
Hozzávalók a tortához:
1 db 5 tojásos sárga piskóta tortalap (26 cm átmérőjű, kb.)
1 db 3 tojásos barna piskóta tortalap (15 cm átmérőjű, kb.)
Sárga krém:
3 dl tej
1 csomag vanília ízű pudingpor
20 dkg cukor
20 dkg Ráma margarin
1 db narancs apró darabokra vagdosva
Barna krém:
3 dl tej
3 evőkanál liszt
3 evőkanál kakaópor
15 dkg cukor
10 dkg vaj
1-2 evőkanál rum
Öntet:
1 narancs leve
3 evőkanál cukor
kb. 0.5 dl víz
kb. 0.5 likőr, bármilyen, ami illik hozzá
Csokimáz a kis tortára:
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
1 dkg vaj
Díszítés:
15 dkg (kb.) ét tortabevonó csokoládé
1 evőkanál olaj
marcipán, vagy nyújtható fondant (itt ez a fajta van),- tetszőleges, bármi
5-10 dkg durvára vagdalt (darált) pirított dió
Elkészítés:
A sárga krémhez a cukorral elkevert pudingot sűrűre főzzük a tejjel, és amikor kihűlt, elkeverjük a csipetnyi sóval habosra kavart margarinnal, és belekeverjük a narancsdarabkákat.
A barna krémhez a liszttel és a cukorral elkevert kakaót a tejjel kis lángon kevergetve besűrítjük, majd amikor kihűl, kikeverjük a habosított vajjal, és rummal ízesítjük.
A narancsos sziruphoz felforraljuk a hozzávalókat, pár percig főzzük, és amikor levesszük, a likőrrel is elkeverjük.
A kihűlt sárga tortalapot két lapra vágjuk, a barnát 3 lapra.
A lapokat meglocsoljuk a narancsos öntettel, a sárga tortalapot a narancsos krémmel töltjük meg, a barnát a csokis krémmel.
Mindkét tortát a csokis krém maradékával vonjuk be kívülről, másnapig hűtőbe tesszük.
A kis tortát bevonjuk csokimázzal, az oldalát a dióval díszítjük.
A csokimázhoz az összetevőket kis lángon folytonos keveréssel egyneművé főzzük a vaj kivételével, és amikor már sima krémet kapunk, levesszük, és belekeverjük a vajat.
A nagy tortát gőz fölött felolvasztott, kis olajjal elkevert tortabevonóval becsíkozzuk kinyomózsák segítségével (a közepét kihagyjuk, elég a szélén, és az oldalán), és amikor megdermed, óvatosan ráillesztjük a kis tortát.
Tetszőlegesen díszítjük, amihez van türelmünk.
Az én rózsám még fejre is esett, de megúszta!
Mind elfogyott.
A torta romjai az esti félhomályban:

12 megjegyzés:
Gyönyörűek a tortáid, le a kalapokkal..sokat nézegetem, üdv. Jutka
Köszönöm szépen, Jutka! :-)
Üdv: Marica
Szia Marica!
A véleményedet szeretném kérni. Szeretném ezt az emeletes tortád elkészíteni, csak más krémekkel. Az alsó tortánal egy csokis-tejszínes tölteléket gondoltam Marshmallow-fondannal bevonva, a felsőt meghagynám, csak diókrémes töltelékkel tölteném meg. Mi a vélemyényed? Szerinted nem lenne túl geil?
Ha van más ötleted, nagy szeretettel fogadom.
Igazából mindenképpen emeletes tortát szeretnék készíteni, szeretném kipróbálni a Marshmallow-fondant is, de olyan krémeket szeretnék alkalmazni, ami nem túl vajas. Nézegettem a mascarpone krémeket is, nem is tudom az is jó lenne, imádom az ilyen jellegű krémeket....
Valami szépet szertnék alkotni, mert a férjem a következő 7 végén lesz 30 éves, és nagyon szertném,ha meg tudnám lepni...:)
Köszi: Ági
U.i.: Gyönyörűek a tortáid, gratulálok. Amikor a 4 hónapos picikém alszik, mindig a Te oldaladon nézelődök. Nem lehet betelni a sok szépséggal!
Szép napot!
Üdv
Szia Ági!
Először is gratulálok a kisbabádhoz! - és a férjed szülinapjához is :-)
Köszönöm szépen az utóiratot, nagyon kedves Tőled! :-)
A krémekkel kapcsolatban annyit, hogy amiket szeretnél, azok illenek egymáshoz, nyugodtan készítheted úgy is, vagy akár mascarpone krémmel is. A pillecukros fondant alatt mindenképpen kend át vékonyan a tortát vajkrémmel, le fogja zárni a nedvesebb tölteléket, és nem fog a bevonat átázni, ezenkívül könnyebb lesz ráigazítani a bevonatot is. Ha nem szereted a vajas dolgokat akkor is, ez a mennyiség nem fog érződni a tortán.
Sok sikert kívánok!
Üdv: Marica
Aloha!!
Ilyen tortát én is elfogadnék ám..! Csak azért merek ilyen merészet gondolni, mert nekem is aznap van a szültésnapom, sőt még a név is stimmel..... :D
Szép a blog, naon. Mint csokiimádó, édesség fan és nem utolsó sorban kreatív elme, szíves-örömest legeltetem a szemem az itt látható csudákon! Egyébként kamiontortát eszkábálok a kicsi páromnak, így tévedtem ide.. De már megyek is, mert még ma készre akarom vágni, kenni, díszíteni!
A továbbiakhoz sok sikert!
Őszinte csodálattal és lelkesedéssel;
Kata
Köszönöm szépen az elismerést Kata!:-)
Biztos szép lett a kamion tortád, gondolom nagy sikert aratott! :-)
Kedves Kata!
Nagyon érdekelne,hogy hogyan készült a kamiontortád,ugyanis a párom kamionos,és most lesz a szülinapja.Szívesen meglepném egy ilyennel!
Üdv Andi
Szia Andi!
Szerintem próbáld meg Katát elérni a blogján, hátha mostanában nem jár erre, és nem látja a kérésedet:
http://harmoniaban.blogspot.com/
Szeretném megkérdezni, hogy akkor most pontosan melyik piskóta receptet kell választanom, mert ha rákattintok a linkre, akkor 5 tojásos sárga piskótarecept helyett a 6 tojásos, a 3 tojásos barna helyett is 6 tojásos recept jelenik meg.
Köszönöm:
Kata
Szia Kata!
Arányítani kell a hozzávalókat a tojások számához.
Én ezt a receptet használom: ahány tojás, annyiszor 3 dkg cukor, és annyiszor 2 dkg liszt.
A barnánál meg egyszerűen felezed a mennyiséget.
Minden jót!:-)
Ez egy remekmű, gratulálok!
Köszönöm szépen! :-)
Megjegyzés küldése