Fotó
A Mascarpone a tehén tejszínből préselés nélkül készült, túró állagú, sótlan, nyers olasz lágysajt. Fehér színű, krémes, héjatlan. Általában nem önmagában, saját ízéért fogyasztják, hanem más, édes vagy sós, átütő ízű adalékokat hozzákeverve: desszertek alapanyaga - világszerte ismertté a tiramisu tette -, vagy kék nemespenészes lágysajttal szendvicseken feltét. Zsírtartalma a szárazanyag 50-55 %-a. Puha halmazállapota miatt csak olyan műanyag pohárban hozható kereskedelmi forgalomba , mint a tejfel vagy a vajkrémek. Lombardiából származik, házilag télen fejt tejből készítették.(Forrás: Wikipédia)
Kereskedelmi forgalomban többféle létezik.
A Mascarpone krémsajt egyre népszerűbbé válik, ára miatt azonban nem mindenki engedheti meg magának a vásárlását. Számukra jelent megoldást a házilag készíthető krémsajt: szűrőbe gézt helyezünk, ebbe keverés nélkül beleöntünk egy doboz 20 %-os tejfölt, és hagyjuk lecsorogni a savót 36-48-60 órán keresztül. A 375 gr-os mennyiségből 20-25 dkg házi krémsajtot nyerünk.
1./ Krém
Hozzávalók:
25 dkg áttört túró
1 dl tej
25 dkg Mascarpone krémsajt
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom
2 csomag zselatin
1 dl víz
5 dl habtejszín
Elkészítés:
A túrót a tejjel finomra turmixoljuk.
A Mascarponét habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, apránként beledolgozzuk a túrókrémet, a citrom levét, és reszelt héját.
A hideg vízbe áztatott zselatint lassú tűzön áttetszőre feloldjuk, simára dolgozzuk először 3-4 evőkanál túrókrémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk, és jól lehűtjük.
Amikor sűrűsödni, dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját.
2./ Krém
Hozzávalók:
25 dkg Mascarpone krémsajt
25 dkg tejföl
10 dkg natúr joghurt
20 dkg porcukor
1 citrom leve és héja
4 dl habtejszín
25 gr zselatin
Elkészítés:
A tejszínből kemény habot készítünk. A többi adalékot a zselatin kivételével jól kikeverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A zselatint vízbe áztatjuk, lassú tűzön felolvasztjuk, simára dolgozzuk először 3-4 evőkanál mascarponés krémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk, és jól lehűtjük.
3./ Krém
Hozzávalók:
25 dkg Mascarpone krémsajt
7 dl joghurt
20 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
25 gr zselatin
3 dl habtejszín
– elkészítés az előző leírás szerint.
4./ Krém
Hozzávalók:
40 dkg túró
20 dkg Mascarpone krémsajt
20 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
– az alapanyagokat alaposan kikeverjük.
5./ Krém
Hozzávalók:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
Elkészítés:
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a Mascarponét, és a végén a habfixálóval jó keményre vert tejszínt adjuk hozzá.
6./ Krém
Hozzávalók:
75 dkg áttört túró
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 pohár joghurt
5-6 kanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
6 dl habtejszín
3 csomag zseléfix
- elkészítése az előzőek szerint.
7./ Krém
Hozzávalók:
45 dkg áttört málna (eper)
10 dkg porcukor
25 dkg Mascarpone krémsajt
1 citrom leve és reszelt héja
3 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
- elkészítése az előzőek szerint.
8./ Krém
Hozzávalók:
25 dkg áttört eper
40 dkg Mascarpone krémsajt
10 dkg porcukor
1 púpozott evőkanál zselatin
1 dl narancslé
2 dl habtejszín
- ugyanúgy készül, mint az előzőek, itt a zselatint a narancslében kell feloldani. (Víz is jó helyette.)
9./ Krém
Hozzávalók:
50 dkg Mascarpone krémsajt
25 dkg Philadelphia krémsajt
2 db narancs leve és reszelt héja
10 dkg porcukor
- a hozzávalókat alaposan kikeverjük.
10./ Krém
Hozzávalók:
25 dkg Mascarpone krémsajt + 3-4 evőkanálnyi cukor
0.5 dl erős, lehűtött kávé
1 teáskanál kakaópor
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
- a tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és beleforgatjuk az ízesítőkkel elkevert krémsajtba.
11./ Krém
Hozzávalók:
25 dkg Mascarpone krémsajt
10 dkg natúr krémtúró
2 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
- a hozzávalókat alaposan kikeverjük.
12./ Krém
Hozzávalók:
25 dkg Mascarpone krémsajt
40 dkg fehér csokoládé
4 dl habtejszín
1 vaníliarúd / vagy 1 csomag vaníliás cukor
12 dkg porcukor
Elkészítés:
Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, majd a gőzről levéve, folyamatos keveréssel lassan, óvatosan hozzáadjuk a krémsajtot és a cukor felét.
A maradék cukorral a tejszínt kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a krémsajtos masszába.
13./ Krém
Hozzávalók:
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 evőkanál porcukor
15 dkg fehér csokoládé
Elkészítés:
Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd elkeverjük a cukorral jól kikevert krémsajtot.
Keverhető hozzá 50 dkg darabokra vagdalt, vagy áttört eper vagy málna is.
14./ Krém
Hozzávalók:
1 liter tej
3 csomag pudingpor (tetszőleges ízű, főzős)
10 dkg cukor
25 dkg Mascarpone krémsajt
20 dkg vaj
5 dkg likőrben/rumban megáztatott mazsola
Elkészítés:
A pudingot megfőzzük, kavargatva lehűtjük, elegyítjük a habosra kikevert vajjal és a krémsajttal, végül belekeverjük a mazsolát.
15./ Krém
Hozzávalók:
25 dkg Mascarpone krémsajt
10 dkg cukor
4 tojás
1 evőkanál zselatin
0.5 dl víz
1 teáskanál mandula aroma
Elkészítés:
A tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével, és gőz fölött folyamatos keveréssel besűrítjük (legfeljebb forrpontig főzzük, mert összeugrik a tojás sárgája).
Miután lehűtöttük, belekeverjük a habosra kevert, aromával ízesített krémsajtot, és a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
A hideg vízbe áztatott zselatint lassú tűzön áttetszőre feloldjuk, simára dolgozzuk először 3-4 evőkanál túrókrémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk.
16./ Krém
Hozzávalók:
10 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 dl habtejszín
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a kakaóport, az előzőleg szintén habosra kavart krémsajtot, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is.
2009. október 7., szerda
Mascarpone tortakrém változatok
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
32 megjegyzés:
kedves mariam, jo ideje olvasom a blogjat, nagyon szeretem :) sok mindent kiprobaltam mar, es sikerrel is jartam... soot elso fondantos tortamat is e blog segitsegevel sikerult elkesziteneme... koszonom. egyik kedvenc tortakremem a 16-os mascarpones krem, jo ideje keszitem, de egy ideje mikor hozzateszem a tejszint kicsapodik es osszemegy a krem... vajon mi lehet az oka? a meleg? 80%-os vajat es hullala tejszint hasznalok... pont azert szerettem nagyon eddig mert konnyu es habos volt... koszonom a valaszat... zsuzsa
Szia Zsuzsa!
Nem tudom, miért esik össze, gondolom nem egyszerre öntöd össze a krémeket, hanem fokozatosan. Ha mégsem így, akkor először csupán egy-két evőkanál tejszínt keverj el a krémmel, és utána add hozzá a többi habot, remélhetőleg akkor nem ugrik össze.
10-est csinaltam meg, de nagyon folyos lett, lehet, hogy sok lett a kave vagy nem lett eleg kemeny a hab (nem kaptam fixalot) +tettem bele pici mezet es sok porcukrot, mert nekem tul keseru lett igy. De otletnek nagyon jo, legkozelebb megprobalom fixaloval es nem tulverve :)
Zsofi
A 15. krémnél azt írod, hogy a "cukor felével...", de a hozzávalóknál nincs cukor. :-(
Valamint a cukor másik felét sehol nem kell felhasználni.(?)
Laci
Köszönöm szépen, a cukor lemaradt! :-)
Beírtam!
üdv!
Szia!
Én a második krémet készítettem ma el egy epres tortához. Eszméletlen finom lett a krém. Annyit változtattam rajta, hogy egy citrom helyett csak fél citrom levét raktam bele a héja nélkül.
Nagyon köszönöm a receptet! :)
Mia
Szia!
Örülök, hogy ízlett, és köszönöm a visszajelzést!
Üdv!
Én ma próbáltam ki először hogy édességhez mascarponét használják. Valamiért eddig riasztott a gondolat hogy sajtot rakjak az édességbe. Pedig ma kipróbáltam hogy egy kávéskanál kakaóporral és mézzel összekevertem a sajtot és az eredmény MENNYEI VOLT.pontosan mint egy igazi puding. Legközelebb felturbózom majd vaníliával és rummal és esetleg étcsokit keverek bele kakaópor helyett.
Köszönjük, hogy megosztottad velünk ötletedet, biztosan finom! :-)
Szia! Szeretném elkészíteni a 3. krémet. Egy 22 cm-es tortaformához elegendő mennyiség ez? Köszönöm szépen a választ :-)
Szia! Bőven elég lesz, lehet, hogy kicsit sok is.
Kedves Mariam! Sütőtökös tortához melyik krémet javaslod? Köszi előre is!
Szia! A sütőtökös tortához talán nem tennék kifejezetten habos krémet, hanem inkább valami stabilabbat, pl. a 4-es vagy a kilences receptet, szóval nem kombinálnám tejszínhabbal. Persze ez lehet ízlés kérdése is. Üdv!
Kedves Mariam! Torta díszítéséhez melyik krémet ajánlanád? A kislányom 1.szülinapi fotózására szeretnék egy ombre krémbevonatos tortát készíteni és nem igazán akarok neki vajkrémet csinálni rá. A 4.túrós recept nagyon szimpatikus, de nem tudom elég stabil e díszítéshez is. Előre is köszönöm a választ!
Szia! Torta díszítéshez én valószínűleg nem használnék mascarponés krémet,nem is használtam még, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet vele megoldani.Mindenesetre ahhoz, hogy tartása is legyen, vajasat használnék, vagy pedig olyan tejszínes változatot, amelyikben a tejszínhabos krém stabilizálva van.
Kedves Mariann!
Túrós mascarpone krémet szeretnék készíteni tortába.. az 1. és a 4. túrós krémet néztem, melyiket ajánlanád jobban? Az 1-nél kb mennyi ideig kell hűteni? 26 cm-es tortához milyen arányban készítsem?
Válaszodat előre is köszönöm!
Erika
Szia!ó Erika! Az első kiadósabb,nyugodtan készítheted belőle. Én előző nap szoktam elkészíteni, így másnapra tökéletesen megdermed,de ha aznap készíted,akkor is kell kb.3-4óra dermedni. Üdv!
Kedves Mariann!
Köszönöm a gyors választ!
Ha előző nap készítem el az 1. krémet akkor másnapra nem köti nagyon meg a zselatin? átlehet forgatni másnap szépen a tejszínnel?
Mekkora átmérőjű tortaformához elegendő a megadott mennyiség? 3 lapot szeretnék sütni és át is szeretném kenni az egészet vele! Szerinted erre a krémre tehetek marcipán borítást?
Köszönöm a válaszodat!
Szia! A krémet azonos időben kell elkészíteni minden hozzávalójával,és rögtön megtölteni vele a lapokat.A megtöltött tortának kell pihennie, hogy dermedjen meg benne a krém, és szépen szeletelhető legyen. A marcipán bevonat alá vajas krém kell vékonyan (vaj cukorral kikeverve), mert a nedves krémre téve a marcipán megereszkedik. Szerintem elég ennyi krém a torta töltéséhez. Üdv!
Kedves Mariann!
Elnézést, kicsit belekeveredtem már..:D Akkor a zselatin hozzáadása után mindjárt mehet bele a felvert tejszín, ezt egyből betöltöm a tortába és utána teszem hűtőbe? Mert a receptbe úgy van hogy a tejszín hozzáadása előtt kell lehűteni a krémet..
23-as és 26-os átmérőjű torta formám is van! Melyiket használjam?
Köszönöm!
Erika
Szia! A recept valóban úgy írja, hogy jól le kell hűteni,mielőtt a tejszínnel összeforgatnánk, én nem várnék vele ennyit, inkább egyszerűsíteném.
Ahogy most csinálnám: a feloldott langyos zselatint el kell keverni a túrós keverékkel (először egy kevés masszát keverj el a zselatinnal, úgy add a nagyobb mennyiséghez), majd a tejszínhabbal összeforgatni a túrós masszát, megtölteni a tortát, és másnapig (vagy aznap néhány órát) hűtőben dermeszteni. Szerintem így a legegyszerűbb, a piskótát mindenképpen a tortaformában kell megtölteni, hogy ha folyósabb a krém, akkor nem folyik el, szépen megdermed.Üdv!
A 26 cm-es formához is elég a massza, mert elég bőséges.
Kedves Mariann!
Köszönöm szépen a segítséget! Megcsináltam a krémet még múlthéten úgy, hogy a túrós krémet beraktam addig a hűtőbe míg felvertem a tejszínhabot és ez idő alatt úgy megkötött a krém, hogy kézi habverővel megértem kikeverni a tejszínnel! Úgyhogy abszolút nem volt folyós, sőt..:) de legközelebb nem teszem be mert megköt úgy is hamar! És a végeredmény sok-sok dícséret..., nagyon finom lett!:) Köszönöm még egyszer!
Kedves Erika! Örülök, hogy jól sikerült, és köszönöm a visszajelzést! :-)
Üdv: Mária
Kedves Mariann! Emeletes tortát szeretnék sütni.Az alsó csokis piskóta,amibe párizsi krém és mascarpone keverékét tenném,esetleg egy kis tejszínnel lazítanám még.Ez így elég stabil krém lenne?Soha nem készítettem még emeletes tortát,és félek,h a mascarpone nem elég stabil,még párizsi krémmel sem.(természetesen tennék alulra tartó elemeket) Nagyon köszönöm a választ,és jó sütést kívánok! Marika
Szia! Ha emeletes lesz, akkor az alsó tortalapnak elég nagy súlyt kell kibírnia, ezért én valami stabilabb vajas krémmel kenném meg, ami jobban megszilárdul, mint egy egy mascarponés-tejszínes krém.
A 10-esnél nem kell cukor?
De, köszi, kimaradt, 3-4 evőkanálnyit kell beletenni.
Üdvözöllek. A kettesbe mennyi túró kell? Kimaradt. Előre is köszönöm szépen.
Szia! Túró nem kell bele, átírtam a szöveget, a mascarponés krémmel kell elkeverni a zselatint, nem túrókrémmel, rosszul fogalmaztam.
Helló én 12.krémet szeretném elkészíteni de nem tudom hogy mennyi cm és torta formára van ez a mennyiség. Szivárvány tortát szeretnék sütni és persze nekem fontos hogy legyen benne megfelelő mennyiségű kérem. 20 cm torta forma.
Szia! ez a mennyiség egy nagyobb tortára való adag, a 20 cm-esre talán a felét kellene.
Megjegyzés küldése