
Ennek a tortának története van.
Egy budapesti fiatalembertől kaptam egy kedves levelet, amelyben megkért, hogy felhívhasson telefonon, mert tortát szeretne készíteni meglepetésként a barátnője születésnapjára, de még életében egyszer sem készített, konkrét tanácsokra lenne szüksége. Mert hogy nem akar boltban tortát venni, mert az nem lesz ilyen ....
Szűkös az idő, telefonon egyszerűbb, gyorsabb, és egy nap van még hátra az elkészítéshez, sürgős, de nagyon,…plííííííííííz…
Postafordultával visszajeleztem még aznap este, hisz súlya van az ilyen elhatározásoknak, cselekedni kell, - és ment az egyeztetés.
Határozott elképzelése volt, egyik helyen kinézte a formát, másutt a krémet, és a kivitelezéshez kért tanácsokat.
Megbeszéltük a részleteket, ez a babapiskótás változat volt a legcélszerűbb, sütést nem igényelt, egyszerű, és mutatós is.
Természetesen nagyon drukkoltam az eredményhez, torta elkészültével (fél éjszaka csinálta) azonnal jött is a fotó, és nagyon - nagyon örültem, hogy ilyen gyönyörűséget produkált újdonsült ismerősöm!!!:-)
Későbbi beszámolójából kiderült, hogy az ünnepeltet sikerült meglepnie, nagy sikert aratott, mert rendkívül finom lett az alkotása.
Engedelmével most közzéteszem ezt a szépséges művet, és nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen ügyesen megoldotta, le a kalappal!
Sütőmester barátnőimnek azonnal továbbküldtem a fotót, akik visszajeleztek, hogy amennyiben lehetséges lenne, ők is ilyen lelkes férfiúra tartanának igényt!:-)
A torta hozzávalói:
30 dkg eper
40 dkg Mascarpone sajt
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 púpozott evőkanál zselatin
0.5 dl víz (kb.)
2.5 dl habtejszín
30 dkg babapiskóta (kb.)
2 dl narancslé / vagy bármilyen likőr, befőttlé
Díszítés:
1 csomag tortazselé por
5-10 dkg eper
Elkészítés:
A babapiskóták belső felét egy pillanatra megmártjuk a narancslében (vagy valamilyen likőrben, likőrrel elkevert narancslében).
Egy kapcsos tortaforma (kb. 26 cm) alját szorosan egymás mellé fektetve kibéleljük babapiskótával. Amennyiben szükséges, törjük félbe a szeleteket.
Az oldalát körberakosgatjuk álló piskótákkal.
Az eper felét átpasszírozzuk, és elkeverjük a cukorral kikevert krémsajttal.
Kevés vízben lassú lángon langyosra feloldjuk a zselatint, és amikor már áttetsző, elkeverjük 1 dl narancslével, és beledolgozzuk a krémsajtos masszába.
A tejszín keményre vert habját óvatosan beleforgatjuk krémbe, végül a maradék, kis darabokra vagdalt epret adjuk hozzá.
A krémmel megtöltjük a tortát, és amikor már megdermedt, (inkább másnap), szépen leválasztjuk róla a karikát.
Tetejét kirakjuk szép, felezett eperszemekkel, és tortazselével bevonjuk.
4 megjegyzés:
Légyszíves nézz majd be hozzám,ajándék vár!
Szia, szeretnélek ezzel a díjjal "jutalmazni" téged a blogjaidért:
http://egycsipet.blogspot.com/2009/07/egy-csipet-meglepetes.html
:)
Szia !
képzeld megcsináltuk ezt a fantasztikus tortát , sztem nagyon szuper és könnyű recept, már csak a zselére vár és aztán utána már útra is kelhet :D Köszönjük!
Zsanimanó, nagyon örülök, hogy tetszik, és hogy jól sikerült! :-)
Megjegyzés küldése