2009. október 7., szerda

Mascarpone tortakrém változatok

Fotó

A Mascarpone a tehén tejszínből préselés nélkül készült, túró állagú, sótlan, nyers olasz lágysajt. Fehér színű, krémes, héjatlan. Általában nem önmagában, saját ízéért fogyasztják, hanem más, édes vagy sós, átütő ízű adalékokat hozzákeverve: desszertek alapanyaga - világszerte ismertté a tiramisu tette -, vagy kék nemespenészes lágysajttal szendvicseken feltét. Zsírtartalma a szárazanyag 50-55 %-a. Puha halmazállapota miatt csak olyan műanyag pohárban hozható kereskedelmi forgalomba , mint a tejfel vagy a vajkrémek. Lombardiából származik, házilag télen fejt tejből készítették.(Forrás: Wikipédia)

Kereskedelmi forgalomban többféle létezik.
A Mascarpone krémsajt egyre népszerűbbé válik, ára miatt azonban nem mindenki engedheti meg magának a vásárlását. Számukra jelent megoldást a házilag készíthető krémsajt: szűrőbe gézt helyezünk, ebbe keverés nélkül beleöntünk egy doboz 20 %-os tejfölt, és hagyjuk lecsorogni a savót 36-48-60 órán keresztül. A 375 gr-os mennyiségből 20-25 dkg házi krémsajtot nyerünk.



1./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg áttört túró
1 dl tej
25 dkg Mascarpone krémsajt
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom
2 csomag zselatin
1 dl víz
5 dl habtejszín

Elkészítés:

A túrót a tejjel finomra turmixoljuk.
A Mascarponét habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, apránként beledolgozzuk a túrókrémet, a citrom levét, és reszelt héját.
A hideg vízbe áztatott zselatint lassú tűzön áttetszőre feloldjuk, simára dolgozzuk először 3-4 evőkanál túrókrémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk, és jól lehűtjük.
Amikor sűrűsödni, dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját.

2./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
25 dkg tejföl
10 dkg natúr joghurt
20 dkg porcukor
1 citrom leve és héja
4 dl habtejszín
25 gr zselatin

Elkészítés:

A tejszínből kemény habot készítünk. A többi adalékot a zselatin kivételével jól kikeverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A zselatint vízbe áztatjuk, lassú tűzön felolvasztjuk, simára dolgozzuk először 3-4 evőkanál túrókrémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk, és jól lehűtjük.

3./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
7 dl joghurt
20 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
25 gr zselatin
3 dl habtejszín
– elkészítés az előző leírás szerint.

4./ Krém

Hozzávalók:

40 dkg túró
20 dkg Mascarpone krémsajt
20 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
– az alapanyagokat alaposan kikeverjük.

5./ Krém

Hozzávalók:

10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló

Elkészítés:

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a Mascarponét, és a végén a habfixálóval jó keményre vert tejszínt adjuk hozzá.

6./ Krém

Hozzávalók:

75 dkg áttört túró
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 pohár joghurt
5-6 kanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
6 dl habtejszín
3 csomag zseléfix
- elkészítése az előzőek szerint.

7./ Krém

Hozzávalók:

45 dkg áttört málna (eper)
10 dkg porcukor
25 dkg Mascarpone krémsajt
1 citrom leve és reszelt héja
3 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
- elkészítése az előzőek szerint.

8./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg áttört eper
40 dkg Mascarpone krémsajt
10 dkg porcukor
1 púpozott evőkanál zselatin
1 dl narancslé
2 dl habtejszín

- ugyanúgy készül, mint az előzőek, itt a zselatint a narancslében kell feloldani. (Víz is jó helyette.)

9./ Krém

Hozzávalók:

50 dkg Mascarpone krémsajt
25 dkg Philadelphia krémsajt
2 db narancs leve és reszelt héja
10 dkg porcukor
- a hozzávalókat alaposan kikeverjük.

10./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
0.5 dl erős, lehűtött kávé
1 teáskanál kakaópor
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
- a tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és beleforgatjuk az ízesítőkkel elkevert krémsajtba.

11./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
10 dkg natúr krémtúró
2 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
- a hozzávalókat alaposan kikeverjük.

12./ Krém


Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
40 dkg fehér csokoládé
4 dl habtejszín
1 vaníliarúd / vagy 1 csomag vaníliás cukor
12 dkg porcukor

Elkészítés:

Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, majd a gőzről levéve, folyamatos keveréssel lassan, óvatosan hozzáadjuk a krémsajtot és a cukor felét.
A maradék cukorral a tejszínt kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a krémsajtos masszába.

13./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
2 evőkanál porcukor
15 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:
Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd elkeverjük a cukorral jól kikevert krémsajtot.
Keverhető hozzá 50 dkg darabokra vagdalt, vagy áttört eper vagy málna is.

14./ Krém

Hozzávalók:

1 liter tej
3 csomag pudingpor (tetszőleges ízű, főzős)
10 dkg cukor
25 dkg Mascarpone krémsajt
20 dkg vaj
5 dkg likőrben/rumban megáztatott mazsola

Elkészítés:

A pudingot megfőzzük, kavargatva lehűtjük, elegyítjük a habosra kikevert vajjal és a krémsajttal, végül belekeverjük a mazsolát.

15./ Krém

Hozzávalók:

25 dkg Mascarpone krémsajt
10 dkg cukor
4 tojás
1 evőkanál zselatin
0.5 dl víz
1 teáskanál mandula aroma

Elkészítés:

A tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével, és gőz fölött folyamatos keveréssel besűrítjük (legfeljebb forrpontig főzzük, mert összeugrik a tojás sárgája).
Miután lehűtöttük, belekeverjük a habosra kevert, aromával ízesített krémsajtot, és a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.

A hideg vízbe áztatott zselatint lassú tűzön áttetszőre feloldjuk, simára dolgozzuk először 3-4 evőkanál túrókrémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk.

16./ Krém


Hozzávalók:

10 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 dl habtejszín

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a kakaóport, az előzőleg szintén habosra kavart krémsajtot, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is.

9 megjegyzés:

flozsuk írta...

kedves mariam, jo ideje olvasom a blogjat, nagyon szeretem :) sok mindent kiprobaltam mar, es sikerrel is jartam... soot elso fondantos tortamat is e blog segitsegevel sikerult elkesziteneme... koszonom. egyik kedvenc tortakremem a 16-os mascarpones krem, jo ideje keszitem, de egy ideje mikor hozzateszem a tejszint kicsapodik es osszemegy a krem... vajon mi lehet az oka? a meleg? 80%-os vajat es hullala tejszint hasznalok... pont azert szerettem nagyon eddig mert konnyu es habos volt... koszonom a valaszat... zsuzsa

mariam írta...

Szia Zsuzsa!
Nem tudom, miért esik össze, gondolom nem egyszerre öntöd össze a krémeket, hanem fokozatosan. Ha mégsem így, akkor először csupán egy-két evőkanál tejszínt keverj el a krémmel, és utána add hozzá a többi habot, remélhetőleg akkor nem ugrik össze.

Névtelen írta...

10-est csinaltam meg, de nagyon folyos lett, lehet, hogy sok lett a kave vagy nem lett eleg kemeny a hab (nem kaptam fixalot) +tettem bele pici mezet es sok porcukrot, mert nekem tul keseru lett igy. De otletnek nagyon jo, legkozelebb megprobalom fixaloval es nem tulverve :)
Zsofi

Unknown írta...

A 15. krémnél azt írod, hogy a "cukor felével...", de a hozzávalóknál nincs cukor. :-(
Valamint a cukor másik felét sehol nem kell felhasználni.(?)

Laci

mariam írta...

Köszönöm szépen, a cukor lemaradt! :-)
Beírtam!
üdv!

Névtelen írta...

Szia!
Én a második krémet készítettem ma el egy epres tortához. Eszméletlen finom lett a krém. Annyit változtattam rajta, hogy egy citrom helyett csak fél citrom levét raktam bele a héja nélkül.
Nagyon köszönöm a receptet! :)
Mia

mariam írta...

Szia!
Örülök, hogy ízlett, és köszönöm a visszajelzést!
Üdv!

Névtelen írta...

Én ma próbáltam ki először hogy édességhez mascarponét használják. Valamiért eddig riasztott a gondolat hogy sajtot rakjak az édességbe. Pedig ma kipróbáltam hogy egy kávéskanál kakaóporral és mézzel összekevertem a sajtot és az eredmény MENNYEI VOLT.pontosan mint egy igazi puding. Legközelebb felturbózom majd vaníliával és rummal és esetleg étcsokit keverek bele kakaópor helyett.

mariam írta...

Köszönjük, hogy megosztottad velünk ötletedet, biztosan finom! :-)