2009. augusztus 4., kedd

Őszibarackos pitetorta



Hozzávalók:

Omlós tészta:

25 dkg liszt
16 dkg fagyos vaj
8 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csipetnyi só
1 teáskanál tejföl (kb.)
1 tojás sárgája

Krém:

3.5 dl édes fehér bor
1 citrom leve
2-3 hámozott csík a citrom héjából
½ rúd fahéj
5 db szegfűszeg
4 tojás sárgája
10 dkg porcukor
1 csomag vanília ízű pudingpor
1 evőkanál zselatin
2 dl tejszín kemény habja

Rátét:

1 kg őszibarack / vagy nektarin
½ citrom leve
1 csomag tortazselé por
2.5 dl szűrt almalé
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrokat, a sót, tejfölt, és a tojás sárgáját, gyorsan összegyúrjuk, cipóra formáljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük fóliába csomagolva.

Lisztezett felületen akkora korongra nyújtjuk, hogy egy kb. 26 cm-es, kikent pitetorta formát kibélelhessünk vele (vagy egy hagyományos kerek formát használjunk, és készítsünk a tésztából kb. 2-3 cm magas peremet).
A tésztát villával megszurkáljuk, és 200 °C –ra előmelegített sütőben világosra sütjük.
A formában kihűtjük, majd kiborítjuk.

A krémhez felforraljuk a bort a citromlével, a citrom héjával, fahéjjal, és szegfűszeggel ízesítve, és 1-2 percig forraljuk.
A tojások sárgáit kikeverjük a cukorral és a pudingporral, majd a hozzáadott fűszeres borral vízfürdőben forrpontig hevítve, folyamatos keveréssel besűrítjük.

Az előzőleg 3-4 evőkanál hideg vízbe áztatott zselatint elkeverjük pár kanál forró krémmel, és így keverjük hozzá a többi krémhez.
Ha a krémet kihűtöttük, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot, és a tésztára simítjuk.

A barackokat gerezdekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk őket, hogy ne barnuljanak meg. A felesleget kb. 5 perc múlva leitatjuk róluk, majd a krém tetejét körkörösen kirakjuk sűrűn egymásra csúsztatva a gerezdeket.

Az almalével az előírásnak megfelelően elkészítjük a tortazselét, bevonjuk a tortát, és hűtőbe tesszük dermedni.

A recept egy régi Nők Lapjában jelent meg.

1 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon szép,mint mindig!