2009. szeptember 20., vasárnap

Szilvás pitetorta 2.



Hozzávalók:

Tészta:

30 dkg liszt
20 dkg vaj/ margarin
5 dkg porcukor
½ dl tejföl
2 db tojás sárgája
1 késhegynyi só
1 kávéskanál ecet

Gyümölcsös rátét:

60 dkg szilva (kb.)
5 dkg darált dió
5 dkg cukor

Tetejére:

1.5 dl tejföl
2 tojás
1 késhegynyi fahéj
5 dkg cukor
1 evőkanál liszt

Elkészítés:

A tészta alapanyagait robotgéppel elkeverjük, majd hideg kézzel, gyors mozdulatokkal nyújtható, sima tésztává gyúrjuk, és fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

A tésztát liszttel meghintett munkalapon kerek lapra nyújtjuk, és egy kapcsos tortaformát (itt 28 cm átmérőjű) úgy bélelünk ki vele, hogy legalább. 2-3 cm magas pereme legyen.

A tészta alját megszórjuk a cukrozott darált dió felével, erre elterítjük a darabolt szilvát, amelyre a maradék cukros dió kerül.

A tejfölös rátétet kikeverjük, és a masszával bevonjuk a szilvás réteget.

Előmelegített, kb. 190 °C- os sütőben kisütjük a süteményt. (Nekem egy kicsit megpirult, mert nem sikerült beállítanom rendesen a matuzsálem hőfokát, és hirtelen sült meg, de ettől eltekintve nagyon finom lett.)

2 megjegyzés:

antamelin írta...

Most találtam meg a blogját! Nagyon tetszenek a receptek.... szeretem a tortákat - főleg a gyümölcsösöket....

A torták 28 cm-es formában készülnek? A mi kis családunk 4 személyes :), két felnőtt és két gyermek (2 éves, 4 hónapos), nekünk a nagy torta sok! Viszont kaptam édesanyámtól kicsi formát 18 cm-es talán, abban szoktam sütni..., felezve tökéletesek nekem!

Gratulálok a bloghoz! Ötletes és nagy segítség! :)

Receptgyűjtő írta...

Köszönöm szépen az elismerő sorokat!
Én általában 26 cm-es formában sütöm a tortákat, van, amikor 28 cm-esben, ritkábban használok kisebbet a 26-osnál. Nálunk mindig elfogy...:-)