2009. október 31., szombat

Sütőtökös torta



Hozzávalók:

Tészta:

3 tojás
20 dkg porcukor
1.75 dl olaj
5 evőkanál narancslé
20 dkg reszelt sütőtök (almareszelővel)
25 dkg liszt
1 csipetnyi só
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
10 dkg mazsola
5 dkg kókuszreszelék
10 dkg durvára darált dió

Krém:

2 tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál liszt
5 dl tej
1 csomag vanília ízű pudingpor (vagy tejszín ízű)
1 citrom leve és reszelt héja
25 dkg krémsajt (vagy krémtúró)
10 dkg vaj

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral és a sóval habosra keverjük, belecsorgatjuk az olajat, hozzáadjuk a narancslével elkevert reszelt tököt, és a többi, egymással elkevert száraz adalékot.

Sütőpapírral bélelt (vagy kikent, lisztezett) kerek kb. 26 cm-es tortaformába simítjuk a masszát. A massza közepét húzgáljuk ki a forma széle felé, mert a tészta fel fog púposodni.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 45 perc alatt kisütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
A tortát hagyjuk a formában 10 percig, majd rácsra téve hűljön ki teljesen.

A krémhez a tojásokat csomómentesre kikeverjük a cukrokkal, a liszttel, a pudingporral, a tejjel, és kis lángon, folytonos keveréssel sűrűre főzzük, majd időnként megkavargatva kihűtjük.

A vajat kihabosítjuk, fokozatosan hozzáadjuk a krémsajtot, a citrom levét és héját, a tojásos masszát, és egyneműre keverjük.

A tortalapot kétfelé vágjuk, megkenjük a krém felével, másik felét a tetején osztjuk el.

6 megjegyzés:

krisztallit írta...

Már nem tudom beszerezni a hozzávalókat, de jó is lett volna a vasárnapi ebédhez. No majd a jövő héten, nyammmi!

szepyke írta...

Ízben hasonló gondolom a répatortához, ugye?

Receptgyűjtő írta...

Igen, én akkora különbséget nem is találtam a kettő között. Mindenesetre finom lett. :-)

Varga írta...

Szia!
Nemrégen készítettem az első fondantos tortámat. Maga a torta finom lett, a díszítés is jól nézett ki, de a fondant annyira nem lett jó. A kérdésem, hogy lehet ehető fondantot csinálni, vagy ezt senki nem szokta megenni. A helyzet az, hogy ezelőtt még soha nem ettem ilyen tortát, úgyhogy én nem tudom.

Köszi a segítséget,
Julia

Receptgyűjtő írta...

Szia Júlia!
Mivel tömény cukor a fondant, sokan nem eszik meg, és csupán a díszítést szolgálja.Ez nálunk is így van. :-)
Üdv: Marica

Varga írta...

Köszi a választ!
Julia