Kereskedelmi forgalomban többféle létezik.
A Mascarpone krémsajt egyre népszerűbbé válik, ára miatt azonban nem mindenki engedheti meg magának a vásárlását. Számukra jelent megoldást a házilag készíthető krémsajt: szűrőbe gézt helyezünk, ebbe keverés nélkül beleöntünk egy doboz 20 %-os tejfölt, és hagyjuk lecsorogni a savót 36-48-60 órán keresztül. A 375 gr-os mennyiségből 20-25 dkg házi krémsajtot nyerünk.



1./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg áttört túró
1 dl tej
25 dkg Mascarpone krémsajt
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom
2 csomag zselatin
1 dl víz
5 dl habtejszín

Elkészítés:

A túrót a tejjel finomra turmixoljuk.
A Mascarponét habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, apránként beledolgozzuk a túrókrémet, a citrom levét, és reszelt héját.
A hideg vízbe áztatott zselatint lassú tűzön áttetszőre feloldjuk, simára dolgozzuk először 3-4 evőkanál túrókrémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk, és jól lehűtjük.
Amikor sűrűsödni, dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját.

2./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
25 dkg tejföl
10 dkg natúr joghurt
20 dkg porcukor
1 citrom leve és héja
4 dl habtejszín
25 gr zselatin

Elkészítés:

A tejszínből kemény habot készítünk. A többi adalékot a zselatin kivételével jól kikeverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A zselatint vízbe áztatjuk, lassú tűzön felolvasztjuk, simára dolgozzuk először 3-4 evőkanál túrókrémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk, és jól lehűtjük.

3./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
7 dl joghurt
20 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
25 gr zselatin
3 dl habtejszín
– elkészítés az előző leírás szerint.

4./ Krém

Hozzávalók:

40 dkg túró
20 dkg Mascarpone krémsajt
20 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
– az alapanyagokat alaposan kikeverjük.

5./ Krém

Hozzávalók:

10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló

Elkészítés:

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a Mascarponét, és a végén a habfixálóval jó keményre vert tejszínt adjuk hozzá.

6./ Krém

Hozzávalók:

75 dkg áttört túró
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 pohár joghurt
5-6 kanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
6 dl habtejszín
3 csomag zseléfix
- elkészítése az előzőek szerint.

7./ Krém

Hozzávalók:

45 dkg áttört málna (eper)
10 dkg porcukor
25 dkg Mascarpone krémsajt
1 citrom leve és reszelt héja
3 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
- elkészítése az előzőek szerint.

8./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg áttört eper
40 dkg Mascarpone krémsajt
10 dkg porcukor
1 púpozott evőkanál zselatin
1 dl narancslé
2 dl habtejszín

- ugyanúgy készül, mint az előzőek, itt a zselatint a narancslében kell feloldani. (Víz is jó helyette.)

9./ Krém

Hozzávalók:

50 dkg Mascarpone krémsajt
25 dkg Philadelphia krémsajt
2 db narancs leve és reszelt héja
10 dkg porcukor
- a hozzávalókat alaposan kikeverjük.

10./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
0.5 dl erős, lehűtött kávé
1 teáskanál kakaópor
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
- a tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és beleforgatjuk az ízesítőkkel elkevert krémsajtba.

11./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
10 dkg natúr krémtúró
2 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
- a hozzávalókat alaposan kikeverjük.

12./ Krém


Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
40 dkg fehér csokoládé
4 dl habtejszín
1 vaníliarúd / vagy 1 csomag vaníliás cukor
12 dkg porcukor

Elkészítés:

Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, majd a gőzről levéve, folyamatos keveréssel lassan, óvatosan hozzáadjuk a krémsajtot és a cukor felét.
A maradék cukorral a tejszínt kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a krémsajtos masszába.

13./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
2 evőkanál porcukor
15 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:
Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd elkeverjük a cukorral jól kikevert krémsajtot.
Keverhető hozzá 50 dkg darabokra vagdalt, vagy áttört eper vagy málna is.

14./ Krém

Hozzávalók:

1 liter tej
3 csomag pudingpor (tetszőleges ízű, főzős)
10 dkg cukor
25 dkg Mascarpone krémsajt
20 dkg vaj
5 dkg likőrben/rumban megáztatott mazsola

Elkészítés:

A pudingot megfőzzük, kavargatva lehűtjük, elegyítjük a habosra kikevert vajjal és a krémsajttal, végül belekeverjük a mazsolát.

15./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
4 tojás
1 evőkanál zselatin
0.5 dl víz
1 teáskanál mandula aroma

Elkészítés:

A tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével, és gőz fölött folyamatos keveréssel besűrítjük (legfeljebb forrpontig főzzük, mert összeugrik a tojás sárgája).
Miután lehűtöttük, belekeverjük a habosra kevert, aromával ízesített krémsajtot, és a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A hideg vízbe áztatott zselatint lassú tűzön áttetszőre feloldjuk, simára dolgozzuk először 3-4 evőkanál túrókrémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk.

16./ Krém


Hozzávalók:

10 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 dl habtejszín

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a kakaóport, az előzőleg szintén habosra kavart krémsajtot, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is.

2009. október 3., szombat

Tejszínkrémes citromtorta


Hozzávalók:

Tészta:

1 db 6 tojásos piskóta tortalap (26 cm)

Krém:

5 dl tejföl
1 db citrom reszelt héja és leve
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl habtejszín
1 evőkanál zselatin

Elkészítés:

A krémhez a tejfölt kikeverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a citrom leszűrt levét és reszelt héját.
A zselatint kb. fél dl vízben kis lángon, állandó keveréssel áttetszőre feloldjuk, levesszük a tűzről, belekeverünk 2-3 evőkanálnyit a tejfölös krémből, majd ezután a többi nagyobb mennyiségű krémmel elvegyítjük.
Végül beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját.
Jó sok krém lesz belőle.
A piskótát elfelezzük, visszatesszük az alsó lapot a formába, a krém 2/3-ad részét rásimítjuk, befedjük a másik lappal, majd a maradék krémmel bevonjuk.
Másnapig hűtőbe tesszük, tetszés szerint díszítjük.

Én a piskóta tésztájába is kevertem 1 citrom levét és reszelt héját.



A recepthez az ötletet innen merítettem.