2009. augusztus 27., csütörtök

Morzsókás gyümölcstorta



Hozzávalók:

Tészta:

12 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 csomag vaníliacukor
2 tojás
1 púpozott kávéskanál sütőpor
25 dkg liszt
2-3 evőkanál tej

Töltelék:

1 csomag vanília ízű pudingpor
3.5 dl tej
8 dkg cukor
1 tojás sárgája
1 üveg meggybefőtt (itt nyers, érett őszibarack)

Morzsóka:

8 dkg olvasztott vaj
8 dkg cukor
1 csipetnyi só
1 csipetnyi fahéj
15 dkg liszt

Tetejére:

1-2 evőkanál vaníliás, vagy fahéjas porcukor

Elkészítés:

A töltelékhez elkészítjük a szokásos módon a pudingot, belekeverjük a tojássárgáját, és kavargatva kihűtjük.

A morzsókához az anyagokat kézzel összegyúrjuk, inkább elnagyoltan, mint jobban kidolgozva, majd két tenyér között kisebb-nagyobb darabokra morzsoljuk.
Hűtőbe tesszük fél órára.

A tésztához a vajat habosra keverjük, hozzáadva a cukrokat tovább habosítjuk. Egyenként keverjük hozzá a tojásokat, végül a sütőporos, szitált liszt kerül bele egy kevéske tejjel. Egyenletes masszát keverünk.

Egy kb. 26 cm-es tortaforma alját kikenjük, lisztezzük, oldalát sütőpapírral béleljük, majd a tészta masszáját belesimítjuk, rákenjük a pudingot, kirakjuk gyümölccsel, és megszórjuk a morzsalékkal.

Előmelegített, 200 °C-os sütőben kb. 1 óra alatt sütjük ki, míg pirosodni kezd a teteje.
A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra téve hűtjük ki teljesen.
Tetejét ízesített porcukorral szórjuk meg.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Ne haragudj, azt szeretném még megkérdezni, hogy a meggylé az külön befőtt leve? Vagy ledaráltad, és abból kaptad a 2 dl levet?
Előre is köszi!
Ildikó

Receptgyűjtő írta...

Szia Ildikó!
Gondolom, a kérdés a Pándi meggytortára vonatkozik.
Nem daráltam le, egy-két fordulattal kézi mixerrel aprítottam rajta, de hagytam kissé darabosabbra. Itt lett valamennyi lé, amit leszűrtem, és kiegészítettem a befőtt levével.
Üdvözlettel: Marica