2009. május 2., szombat

Torta Uraknak 2.




Hozzávalók:

1 db kakaós piskóta tortalap, 8 tojásos

Krém:

5 dl habtejszín
20 dkg csokoládé
5 dkg cukor
1 csomag habfixáló por
1 üveg meggybefőtt / és lé
rum

Dekoráció:

30 dkg tortabevonó csokoládé (kb.)
Pillecukros fondant, vagy marcipán

Elkészítés:

A piskótát egy közepes méretű (kb.23 x38 cm) formában sütjük ki.

A krémhez a tejszínt forrpontig hevítjük, teljesen feloldjuk benne a cukrot, a csokoládét, levesszük, és időnként megkavargatva kihűtjük.
Hűtőbe tesszük pár órára, de az sem baj, ha már előző nap elkészítjük, és lefedve a hűtőben tartjuk a torta töltéséig.

A tortalapot elfelezzük, a lapok mindkét vágott belső oldalát meglocsoljuk rummal elkevert meggylével.

A csokis tejszínt habosra verjük. Tovább tart felverni, mint a sima tejszínt, a végén hozzáadjuk a habfixáló port.

Az alsó lapot megszórjuk meggyel, rásimítjuk a csokis habot, majd befedjük a másik lappal. Hűtőbe tesszük dermedni.

Amikor a torta megdermed, bevonjuk tortabevonóval, és díszítjük.



A zakó kialakításához előre megrajzoljuk kartonlapra a méretarányos formát teljes részletekig, majd kivágjuk az elemeket.



A hajtókához zsírpapíron (vagy alufólián) vékonyan elsimítjuk a gőz fölött megolvasztott csokoládét, és amikor megdermedt annyira, hogy még könnyen vágható, a forma mentén éles késsel kivágjuk az elemeket.
Ugyanígy a kinyújtott fondantból kiszabjuk a többi részt is, a gallért, masnit, rózsát, stb. előre elkészítjük, hogy legyen ideje megdermedni, és legyen tartása.

A vágott torta :

13 megjegyzés:

Kata írta...

Hűűű, ez gyönyörű munka!!! :o)

Unknown írta...

Gratulálok, gyönyörű!

mariam írta...

Köszönöm szépen, lányok, mindkettőtöknek! :-)

Főz és fecseg írta...

Elképesztő!Egyszerűen fantasztikus!
Csuda ügyes vagy!

mariam írta...

Nagyon szépen köszönöm! :-)

Orsi írta...

Döglesztő!:)))
Nagyon tetszik!

KisMesterek írta...

Szia Marica!
Megint ovis bulira készülök, de most elég fejtörős a feladat. Tej, tejszín, kakaó mentes tortára lenne szükség, ami persze finom is.
Segítségedet köszönöm, Kriszta (krisztallit)

mariam írta...

Köszönöm szépen, Orsi! :-)

mariam írta...

Szia Kriszta!
Amennyiben allergia miatt kell, hogy kimaradjanak ezek az összetevők, akkor tej helyett használj növényi gabonatejet (por formában is kapsz, vízzel kell használni, reformboltokban kapható, elég kiadós). Készíthetsz belőle krémet pudingosat, liszttel sűrítettet is, és Liga margarinnal ajánlatos kikeverni, abban nincs tejszármazék.
Kakaó helyett a karobport ajánlom. Ezeket az összetevőket ha helyettesíted a recepteknél, akkor már mind kihagyható, amiket felsoroltál, és finom lesz.
Lekvárral is dolgozhatsz többek között.
Én tej helyett a gabona tejport használom tejfehérje allergia miatt mindenütt (rizseset vagy zabosat), senki észre sem veszi.
Helyettesítés kérdése az egész, tejszín helyett növényi készítményt használok.
Remélem, tudtam segíteni, amennyiben ez volt az alap-probléma.:-)
Üdvözlettel: Marica

KisMesterek írta...

Igen, allergia miatt kerülném ezeket.Köszönöm a válaszodat. A por formájú gabonaitalt nem ismertem, jó drága dobozos rizs meg szója tejet már ittuk. Utánanézek. A karobtól tartottam egy kicsit például a csokimassza nem lesz más ízű meg állagú? Időnként nekifutok a karobnak, de aztán nem nagyon van sikerélményem.

Még egyszer köszi, Kriszta

mariam írta...

Szia Kriszta!
A dobozos, amit használok, Vegi milk a neve, tejjellegű tejpótló tejpor, 4 literre elég, és én most 925 ft-ért vettem. Szójás is létezik, nekem a rizs, vagy a zab tetszik inkább. A karobot én ugyan szeretem, viszont az biztos, hogy nem ugyanaz az íze, mint a kakaónak, de nagyon sok olyan recept van, ami nem igényel kakaót, és kihagyhatod.
Sok sikert kívánok!
Marica

kisRitus írta...

Kedves Marica!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt a fajta csokis krémet csak étcsokoládéval lehet elkészíteni, vagy tejcsokival is ugyanolyan jó?
Előre is köszönöm!

mariam írta...

Szia Ritus4
Tejcsokival is elkészítheted.
Üdv: Marica