2009. december 26., szombat

Almahabos torta



Hozzávalók:

1 db 8 tojásos piskóta tortalap (26 cm)

Krém:

40 dkg tisztított, reszelt alma
1/2 citrom leve
8 dkg cukor
½ mokkáskanál fahéj
1 teáskanál vaj
½ csomag vanília ízű pudingpor
1.5 dl víz
2.5 dl habtejszín

Lapok kenéséhez: pikáns lekvár

Tetejére:

1.5 dl habtejszín

Elkészítés:

A reszelt almát citromlével meglocsoljuk, vajon megpároljuk fél dl vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, a cukrot, és amikor már az alma teljesen megpuhult, belekeverjük a maradék vízben csomómentesre kevert pudingot is.
A keveréket összefőzzük, majd időnként megkevergetve teljesen kihűtjük.
A hideg almás masszába forgatjuk a tejszín keményre vert habját is.

A piskótakorongot 3 lapra vágjuk, először megkenjük lekvárral, majd az almás habos krémmel.
Tetejére lekvár kerül, és habosra vert tejszín.



A tortát az ünnepek előtt két nappal készítettem el, így mire fogyasztásra került, nagyon szépen összeértek az ízek, és nagyon finom, könnyű tortánk lett.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Marica!Nagyon finomnak tűnik ez a recept!De találtam egy másik almásat is ami szimpatikus, ez az erdélyi habos almás torta. Ha választanod kéne melyiket választanád?:) Melyik aratott nagyobb sikert?
Réka

Receptgyűjtő írta...

Szia Réka!
Mindkettő nagyon finom volt, ez talán még jobban tetszett, mint a másik, és kiadósabb. A másikat is érdemes egyszer kipróbálni, azt ketten ettük meg, annyira etette magát, nagyon könnyű édesség!
Ismétlésre sajnos nem nagyon kerül sor, mert annyi jó recept létezik, hogy az ember nem győz válogatni... :-)

Névtelen írta...

Hmmm....azthiszem akkor ezt választom anyu 50. szülinapi tortájába:)Aztán majd később kipróbálom a másikat is...annyi jó recepted van, hogy teljes zavarban szenvedek:D

Receptgyűjtő írta...

Nagy siker volt, nyugodtan elkészítheted!
Itt úgy emlékszem Hulalát használtam a tejszín helyett, más fajtánál tegyél hozzá habfixálót is a bevonásnál, hogy ne essen össze a hab.
Marica

Névtelen írta...

Ezért szeretem a Hulalát...én mindig ezt használom. Igaz nem mindig egyforma a minősége. Nekem már előfordult, hogy "zsírosabb" ízű volt.Vagy nem is tudom hogy fogalmazzam:) Evés után a szájpadlásomon éreztem:D De legalább a Hulalával biztos a siker:D
Viszont kétemeletes tortát gondoltam ki. Az alsónál úgy gondoltam, hogy kinder torta lesz, a felső pedig ez az almás. Mert anya imádja az almás sütiket (viszont más nem nagyon:)). Így hogy mindenki jól járjon az alsó kinderes lesz. Szerinted "elbírja" a kinder torta az almásat? Úgy értem nem esik össze vagy ilyesmi? Főleg hogy szeretném csokigyurmával is bevonni...

Receptgyűjtő írta...

Nálam a szülinapi torta, amelyiknek Kinder az alapja, elbírta úgy a tetejét, hogy nem támasztottam alá semmivel. Ott a teteje 3 tojásos piskótából készült. Ez itt elég nagy, legalább felére vedd le az adagot, vagy szintén 3 tojásosra.
A Hulalát én is inkább kényszerből használom, amikor biztosra akarok menni.