2009. október 7., szerda

Mascarpone tortakrém változatok

Fotó

A Mascarpone a tehén tejszínből préselés nélkül készült, túró állagú, sótlan, nyers olasz lágysajt. Fehér színű, krémes, héjatlan. Általában nem önmagában, saját ízéért fogyasztják, hanem más, édes vagy sós, átütő ízű adalékokat hozzákeverve: desszertek alapanyaga - világszerte ismertté a tiramisu tette -, vagy kék nemespenészes lágysajttal szendvicseken feltét. Zsírtartalma a szárazanyag 50-55 %-a. Puha halmazállapota miatt csak olyan műanyag pohárban hozható kereskedelmi forgalomba , mint a tejfel vagy a vajkrémek. Lombardiából származik, házilag télen fejt tejből készítették.(Forrás: Wikipédia)

Kereskedelmi forgalomban többféle létezik.
A Mascarpone krémsajt egyre népszerűbbé válik, ára miatt azonban nem mindenki engedheti meg magának a vásárlását. Számukra jelent megoldást a házilag készíthető krémsajt: szűrőbe gézt helyezünk, ebbe keverés nélkül beleöntünk egy doboz 20 %-os tejfölt, és hagyjuk lecsorogni a savót 36-48-60 órán keresztül. A 375 gr-os mennyiségből 20-25 dkg házi krémsajtot nyerünk.



1./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg áttört túró
1 dl tej
25 dkg Mascarpone krémsajt
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom
2 csomag zselatin
1 dl víz
5 dl habtejszín

Elkészítés:

A túrót a tejjel finomra turmixoljuk.
A Mascarponét habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, apránként beledolgozzuk a túrókrémet, a citrom levét, és reszelt héját.
A hideg vízbe áztatott zselatint lassú tűzön áttetszőre feloldjuk, simára dolgozzuk először 3-4 evőkanál túrókrémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk, és jól lehűtjük.
Amikor sűrűsödni, dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját.

2./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
25 dkg tejföl
10 dkg natúr joghurt
20 dkg porcukor
1 citrom leve és héja
4 dl habtejszín
25 gr zselatin

Elkészítés:

A tejszínből kemény habot készítünk. A többi adalékot a zselatin kivételével jól kikeverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A zselatint vízbe áztatjuk, lassú tűzön felolvasztjuk, simára dolgozzuk először 3-4 evőkanál túrókrémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk, és jól lehűtjük.

3./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
7 dl joghurt
20 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
25 gr zselatin
3 dl habtejszín
– elkészítés az előző leírás szerint.

4./ Krém

Hozzávalók:

40 dkg túró
20 dkg Mascarpone krémsajt
20 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
– az alapanyagokat alaposan kikeverjük.

5./ Krém

Hozzávalók:

10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló

Elkészítés:

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a Mascarponét, és a végén a habfixálóval jó keményre vert tejszínt adjuk hozzá.

6./ Krém

Hozzávalók:

75 dkg áttört túró
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 pohár joghurt
5-6 kanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
6 dl habtejszín
3 csomag zseléfix
- elkészítése az előzőek szerint.

7./ Krém

Hozzávalók:

45 dkg áttört málna (eper)
10 dkg porcukor
25 dkg Mascarpone krémsajt
1 citrom leve és reszelt héja
3 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
- elkészítése az előzőek szerint.

8./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg áttört eper
40 dkg Mascarpone krémsajt
10 dkg porcukor
1 púpozott evőkanál zselatin
1 dl narancslé
2 dl habtejszín

- ugyanúgy készül, mint az előzőek, itt a zselatint a narancslében kell feloldani. (Víz is jó helyette.)

9./ Krém

Hozzávalók:

50 dkg Mascarpone krémsajt
25 dkg Philadelphia krémsajt
2 db narancs leve és reszelt héja
10 dkg porcukor
- a hozzávalókat alaposan kikeverjük.

10./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
0.5 dl erős, lehűtött kávé
1 teáskanál kakaópor
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
- a tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és beleforgatjuk az ízesítőkkel elkevert krémsajtba.

11./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
10 dkg natúr krémtúró
2 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
- a hozzávalókat alaposan kikeverjük.

12./ Krém


Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
40 dkg fehér csokoládé
4 dl habtejszín
1 vaníliarúd / vagy 1 csomag vaníliás cukor
12 dkg porcukor

Elkészítés:

Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, majd a gőzről levéve, folyamatos keveréssel lassan, óvatosan hozzáadjuk a krémsajtot és a cukor felét.
A maradék cukorral a tejszínt kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a krémsajtos masszába.

13./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
2 evőkanál porcukor
15 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:
Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd elkeverjük a cukorral jól kikevert krémsajtot.
Keverhető hozzá 50 dkg darabokra vagdalt, vagy áttört eper vagy málna is.

14./ Krém

Hozzávalók:

1 liter tej
3 csomag pudingpor (tetszőleges ízű, főzős)
10 dkg cukor
25 dkg Mascarpone krémsajt
20 dkg vaj
5 dkg likőrben/rumban megáztatott mazsola

Elkészítés:

A pudingot megfőzzük, kavargatva lehűtjük, elegyítjük a habosra kikevert vajjal és a krémsajttal, végül belekeverjük a mazsolát.

15./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
4 tojás
1 evőkanál zselatin
0.5 dl víz
1 teáskanál mandula aroma

Elkészítés:

A tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével, és gőz fölött folyamatos keveréssel besűrítjük (legfeljebb forrpontig főzzük, mert összeugrik a tojás sárgája).
Miután lehűtöttük, belekeverjük a habosra kevert, aromával ízesített krémsajtot, és a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A hideg vízbe áztatott zselatint lassú tűzön áttetszőre feloldjuk, simára dolgozzuk először 3-4 evőkanál túrókrémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk.

16./ Krém


Hozzávalók:

10 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 dl habtejszín

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a kakaóport, az előzőleg szintén habosra kavart krémsajtot, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is.

3 megjegyzés:

flozsuk írta...

kedves mariam, jo ideje olvasom a blogjat, nagyon szeretem :) sok mindent kiprobaltam mar, es sikerrel is jartam... soot elso fondantos tortamat is e blog segitsegevel sikerult elkesziteneme... koszonom. egyik kedvenc tortakremem a 16-os mascarpones krem, jo ideje keszitem, de egy ideje mikor hozzateszem a tejszint kicsapodik es osszemegy a krem... vajon mi lehet az oka? a meleg? 80%-os vajat es hullala tejszint hasznalok... pont azert szerettem nagyon eddig mert konnyu es habos volt... koszonom a valaszat... zsuzsa

mariam írta...

Szia Zsuzsa!
Nem tudom, miért esik össze, gondolom nem egyszerre öntöd össze a krémeket, hanem fokozatosan. Ha mégsem így, akkor először csupán egy-két evőkanál tejszínt keverj el a krémmel, és utána add hozzá a többi habot, remélhetőleg akkor nem ugrik össze.

Névtelen írta...

10-est csinaltam meg, de nagyon folyos lett, lehet, hogy sok lett a kave vagy nem lett eleg kemeny a hab (nem kaptam fixalot) +tettem bele pici mezet es sok porcukrot, mert nekem tul keseru lett igy. De otletnek nagyon jo, legkozelebb megprobalom fixaloval es nem tulverve :)
Zsofi