2009. október 16., péntek

Kalaptorta



Most ünnepeltük a lányom születésnapját, neki készítettem ezt a tortát.

Hozzávalók:

1 db 2 tojásos piskóta tortalap gáztepsi méretű
1 db 4 tojásos kerek piskóta tortalap, kb. 26 cm átmérőjű

Töltelék:

Túrós:

25 dkg áttört túró
1 dl tej
25 dkg Mascarpone krémsajt (itt: házi készítés)
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 csomag (25 gr) zselatin por
1 dl víz
5 dl habtejszín

Málnás:

25 dkg málna (fagyasztott)
3 evőkanál cukor
1 csomag pudingpor (vanília ízű)
1 csomag piros tortazselé (12 gr)
Piskóta öntözéséhez: bármilyen likőrféleség, vagy rum

Bevonat: marshmallow-fondant (kb. 60 dkg)
A bevonat alá vajkrém:
5 dkg vaj 10 dkg porcukorral, kevéske tejjel kihabosítva

Elkészítés:

A túrós krémhez a túrót a tejjel finomra turmixoljuk.
A mascarponét habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, apránként beledolgozzuk a túrókrémet, a citrom levét, és reszelt héját.
A hideg vízbe áztatott zselatint lassú tűzön áttetszőre feloldjuk állandó keverés mellett, simára dolgozzuk először 3-4 evőkanál túrókrémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk.
Ezután óvatosan beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját.

A málnás krémhez a málnát a cukorral felfőzzük, szitán átpasszírozzuk, hogy megszabaduljunk a magoktól. Kiegészítjük annyi vízzel, hogy fél liter legyen.
A pudingport elkeverjük a zseléporral, hozzáadjuk a málnához, és folytonos keveréssel, kis lángon besűrítjük. Hideg vízbe tesszük az edényt, és időnként megkavarva kihűtjük.

A tortaformával megegyező átmérőjű kerek aljú tálat kibélelünk folpackkal, és a nagy vékony piskótalappal kibéleljük. Míg meleg a tészta, jól lehet formálni, igazítani. Egy vastag réteg krémet töltünk egyenletesen az aljába, és elsimítjuk.

A kerek lapot félbevágjuk, a mindkét lap egyik oldalát megkenjük málnakrémmel.
Az egyiket a málnás felével rátesszük a túrókrémes rétegre, erre a lapra ismét túrókrém kerül, majd a másik piskótalap, a megkent felével lefelé.

Hűtőbe tesszük dermedni, majd tálcára borítjuk, a fóliát lehúzzuk, a tortát vékonyan bekenjük vajkrémmel. Ismét hűtőbe tesszük, majd vizes kézzel átsimítjuk, a fondantos bevonatot ráigazítjuk, és díszítjük saját elképzelésünk szerint.

4 megjegyzés:

Andi/cuki írta...

Nagyon szép,s milyen finom lehetet!:-))

Receptgyűjtő írta...

Köszönöm szépen Andi! :-)
Valóban finom lett....

Stefifáni írta...

Esz a sárga penész! Hogyan fogom ezt felülmúlni? Tetszik, mert egyszerű, elegáns, nincs agyoncsicsázva. Egy baja van azért, ami nagyon sokat nyom abban a bizonyosban (a latban), hogy százvalahány kilométer választ el bennünket egymástól és nem volt módomban a lányod elől megenni. Süthettél volna egy másikat.
Irigységem már kezd zöldbe váltani!

Receptgyűjtő írta...

Köszönöm szépen Fáni!!!!
Igen, a kilométerek sajnos sokat befolyásolnak! Pedig jó kiadós lett, jutott volna Neked is bőven!
Nem irigykedünk, én meg a rózsáidat nem érem utol!!! :-)
Üdv:Marica