2009. június 21., vasárnap

Meggyes charlotte



Ez a torta úgy született, hogy már régóta szeretném kipróbálni Wise Lady által kikísérletezett házi mascarpone készítését.
Nagyon ízlik a mascarpone krémsajttal készült süteménykrém, de nem az én pénztárcámhoz szabják az árát. Mivel úgyis meggyszezon van, a pitéken túl vagyunk, hát gondoltam összehozok találomra valami mást, és nagy megelégedésünkre ez lett belőle.

Hozzávalók:

20 - 25 dkg babapiskóta
1 db 5 tojásos piskóta tortalap (26 cm átmérőjű)

Meggyes krém:

30 dkg kimagozott meggy
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
½ mokkáskanál fahéj
1 evőkanál étkezési keményítő
1 dl víz

Mascarponés krém:

25 dkg Mascarpone krémsajt
3 evőkanál porcukor
1 csomag vanília ízű pudingpor
5 dl tej
5 evőkanál cukor
1 evőkanál zselatin
0.5 dl víz

2.5 dl habtejszín
3 evőkanál porcukor
1 csomag habfixáló

A babapiskóta mártogatásához:
1. 5 dl narancslé / vagy befőttlé, vagy tetszés szerint likőr



Elkészítés:

A meggyes krémhez a meggyet a cukrokkal és a fahéjjal megpároljuk, a végén hozzáadjuk a hideg vízben simára kevert keményítőt, és további egy-két perc alatt besűrítjük.
Időnként megkeverve kihűtjük.

Elkészítjük a pudingot a tejjel és cukorral a szokásos módon, szintén hagyjuk teljesen kihűlni.

A mascarponét kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a hideg pudingot, és jól elkeverjük.
A zselatint a vízben kis lángon feloldjuk langyosra, és amikor már áttetsző, akkor egy kis krémmel elkeverjük, és a nagyobb mennyiséghez adjuk.

A tortalapot két lapra szeljük, kapcsos tortaformába illesztjük az egyik lapot.
A tortalap széléből előzőleg levágunk egy kicsit körben, hogy a babapiskótákat mellé lehessen állítani a forma széle mentén. Mielőtt a babapiskótákat beillesztjük, belső oldalukat egy pillanatra megmártjuk narancslében, vigyázva, hogy nehogy eláztassuk.

A piskótalapot is meglocsolgatjuk egy kis narancslével (likőrrel), erre kerül a meggyes krém fele, amelyre a mascarponés krém felét simítjuk. Rátesszük a másik lapot, és ugyanígy járunk el.

Tetejét tejszínhabbal vonjuk be, másnapig hagyjuk hűtőben dermedni, és tálalás előtt óvatosan lehúzzuk róla a tortakarikát.



Készíthetjük úgy is, hogy a piskótalap helyett babapiskótát használunk.
Utólag nézve a mascarpone mennyisége 40-50 dkg is lehetett volna ehhez a mérethez, és a tejszínhabot el lehetett volna keverni ezzel a krémmel, de nem tudtam előre, hogy miként fogja kiadni magát a mennyiség.

Nálam 450 gr tejfölből lett 25 dkg „mascarpone”.
Részletes leírása itt megtekinthető.

34 megjegyzés:

Mian írta...

Egyszerüen gyönyörü! és biztosan nagyon finom is! :) Engedelmeddel mentettem a receptet!

Brigitta írta...

Szia Marica!
Gyönyörű ez a torta is,gratulálok!
Én is szeretném már régen a mascarpone házi készítését kipróbálni,egyre több blogban olvasom.Hamarosan sort kerítek rá!
Az bizos,hogy ha nagyobb mennyiségne kell,akkor sokkal olcsóbban jön ki.Én sokszor készítek tiramisu tortát,abba bizony sok kell,és most már meg van a módja,hogyan kell kímélni egy kicsit a pénztárcánkat.:))

Receptgyűjtő írta...

Köszönöm szépen Mian, nyugodtan lehet használni a receptet! Köszönöm Brigitta! :-)

Névtelen írta...

HÚÚÚ!Ez valami fantasztikusan néz ki!!!Biztosan nagyon finom volt:-) Üdv:Moncs

Receptgyűjtő írta...

Köszönöm, Moncs, tényleg finom lett, minél tovább állt, annál jobban összeértek az ízek.
Nem mintha nagyon hagytuk volna állni, de próbáltunk önmérsékletet tanúsítani..:-)

Névtelen írta...

A torta nagyon mutatós, biztos finom is, de végül nem derül ki hogyan készíted otthon a mascarponét.
Nagyon örülnék, ha közzétennéd, előre is köszönöm.

Receptgyűjtő írta...

Névtelennek:
Szia!
A recept Wise Lady oldalán teljes részletességben olvasható, belinkeltem a recept előtti bevezető szövegben, ha rákattintasz a nevére, akkor odavezet a leíráshoz.
Üdvözlettel: Marica

Scofield írta...

szép képek és szép munka:)

Receptgyűjtő írta...

Köszönöm szépen, Scofield! :-)

Wise Lady írta...

Ó-ó, észre se vettem:)) Gyönyörű a tortád!
No de most akkor te hogy látod, jó lett a krémsajt?

Receptgyűjtő írta...

Szia!
Köszönöm szépen!
Mi meg voltunk elégedve, egész jól bevált, és próbáltuk beosztani, hogy ne egyszerre együk meg.:-)
A nagyon elhivatott mascarpone rajongók biztos találnak különbséget, ez mindig így van, de nekünk nagyon megfelelt.:-)

Wise Lady írta...

Hát van is különbség, mert ez így csak 30% zsírtartalmú lesz (az 50% helyett), de pl. a Philadelphia Light-nak megfelel. Az iparilag gyártott mascarpone (nem a házi) egyébként szinte teljesen ugyanígy készül (második fölözésből, savanyítással), a zsírtartalmat pedig hozzápótolják.
Örülök, hogy ízlett.

Receptgyűjtő írta...

Köszi szépen, hogy ezt így részletezed, máris okosabbak vagyunk, és legalább tudjuk a különbséget! :-)

miniMálna írta...

Felkeltette a kiváncsiságomat a masni: hogyan tekered a torta köré? a tortán kötsz rá masnit vagy miután egyszer körbeért a szalag utólag teszed rá az előre legyártott masnit? :) lehet buta kérdés, de inkább megkérdezem, mintsem ezzel bénázzak :)

A végén hogy érted, h el lehetett volna keverni a tejszínhabot a krémmel? Ja, és meggyből is lehetett volna több, nem?

köszi a segítséget:)

Receptgyűjtő írta...

Szia Minimálna!
A szalagot gombostűvel rögzítettem elöl-hátul, a masnit előre elkészítettem, és utólag tűztem rá szintén gombostűvel.
A meggyből lehetett volna több is (bár így is elég volt), és a tejszínhabot el lehetett volna keverni a mascarponés krémmel, szerintem, így még jobb is lett volna.
Ha megmaradunk ennél a mennyiségnél, ami a krémet illeti, akkor elég lett volna talán felezett babapiskótákkal dolgozni az oldalán.
De azért így is nagyon jól kiadta magát! :-)
Üdvözlettel: Marica
(tényleg nagyon finom lett, alig merem bevallani, de ketten ettük meg, - időszakot nem említek, de nem sokáig állt!)

miniMálna írta...

:) én is attól tartok, h egymagam megeszem a nagy részét :D
A szalagot ki fogom próbálni, olyan pofás.

szemirámisz írta...

Gratulálok, ez nagyon szép lett! És egész biztosan finom is.

mariam írta...

Köszönöm szépen! :-)

Gomba írta...

Szia!

Remélem kapok választ a kérdésemre, bár én is az utolsó pillanatban írok...
Szóval én is szeretnék egy ilyen Charlotte-ot sütni, piskótával, az oldalán meg babapiskótával. Mivel két órát utaztatni kell és még a helyszínen is állna egy pár órát, aggódom, hogy elázna a babapiskóta. Természetesen nem áztatnám be semmibe, de mivel ma kéne megsütnöm és holnap lesz tálalva, erősen aggódom. A másik opció még az, hogy majd holnap ragaszgatom fel a babapiskótákat, csak kérdéses, hogy mennyi időm lesz rá. (Esküvőre, keresztelőre vagyok hivatalos)

Te hogy csinálnád?

mariam írta...

Szia Gomba!
A szállítást mindenképpen úgy kell megoldanod, hogy hűtve legyen (pl. hűtőtáskában), nyugodtan elkészítheted előző nap. Én mindig előző nap készítem a krémes sütiket, ez is hamarább készült, mint a tálalás napja. Nem ázik el a piskóta, ha csak egy pillanatra mártod meg.
Sok sikert: Marica

Gomba írta...

Köszönöm, hogy válaszoltál!
Végül hajnali ötkor keltem és utólag ragasztottam fel a piskótákat. Az utat szerencsére kibírták, sőt pont ehetőre puhultak, egyáltalán nem áztak el :)
Az én Charlotte-om ilyen lett:
http://sutisarok.blogspot.com/2010/08/turos-charlotte.html

G

mariam írta...

Szia Gomba!
örülök, hogy minden jól sikerült!
Gratulálok a tortádhoz, megnéztem, valóban szép lett! :-)
Üdv: Marica

ericsillag írta...

Gratulálok a Charlotte tortához!Csodaszép :)

Üdv :Erika

mariam írta...

Köszönöm Erika! :-)

Névtelen írta...

Ezt fogom sütni a 20. születésnapomra. Annyira szép!

mariam írta...

Örülök, hogy tetszik!
Isten éltessen sokáig! :-)

Névtelen írta...

Ha a mascarpone-s krémbe mascarpone helyett túrót teszek, úgyis jó?

mariam írta...

Nyugodtan teheted, úgyis jó lesz.
Vagy tehetsz bele pl. Ricotta sajtot is, most vettem a Spárban tortatöltelékhez, hasonló áron van a 25 dkg, mint a túró, és finom krémes az állaga, hasonlít a mascarpone-re.

Tamara írta...

Kedves Marica!

Nézegetem a recepteket és erősen szemezek ezzel a gyönyörűséggel! Hétfőn lesz a szülinapom, gondoltam meglepem magam vele, a fogyókúra ellenére! :) Mi is csak ketten lennénk rá, na meg a kisfiam, de ő azért még nem eszik hatalmas mennyiségeket. Lehet hogy a masnit le is hagyom, úgyis gyorsan lekerül! :) Képet hová tudok küldeni, az előző sikeres tortáról?

Üdvözlettel,
Tamara

mariam írta...

Szia Tamara!
A képet az m.mariam@citromail.hu címre tudod elküldeni.
Nálunk elég hamar elfogyott, pedig jó kiadós adag lett belőle.
Sok boldog születésnapot kívánok! :-)

Névtelen írta...

Halihó!
Nagyon-nagyon tetszik a recept, Anyu szülinapjára szeretném elkészíteni! :) Az lenne a kérdésem, hogy mascarpone helyett lehet natúr vajkrémet használni (talán kicsit több cukorral)? Köszi előre is a választ :))

mariam írta...

Szia!
Igen, használhatsz!
Minden jót kívánok az ünnepeltnek!:-)
Üdv!

erika írta...

Köszönöm a receptet,szülinapi torta lett belőle/az enyém:)/, nagyon finom volt, mindenki nagy örömére!!!!

mariam írta...

Isten éltessen sokáig!:-)
örülök, hogy tetszett a torta!:-)